Last news in Fakti

3 Ноември, 2022 14:07 2 144 11

Истинските трудности за Европа все още не са започнали

  • европа-
  • енергийна криза-
  • природен газ-
  • русия-
  • доставки

Необичайно топлото време за есента, активните покупки на втечнен природен газ и запълването на газовите хранилища стабилизираха до известна степен енергийната ситуация

Истинските трудности за Европа все още не са започнали - 1
Източник: БГНЕС

Необичайно топлото време за есента, активните покупки на втечнен природен газ и запълването на газовите хранилища стабилизираха до известна степен енергийната ситуация в Европа, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Цените на синьото гориво започнаха постепенно да падат: някои оптимисти дори побързаха да обявят, че енергийната криза в Европа е приключила, предаде Агенция "Фокус".

Все още обаче е рано да се говори за това, уверени са в редакцията на германската медия. Цените със сигурност ще започнат да се покачват отново, когато настъпи студеното време и доставките на пазара на ВПГ намалеят за сметка на потребителските конкуренти от Азия. Освен това Русия може да увеличи натиска, като намали доставките през останалите канали. Всъщност, истинските трудности за Европа дори не са започнали.

Консултантската агенция Rystad Energy очертава три възможни сценария за Европа. При първия сценарий Русия запазва сегашното си ниво на износ на газ за Европа, докато ЕС налага ембарго върху руския петрол. Подобен сценарий би означавал криза в Европа, но не и катастрофа, дори ако зимата на 2023 г. е студена.

При втория сценарий Русия напълно спира доставките на синьо гориво за Европа през територията на Украйна, така че Европа ще остане без още 10-12 милиарда кубически метра газ годишно. В този случай ЕС ще понесе допълнителни разходи за милиарди евро. Русия ще се опита да компенсира загубите си за сметка на нови потребители.

Екстремният сценарий предполага тотална "енергийна война", в която Русия ще спре доставките дори през "Турски поток", пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Поради това Европа ще бъде лишена от още 15 милиарда кубически метра газ. Освен това при този сценарий Русия ще атакува европейската инфраструктура за доставка на газ. В резултат на това ЕС ще изпита катастрофален недостиг на синьо гориво: до ноември 2023 г. газовите хранилища ще бъдат празни.

Както отбелязва изданието, анализът на Rystad Energy има своите граници, тъй като се фокусира само върху енергийния сектор и не засяга събитията на бойното поле в Украйна. Въпреки това от този анализ могат да се извлекат два важни урока, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Първият е, че Русия има повече поле за ескалация от Запада. Вторият, че дори пълното ембарго върху енергийните ресурси на Москва няма да изпразни руската хазна, защото колкото повече руски въглеводороди бъдат изключени от пазара, толкова повече те ще поскъпват.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дамммм

    38 4 Отговор
    Тепърва Европа ще разбере къде се..ат гладните

    Коментиран от #7, #10

  • 2 Урюрвкос

    25 5 Отговор
    най важните суровини са хартията и мастилото. Докато ги има в достатъчно количество на склад Европа ще цъфти и ухае
  • 3 ТтттТ

    34 2 Отговор
    Проблемите започнаха-ама много ни лъжат и не говорят истината.В Германия индустрията е в истерия-фалитите са вече реалност.

    Коментиран от #5

  • 4 Тц,тц,тц,тц,тц....

    3 24 Отговор
    Тюх да му се не види,времето не ще да порази тоз изгнил Запад,ай да му се не види.А така му се надяваше на времето главнокомандващия на "безаналоговая спиртная",щото неговите войни са малко главозамаяни от успехите си и нападат в кръг.
  • 5 Истерична немска икономика

    19 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТтттТ":

    истерично се изнасям от спокойния изток със все заводите.
  • 6 Русофил

    19 1 Отговор
    Искам Демократическата партия на САЩ да спечели изборите и Байдън да бъде президент. Това е най-некадърния президент, дори повече от Плевен.

    Коментиран от #8

  • 7 Ние в България

    3 11 Отговор

    До коментар #1 от "Дамммм":

    отдавна си го знаем мястото дето с...ат гладните,защото си имаме сити и умни управляващи внимаващи да не разсърдят руските,ама защо досега в Запада не са го знаели това място,и ако са го знаели преди 80г.,защо са го забравили,пък ний все там си ходим?
  • 8 Искам

    1 15 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    Личен колхоз с послушни колхозници,и никой да не гледа западни списания!
  • 9 УТОЧНЯВАНЕ

    6 6 Отговор
    Да , не са започнали ! Но Русия се старае да започнат и да продължат максимално , тя си го казва и признава ! Тя съществува само за това !
  • 10 Хаха

    1 9 Отговор

    До коментар #1 от "Дамммм":

    Те руснаците отдавна разбраха това. Сравни руска заплата с европейска и руска пенсия с европейска. Даже българските заплати са над руските
  • 11 Хмхмхмхмхм

    0 7 Отговор
    МААЕ: Не са открити признаци за "мръсна бомба" при проверките в Украйна КЛИМЕНТ ТРЕНКОВ БТА
    ВИЕНА,
    03.11.2022 18:35
    (БТА)
    ЕТИКЕТИ
    Украйна
    Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви днес, че при извършените нейни проверки в обекти в Украйна не са били открити признаци за недекларирани дейности в ядрената област. Инспекциите са в отговор на обвиненията на Москва, че Киев разработва т.нар. мръсна бомба, предаде Ройтерс....В понеделник от МААЕ казаха, че започват инспекциите, а днес съобщиха, че са приключили проверките в три, а не в да обекта - всички споменати от Русия като съмнителни.

    Въпросните три обекта са Институтът за ядрени изследвания в Киев, Източният минно-обогатителен комбинат в град Жовти води и производственото обединение Източен машиностроителен завод в град Днипро.

    И ТОВА Е КРАЯТ НА РУСКИТЕ АГРЕСОРСКИ ЛЪЖИ, НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА НЕОНАЦИСТКА РУСИЯ, КРАЯ НА РУСКИТЕ ОПОРНИ ТОЧКИ, КРАЯ НА ЛЪЖЛИВИТЕ КАЗУС БЕЛИ ЗА ЗАПОЧВАНЕ НА РУСКАТА АГРЕСИВНА ВОЙНА В УКРАЙНА, КРАЯТ НА НАЛАГАНЕ С РУСКО ОРЪЖИЕ В РЪКА НА РОССИЙСКИЙ МИР, НОВИЯТ РУСКИ СВЕТОВЕН РЕД И РАЗПАРЧАТОСВАНЕ НА ЕВРОПА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА НА СФЕРИ НА ВЛИЯНИЕ. ИДЕ ВИДОВДЕН ЗА ВСЕКИ АГРЕСОР. ПУТ000ЛЕР КАПУТ.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания