Last news in Fakti

27 Юли, 2013 13:27 2 991 0

Десетки загинали при двоен атентат в Пакистан

  • пакистан-
  • шиити-
  • сунити-
  • рамазан

Напрежение между шиити и сунити се изостря по време на свещения месец Рамазан

Десетки загинали при двоен атентат в Пакистан - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Най-малко 57 души са загинали, а 167 са били ранени при двоен атентат на оживен пазар в Пакистан, съобщава АП.

Двете експлозии са избухнали почти едновременно в близост до джамии край централния пазар в град Парачинар в населения предимно с шиити северозападен регион на Пакистан.

Според данни на полицията всички загинали са шиити, които пазарували за ежедневния пост по време на свещения месец Рамазан.

Взривните устройства са задействани от атентатори на мотоциклети. Отговорността на атентата е поело пакистанското крило на радикалното ислямско движение на талибаните Техрик-е талибан-е Пакистан.

"Ние искаме защита. Искаме правителството да предприеме действия срещу онези, които редовно убиват нашите хора", каза един от свидетелите на взривовете пред АП.

Друг очевидец заяви, че минути преди втория взрив видял тийнейджър, който крещял „Алах Акбар!“ („Бог е велик“).

Пакистан е сунитска страна, с около 15 на сто от населението шиити. Повечето сунити и шиити живеят заедно в мир в Пакистан, въпреки че напрежението между двете общности съществува от десетилетия. Причината за омразата между тях се корени в спора кой е истинският наследник на пророка Мохамед и датира от седми век.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА