Last news in Fakti

1 Ноември, 2022 20:05 697 1

Египетските сили за сигурност са извършили десетки арести преди конференцията на ООН за климата КОП 27

  • египет-
  • арести-
  • конференция-
  • протести-
  • оон-
  • конференцията на оон -
  • климат-
  • коп 27

Силите за сигурност в Египет са арестували около 70 души във връзка с появили се призиви за протести, които съвпадат с конференцията на ООН за климата КОП 27

Египетските сили за сигурност са извършили десетки арести преди конференцията на ООН за климата КОП 27 - 1
Снимка: БГНЕС

Силите за сигурност в Египет са арестували около 70 души във връзка с появили се призиви за протести, които съвпадат с конференцията на ООН за климата КОП 27, съобщи правозащитна организация, цитирана от Ройтерс.

До арестите се е стигнало, след като в социалните медии били отправени призиви за провеждането на нови антиправителствени демонстрации в Египет, планирани за 11 ноември.

Конференцията за климата ще се проведе между шести и осемнайсети ноември в курорта Шарм ел Шейх на брега на Червено море.

Към вчерашна дата в Кайро и в други градове са били задържани най-малко 67 души и те могат да бъдат изправени пред съда във връзка с отправените от тях призиви за демонстрации, каза Мохамед Лотфи, който оглавява неправителствената организация Египетска комисия за права и свободи.

Има и арестувани по обвинения като разпространяване на фалшиви новини и споделяне на съдържание във "Фейсбук", допълни той.

Според очевидци през последните дни са зачестили и проверките, извършвани от цивилно облечени служители на реда, които спират пешеходци ипреглеждат съдържанието на мобилните им телефони и профилите им в социалните медии.

Египетските сили за сигурност са извършили десетки арести преди конференцията на ООН за климата КОП 27
Снимка: БГНЕС

За кратко е бил задържан и индийски активист, който в неделя е тръгнал на самостоятелен протестен марш с искане за справедлива политика в сферата на опазването на климата. Той възнамерявал да измине пеша няколкостотин километра до Шарм ел Шейх.

Египетското министерство на вътрешните работи все още не е коментирало информацията за действията на полицията, отбелязва Ройтерс.

Протестите на публични места са забранени в Египет, откакто през 2013 г. властите потушиха политическото недоволство, избухнало след свалянето на тогавашния президент и лидер на "Мюсюлмански братя" Мохамед Морси от армията на маршал Абдел Фатах ас Сиси. Репресиите бяха насочени както срещу либерални активисти, така и срещу ислямисти.

Сиси, който беше избран за държавен глава през 2014 г., казва, че мерките за сигурност са необходими за стабилизирането на Египет.

Египетските власти заявиха, че по време на тазгодишната конференция на ООН за климата демонстрациите ще бъдат разрешени само в специално определени за това зони в Шарм ел Шейх.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ето така се

    1 0 Отговор
    прави, а не свободия като при нас