Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 16:05 752 2

Лидери заседават в Алжир в последния ден на форум на Арабската лига

  • алжир-
  • лидери-
  • заседания-
  • арабската лига

Арабски лидери се събраха днес за втория и последен ден 31-вата среща на върха на Арабската лига, в търсене на допирни точки по редица въпроси

Лидери заседават в Алжир в последния ден на форум на Арабската лига - 1
Снимка: БГНЕС

Арабски лидери се събраха днес за втория и последен ден 31-вата среща на върха на Арабската лига, в търсене на допирни точки по редица въпроси, предизвикващи разногласия в региона, предаде Асошиейтед прес.

Конференцията се провежда на фона на растяща инфлация, недостиг на храни и енергия, суша и повишаване на цената на живота в Близкия изток и Африка.

Крале, емири, президенти и министър-председатели обсъждат на срещата трудни въпроси като установяването на дипломатически отношения между Израел и четири арабски държави в момент, когато бившият израелски премиер Бенямин Нетаняху и неговите крайнодесни съюзници, изглежда са напът да постигнат изборна победа.

Алжир и други арабски страни продължават да са против споразуменията за нормализиране на отношенията, които Обединените арабски емирства, Бахрейн и Мароко подписаха с Израел през последните три години и които разделиха региона на два лагера. Судан също се съгласи да установи отношения с Израел.

Алжирският президент Абделмаджид Тебун обеща вчера при откриването на срещата на върха, че ще положи значителни усилия по време на форума, за да се опита да потвърди подкрепата за палестинците в конфликта им с Израел, след като вниманието на арабските страни и международната общност се измества към други конфликти и кризи.

Обсъжданията на срещата са съсредоточени и върху кризите с храните и енергията. Те са влошавани от войната на Русия в Украйна и засягат редица арабски държави.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    2 0 Отговор
    Кауните са се събрали да се разделят, по темата израел
  • 2 Иван

    0 1 Отговор
    Не виждам украинското знаме.