Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 15:01 1 047 12

Енергийните сметки на домакинствата са се покачили средно със 173 процента за година

  • газ-
  • северен поток-
  • германия

Експертна комисия към правителството в Берлин предложи въвеждането на таван на цената на газа от 12 евроцента за киловатчас за 80 на сто от потреблението на домакинствата от март 2023 г. поне до края на 2024 г.

Енергийните сметки на домакинствата са се покачили средно със 173 процента за година - 1
Снимка: Shutterstock

Домакинствата в Германия плащат за доставка на газ два пъти и половина повече отколкото преди година, въпреки че при цените на едро се отчита спад на потреблението и все по-диверсифицирани доставки, сочат официална данни, цитирани от Ройтерс.

Според портала за следене на цените на енергията "Чек24" (Check24) през октомври средната цена на газа за домакинство, потребяващо около 20 000 киловатчаса е достигнала 3726 евро. Преди година същият договор за същото количество е струвал 1365 евро.

Спотовите цени в Европа "ден напред" в момента са около 35 евро за мегаватчас, или с около 90 на сто под пика от 300 евро, регистриран през август под натиска на страховете, че доставките по "Северен поток-1" ще спрат изцяло.

Принос за спада има мекото време, по-ниското търсене заради по-високите цени и бума на доставките на втечнен природен газ в Европа.

Въпреки това "Чек24" е отчел 533 обяви за повишаване на цените през октомври от страна на доставчиците средно с 42,7 на сто, засягайки 4 милиона домакинства, което би добавило 924 евро към средната им годишна сметка за енергия.

Същевременно експертна комисия към правителството предложи въвеждането на таван на цената на газа от 12 евроцента за киловатчас за 80 на сто от потреблението на домакинствата от март 2023 г. поне до края на 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Герб ДПС и т.н

    4 3 Отговор
    попречиха на промяната да оправят държавата

    Коментиран от #2

  • 2 Хаха

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Герб ДПС и т.н":

    Как да ни "оправят"?Като ни направят заплатите,пенсиите и цените в милиони?Е,по-добре че не ни "оправиха"...
  • 3 " Кражби и продажби" ООД

    7 1 Отговор
    От "Топлофикация " - София щяха да връщат пари заради сгрешени сметки , а аз получих двойно увеличение на сметката!
  • 4 Ихууу..

    5 2 Отговор
    Нема се отказваме от Ценностите! То и с Третото Райх така си беше и с неговите ценности..Навикнали сме..
  • 5 Про митак

    2 3 Отговор
    Евроатлантизмът е скъпо удоволствие, не е за скъсаняци. Двата пръста горе!

    Коментиран от #10

  • 6 е, как само енергийните

    4 2 Отговор
    Не се живее вече. Хората са на ръба. Нямат пари за храна. Вие, горе се карайте, размотавайте, нямате си други проблеми, освен егото. Само се оправдавате с народа - не сте искали да предадете избирателите. Да ни предадете ? Голям смях. Вие живи ни опекохте.

    Коментиран от #9

  • 7 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    1 3 Отговор
    Стига сте ревали, за последните няколко година в БГ цената на тока, не е поскъпнала и с една стотинка. което беше популизъм и грешка. Така, когато един ден дойде време да се изравнят цените на тока с производствените разходи и пазарните цени в Европа ще се получи ШОК за българите и ще има "ЕЛЕКТРИЧЕСКИ" БУНТОВЕ като през зимата на 2013 година.

    Всички политици и партии са виновни за това и Бойко Борисов=ГЕРБ, и Кирил Петков+Асен Василев=ПП, и Корнелия Нинова=БСП, Карадайъ=Пеевски=Доган=ДПС ...

    Просто вместо да замразяват цената на електричеството, трябвяше да я повишават на малки стъпки. Понеже не го направиха един ден и то скоро ще трябва да го направят или с голям процент или да останем без електричество.

    Винивни са и българските избиратели, които не знам от алчност ли или от глупост, ГЛАСУВАТ най-вече за ПОПУЛИСТИ, ЛЪЖЦИ, МОШЕНИЦИ, КРАДЦИ ...(под мошеници имам предвид всички стари партии и политици от статуквото). За Петков, Василев, Янев ... ще изчакам 2-3 години преди да давам оценки какви са. За Слави Трифоноив след 1 година и за Копейкин, след 6 месеца, ми е ясно, че са роби на Задкулисието и Москва. В България робите на бг Задкулисието и Москва, служат на един господар. Зщото Задкулисието служи на Москва, Задкулисието надзирава българските роби да работят за годсподарите в Москва.

    Коментиран от #8

  • 8 разбирам добре

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Така говорят онези, на които сметките за ел.енергия им се виждат малки и цените им са съвсем по джоба, но ги дразни друго - техните хора още не са дошли на власт. Все някога ще дойдат, спокойно. А хората не реват, просто си споделят теглилата, и искат уважаемите политици, които и да са, да се погрижат за хората и за правилата в тази държава.

    Коментиран от #12

  • 9 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "е, как само енергийните":

    "Не се живее вече. Хората са на ръба. Нямат пари за храна."

    Стига сте лъгали, в България има ралични хора, живят различно има богати, има бедни, има мизерстващи. Мнозинството българи 55%-65% живет добре, трудно живеят 10%-15% и 20%-25% мизеруват.
    В България има 200 000 богати пенсионери, които благодарение на БСП и Нинова са с много високи месечни държавни пенсии, които са над средната чиста заплата за България до 3400 лева. Има още 300 000 пенсионери с прилични пенсии между 750 и 1400 лева месечно. Останалите 1,5 млн. бг. пенсионери, може и да живеят трудно с 470-750 лева месечно, но тези пари са им СИГУРНИ и нямат притеснение, че няма да си получат пенсията. За разлика от 600 000 бг работници ра ботещи за мизерна заплата от около 600 лева, колкот е чистата минимална заплата.

    В България има и около 600 000 "калинки", милиционери, кметове ... гербаджии, които са на висока държавна заплата над 1500-1700 лева месено.
  • 10 кукуш

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Про митак":

    Сърбите нито са в НАТО,нито в ЕС,с Русия са,но се молят да изкарат зимата. Затова по добре сити и сигурни с ЕС и НАТО. Отколкото гладни и беззащитни с Русия

    Коментиран от #11

  • 11 Ехехе хе

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "кукуш":

    Нито си сит с ЕС и Нато, нито сигурност имаш! А сърбите се молят да не им думнат тръбата, като тръбата на Германия.
    Живееш от подаяния и ти на това викаш ситост и сигурност ха ха ха Това си е робство! Знаеш ли кой е казал"-предпочитам опасната свобода пред спокойното робство"?
  • 12 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "разбирам добре":

    Сметката за електричество лятото ми е около 5% от дохода, зимата около 20% защото се отоплявам на електричесвтево. Освен това плащам и още 8% за телефон и интернет. Общо 33% - това е една трета, други 30%-40% харча за храна. Остават ми около 20% - 25% за друго.

    Не отричам, че има хора, които живеят лошо. И за тях трябва да има СОЦИАЛНА СИСТЕМА, ама такава няма вече 32 години. За това България да няма качествена социална система, е най-виноивна БСП, после ДПС и ГЕРБ. Социалната система трябва да има ограничение да не се грижи за хора, които притежават имоти на обща стойност 150 000 евро, автомобили с цена над 10 000 лева, банкова сметка над 10 000 лева ... Социалната помощ включително тази за безработица, трябва да е такава, че всички месечни доходи на получаващите я на човек от семейството да не надвишават чистата минималната заплата, т.е. 600 лева месечно.

    Но не съм съгласен с искането на синдикатите да се увеличават всички заплати в България с 20%. С 20%, трябва да се вдигнат само заплатите, които са по-ниски от 2000 лева месечно, с 10% заплатите между 2000 и 3000 лева месечно. Заплатите, които са над 3000 лева месено според мен не трябва да се вдигат в момента при тази висока инфлация. Включително заплатите на депутати, министри ...
Новини по държави: