Last news in Fakti

25 Октомври, 2022 19:05 574 5

Повече от 29 хиляди насочили се към Европа мигранти са загинали от 2014 г. насам

  • европа-
  • мигранти-
  • маршрути-
  • загинали-
  • миграция

Посочва Международната организация по миграция (МОМ)

Повече от 29 хиляди насочили се към Европа мигранти са загинали от 2014 г. насам - 1
Източник: БГНЕС

Повече от 29 000 души са намерили смъртта си по миграционните маршрути към Европа от 2014 г. насам, а 5000 мигранти са загинали само за последните две години, посочи в публикуван днес доклад на Международната организация по миграция (МОМ).

МОМ предупреди за "увеличаващ се брой смъртни случаи по миграционните маршрути през Средиземноморието, по сухопътните граници към Европа и вътре на континента", предаде БТА.

Според доклада най-смъртоносният миграционен маршрут продължава да бъде Централното Средиземноморие, където от януари 2021 г. са загинали 2836 мигранти, в опит да достигнат Италия или Малта през Средиземно море от Либия и Тунис.

Втори най-смъртоносен маршрут е през Атлантика от Западна Африка към испанските Канарски острови, където са регистрирани повече от 1500 смъртни случая от 2021 г. насам.

Експерти на МОМ обаче признават, че данните им вероятно са занижени заради трудността при събиране и потвърждаване на информация за така наречените "невидими корабокрушения" - лодки, които изчезват в морето, без да има никакви очевидци.

Увеличение на броя на смъртните случаи се наблюдава също в други гранични райони на Европа, както и в Гърция, Западните Балкани и Ламанша, сочи докладът.

Много от смъртните случаи можеше да бъдат предотвратени чрез навременна и ефективна помощ за бедстващите мигранти, посочва в изявление експертите от "Проекта за изчезнали мигранти" към МОМ, които изготвят печалната статистика.

За първи път те съобщават и данни за смъртните случаи, свързани с т.нар. връщания, или принудителни изгонвания на мигранти от властите в европейските държави. В тази връзка се споменава за 252 смъртни случая, като данните са въз основа на свидетелства на оцелели.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бля,бля

    10 0 Отговор
    Тя Европа не се разширява ,та да приема навлеци от всякъде.
  • 2 Гост

    8 0 Отговор
    Не можем да приемем всички желаещи.
  • 3 БАЙ КУРТИ

    8 0 Отговор
    Дошли с лодки /катери/кораби 15 милиона .И ТРИПОЛОВИТЕ. ревят за 30 хиляди . Е вече се уляхте. Винаги има риск когато се пресича море/океан. Но защо нищо не пишете на какво се осъждат капитаните/организаторите . Пускат ги и те прекарват нови або...ригени . ПАЗИ БОЖЕ И ТОВА Е БЪДЕЩЕТО НА ЕС.
  • 4 Да....

    4 0 Отговор
    И какво ги дътпа към Европа?... Осигурен живот, без работа. Докато не спрат да им предлагат такива прдизвикателства, няма да спрат да идват.
  • 5 Луд

    2 0 Отговор
    Повече от 29 000 души са намерили смъртта си по миграционните маршрути към Европа от 2014 г.
    И 50 000 пенсионери по социалните маршрути в БГ
Новини по държави: