Last news in Fakti

27 Октомври, 2022 07:05 976 11

САЩ налагат санкции на молдовци, свързани с Москва

  • сащ-
  • санкции-
  • молдова-
  • молдовци-
  • москва

Санкциите бяха обявени в момент, когато западните сили се опитват да засилят подкрепата си за Молдова на фона на опасения за разрастване на войната в съседна Украйна.

САЩ налагат санкции на молдовци, свързани с Москва - 1
Източник: БГНЕС

САЩ наложиха санкции на двама молдовски олигарси и на други лица, свързани с корупция или предполагаемо сътрудничество с Русия заради подкопаване на демокрацията в страната, съобщиха Франс прес и Ройтерс. Санкциите бяха обявени в момент, когато западните сили се опитват да засилят подкрепата си за Молдова на фона на опасения за разрастване на войната в съседна Украйна, съобщи БТА.

Съединените щати заявиха, че блокират всички американски активи и криминализират сделките с Илан Шор, роденият в Израел бизнесмен, станал политик в Молдова, откъдето той избяга през 2019 г. Шор бе осъден заради кражба на 1 млрд. долара от молдовски банки през 2014 г., припомня Франс прес. Министерството на финансите на САЩ заяви, че бизнесменът е работил с Русия за създаването на съюз преди миналогодишните избори, а по-късно е координирал действията си с Москва, за да попречи на опитите на Молдова да се присъедини към Европейския съюз.

В списъка е включен и бившият член на молдовския парламент Владимир Плахотнюк, който е манипулирал "ключови сфери от управлението, включително правоприлагащия, избирателния и съдебния сектор", се казва в изявление на американското финансово ведомство.

САЩ "насърчават търсенето на отговорност за системните опити за подкопаване на демократичните институции и изборите в Молдова", заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън. "САЩ ще продължат да търсят отговорност от онези, които заплашват демокрацията в чужбина", каза той в изявление.

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на още 7 души, както и на 12 организации във връзка с предполагаеми руски опити за намеса в молдовската политика.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дамммм

    36 2 Отговор
    Най накрая цял свят ще се обърне против американските терористи-натам отиват работите....
  • 2 Бой

    2 28 Отговор
    Няма да се размине на всеки който е подал ръка на Просийския агресор по един или друг начин!
  • 3 Винету

    31 2 Отговор
    Никой не е оторизиран САЩ за световен полицай, последна инстанция или Супермен, нито ООН, нито Господ Бог, нито папата, нито мамата.
  • 4 Безсилието ражда санкции

    32 2 Отговор
    Ако това което говорите е истина хората сами ще ви следват, а не да направо да налагате санкции или бомби кравари прости! Краварите до къде стигат интересите ви само питам да чакам ли санкции!
  • 5 Хубава работа

    10 3 Отговор
    На нашия Московски, няма ли да му наложат санкции, или поне да го накарат да си смени името!
  • 6 Мнение

    20 0 Отговор
    Кой "не слуша" и не ще война-обвиняват го директно в подкопаване на демокрацията и как бил проруски.Това е ненормална работа.
    Тоя Бай Дрън не мога да го гледам вече.Ще подпали световна война.Той не знае къде се намира.Вчера объркал името на новия премиер на Великобритания,а за войни отношния ще взима...
  • 7 Сесесере

    0 11 Отговор
    Ушатника ко прай в молдова?

    Коментиран от #8

  • 8 Как какво…

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Сесесере":

    …той е координатор на Путин по въпросите с Руския Мир.
  • 9 САЩ - ментето

    8 0 Отговор
    Много демократично: "Който не е с нас, е против нас"

    Коментиран от #10

  • 10 Охооо

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "САЩ - ментето":

    …цитираме Ленин?

    Коментиран от #11

  • 11 Как е коефициентът на интелигентност

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Охооо":

    Не схващаш ли иронията?