22 Октомври, 2022 10:24 1 370 27

Култ към личността: "Централната роля" на Си Цзинпин в Китай

  • китай-
  • си дзинпин-
  • ли къцян-
  • комунистическа партия

Премиерът Ли Къцян не влиза в новото ръководство на Китайската комунистическа партия

В Пекин завърши продължилият една седмица конгрес на управляващата Китайска комунистическа партия. Избран бе нов състав на 200-членния Централен комитет, който ще ръководи партията през следващите 5 години, и нов състав на Централната комисия за проверка на дисциплината, съобщи БТА.

Председателят на Държавния съвет (правителството на Китай) Ли Къцян, смятан за привърженик на икономическите реформи, е един от четиримата висши служители, които са отстранени от ръководството на партията, предаде Асошиейтед прес.

Четирима от седемте членове на Постоянния комитет на Политбюро, избрано на предишния конгрес, не влизат в новия състав на ЦК. Това означава, че те няма да влязат и в новия състав на Политбюро, който ще бъде гласуван на пленум след конгреса, и е много вероятно да напуснат през март догодина държавните си постове, отбелязва ТАСС. Освен Ли в новия ЦК не са избрани Ли Чжаншу (председателят на парламента), Ван Ян (председател на висш съвещателен орган) и първият вицепремиер Хан Чжън.

Близо 2000 делегати одобриха днес промени в устава на партията. В него е вписана "централната роля" на китайския лидер Си Цзинпин, който се очаква днес да получи трети мандат начело на партията и съответно на страната, предаде Франс прес. В резолюция, приета днес малко преди закриването на конгреса, се казва, че партийните членове - а те са почти 97 милиона, са длъжни "да защитават ролята на другаря Си Цзинпин в Централния комитет на партията и партията като цяло".

Преди одобряването на промените в партийния устав бе прочетена обосновка за необходимостта от тях, в която няколко пъти бе споменат Си Цзинпин и неговите постижения. На предишния конгрес на ККП единодушно бе решено в устава на партия да бъдат включени като един от основополагащите принципи "Идеите на Си Цзинпин за социализъм с китайска специфика в новата епоха". С това Си на практика бе поставен наравно с основателя на Китай Мао Цзедун.

Днес в краткото си заключително изказване Си каза за промените в Устава, че те "очертават ясните изисквания за продължаване и укрепване на ръководната роля на партия".

Партийният конгрес определя дневния ред на Китай за следващите пет години. Доклад, прочетен от Си на първата сесия преди седмица, демонстрира решимостта да се продължи по досегашния път в условията на вътрешни и международни предизвикателства.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Рошко

    7 1 Отговор
    Много бързо превъртяхте статията със заглавие, за урсула и олаф, що така бе

    Коментиран от #13

  • 4 Лилипутин

    3 4 Отговор
    Лошо на тоя пак ли трябва да му целувам ръцете
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Историчар

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Историчар":

    Баничар Краставичар
  • 7 Да бе,

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Историчар":

    Си Дзин пин ще предпочете 200 млрд.стокооборот с русиа,пред четири пъти по-големия със САЩ и ЕС.Тайван?Далечна му е историята.Не се знае я камилата,я камиларя.
  • 8 Политичар...и музичар

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Историчар":

    Ти Путин не го мисли, той ще спечели. После ще помогне на Си за Тайван. Фиаското ще е за непригодния джендъризъм!
  • 9 БеГемот

    4 1 Отговор
    Само така и мавзолей накрая с нулев ковид...
  • 10 Сандо

    5 5 Отговор
    Това ли е новата демократична опорка?С това ли ще заклеймяваме Китай?А да ни информирате,че ликвидираха бедността,че си поставят цели 800 млн. китайци да преминат към средната класа - за това гробно мълчание!И това само защото ръководещата партия е Комунистическа,а не някакво си сдс,ндсв,герб,бсп,пп и какви ли не други партии изроди.

    Коментиран от #19, #20, #21

  • 11 Не знам

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Историчар":

    Що за " историчар" си, ама като аналитик не те бива. Ама хич. Ако Китай влезе в Тайван, това означава САЩ да воюва на два фронта, с две свръхсили едновременно. Дали ще може едновременно да дава огромни количества оръжие на Украйна, и едновременно с това на Тайван? Дали Китай няма да реши да " потопи" долара? А той го може! Колко мислиш, че ще издържат САЩ?
  • 12 Ясен

    9 3 Отговор
    Аман от диктатори!!! Дън Сяопин направи от Китай това, което е сега. При Мао Китай беше една пропаднала, бедна държава с огромни жертви по време на различните етапи от диктатурата на Мао. След като Мао умря, Дън обвърза икономиката на Китай със САЩ и Западна Европа. Вследствие на това за десетилетие Китай дръпна рязко напред. Дън Сяопин направи така, че да има мандатност - два мандати и слизаш. Обаче се пръкна тоя, дето е като Путин, и промени това. Сега ще управлява трети мандат и предполагам ще сложи край на икономическия подем на Китай.
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Те, с тая новата версия, вече губят и читатели ‼️

    Коментиран от #15

  • 14 Събуди се

    4 6 Отговор
    Даже и да има култ към личността в Китай, това не е от значение.
    От значение е как живее народа и защита на интересите на СВОЯТА държава.

    Н що, което е забравено в Европа...
  • 15 Рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ти свари ли да я прочетеш поне
  • 16 Последствия

    3 5 Отговор
    Всяка диктатура е обречена, защото изкористява властта! Въпрос на време!

    Коментиран от #18

  • 17 1111

    4 2 Отговор
    Рев и американски сополи - сълзи на вятъра. Сащ са един книжен тигър, нищо повече вече.
  • 18 иваило

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Последствия":

    ти живеш в 15 век нямаш възможност да отидеш до Китай да видиш как се справя диктатурата,45 % от населението е средна класа ,няма под прага на бедност ,заради такива продажни душици като теб сме на това ниво и мислене .ако бяхме Българофили до сега щяхме да сме си оправели държавата ама лижем американски и европеасйки д-та
  • 19 Иван

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Сандо":

    Тоя па. Ти на комунистическа информация вярваш? Тея си пишат статистика как си искат и никой не ги контролира. Ахахаха хааа. На Iвник си Сандо.

    Коментиран от #22, #26

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ами

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Иван":

    Аз съм бил в Китай. Ноември 2020 в кораборемонтен завод по Ян Дзъ, води се Шанхай. Заплатата на работника 1200 дл. Апък си нямаш на представа за какъв размах става въпрос. До мястото на този завод преброих 10 нови контейнеровоза green line, т.е газотурбини. 5 нови военни кораба тип стелт. Други няма да изброявам, ама са моооого. А и още нещо , ако не знаеш Ком партията на Китай на практика е от династията Мин, така че това все още си е поднебесната империя и ген секретар е императора.

    Коментиран от #25

  • 23 Керът

    3 1 Отговор
    Мдаа, Китай се върна на ниво СССР 50-те години на 20 век, а този филм сме го гледали и знаем как завършва...

    Коментиран от #27

  • 24 Джоко

    1 0 Отговор
    Ред и контрол на всички нива. Слободия ли, искали трети пол или Пекин- прайд. Даже не си го и помислят.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания