Last news in Fakti

5 Ноември, 2022 11:35 802 5

Папа Франциск отслужи литургия за десетки хиляди католици на националния стадион в Бахрейн

  • бахрейн-
  • папа франциск-
  • ватикан

Молитвите на вярващите по време на литургията бяха прочетени на езици, говорени от чуждестранни работници, включително тагалог, суахили, малаялам, тамил и конкани

Папа Франциск отслужи литургия за десетки хиляди католици на националния стадион в Бахрейн - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Папа Франциск отслужи литургия за хиляди католици в Бахрейн в събота, която развълнува членове на малката чуждестранна католическа общност от целия Персийски залив и ги призова да проявяват доброта към своите домакини, дори ако понякога ги гледат с пренебрежение, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Около 30 000 души се събраха на Националния стадион на Бахрейн. Това беше второто по големина събиране за папска литургия на Арабския полуостров, след литургията в ОАЕ, която привлече повече от 100 000 души през 2019 г. Всички участници получиха найлонова торбичка с бяла шапка с логото на папското посещение , хартиено знаме на Ватикана и бутилка с вода.

"Това е чудо", заяви Мери Грейс Фортес, 36-годишна филипинка, която работи на рецепцията в хотел в Бахрейн. "Толкова е важно за нас!"

Подобно на много филипинки, които работят извън страната си, Фортес е омъжена и изпраща пари у дома, за да помага на семейството си, включително съпруга и 16-годишния си син.

Стотици католически чуждестранни работници бяха транспортирани с автобуси по 25-километровия (16 мили) път на крал Фахд, който свързва Бахрейн със Саудитска Арабия, където няма църкви и католиците не могат да изповядват открито религията си.

"Бахрейнците уредиха всичко идеално за нас", каза Джос Чазур, 53, който е родом от индийския щат Керала и работи като мениджър в компания за медицинско оборудване в Саудитска Арабия. 75-годишната му майка беше твърде обзета от емоции, за да отговори на въпросите на репортер точно преди папата да пристигне на препълнения стадион за ентусиазирано посрещане от вярващи, развяващи жълто-бели знамена на Ватикана.

"Тя е твърде развълнувана, за да говори", обясни Чазур, който шофира с майка си по пътя от Саудитска Арабия редовно, за да присъства на литургия в една от двете църкви на Бахрейн, които осигуряват пасторска грижа за около 160 000 католици в Бахрейн.

В проповедта си Франциск изглежда похвали сравнително откритата политика на Бахрейн спрямо немюсюлманите. "Тази земя е жив образ на съжителство в многообразието и наистина образ на нашия свят, все по-белязан от постоянната миграция на народи и от плурализъм на идеи, обичаи и традиции", каза той. Чуждестранните работници, много от които от Азия, осигуряват жизненоважна работна ръка за икономиките в Залива, като работят в сектори като строителството, хотелиерството, транспорта и петролния и газовия сектор. Международната организация на труда казва, че работниците мигранти в Залива отдавна са изправени пред проблеми, включително експлоатация от агенции за набиране на персонал и работодатели, лоши условия на труд, ограничен достъп до правосъдие и ограничена или никаква свобода на сдружаване.

Франциск призова вярващите да бъдат добри дори към онези местни хора, които не се отнасят добре с тях, като каза, че това е ключът към евангелското послание да обичаш враговете си. Той ги призова винаги да бъдат "постоянни в доброто, дори когато ни е направено зло, прекъсвайки спиралата на отмъщението, обезоръжавайки насилието, демилитаризирайки сърцето".

Докато Франциск преминаваше на открит папамобил през събралите се на стадиона точно преди началото на литургията, говорител на олтарната платформа извика "Бог да благослови папата, Бог да благослови кралското семейство".

Молитвите на вярващите по време на литургията бяха прочетени на езици, говорени от чуждестранни работници, включително тагалог, суахили, малаялам, тамил и конкани.

На литургията присъстваха един от синовете на крал Хамад бин Иса Ал Халифа и няколко министри от правителството.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    4 1 Отговор
    А за тези,които не са католици,нищо ли не каза папата? За православните и за протестантите също трябва да каже. На тази Земя освен католици има и други християни.
  • 2 Иван

    3 3 Отговор
    В България трябва да има не повече от три джамии.

    Коментиран от #3

  • 3 оффф

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    И защо реши така?Да не би в Турция да има не повече от 3 църкви?-по груби данни- над 1300 църкви войводо.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ИЗРОД

    0 2 Отговор
    (((--------------ПЪЛЕН ИЗРОД