Last news in Fakti

8 Ноември, 2022 12:05 769 8

Трети кораб с мигранти акостира на италианско пристанище

  • италия-
  • кораб-
  • мигранти-
  • средиземно море-
  • корабът райз абоув -
  • пристанище реджо калабрия

Корабът "Райз абоув" на германската неправителствена организация "Мишън Лайфлайн", спасил мигранти в Средиземно море, акостира тази нощ в италианското пристанище Реджо Калабрия

Трети кораб с мигранти акостира на италианско пристанище  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Корабът "Райз абоув" на германската неправителствена организация "Мишън Лайфлайн", спасил мигранти в Средиземно море, акостира тази нощ в италианското пристанище Реджо Калабрия, след като получи разрешение за това от италианските власти, предаде Франс прес.

На борда на кораба имаше 93 мигранти и девет членове на екипажа. Но още в неделя на борда му се качиха и представители на властите, за да евакуират четири мигранти заради влошено здраве. Сега както изглежда одисеята на останалите мигранти и на екипажа е приключила, коментира "Мишън Лайфлайн" в Туитър.

Общо четири кораба се намираха в района на Италия с мигранти на борда. В неделя властите разрешиха на кораба на германската неправителствена организация "Ес О Ес Хюманити" - "Хюманити 1", да акостира в Катания и свалиха от него 144 души, повечето от които жени и деца, но също и болни. На кораба останаха 35 възрастни мигранти от мъжки пол, които Италия отказва да приеме.

В същия ден пак в Катания акостира и корабът "Гео Баренц" на "Лекари без граници", който плава под норвежки флаг. Италианските власти разрешиха от него да слязат 357 мигранти, сред които жени и деца, както и болни, а на борда останаха 215 мигранти.

Засега все още няма развитие по въпроса с кораба "Оушън вайкинг" на "Ес О Ес Медитеране", който също плава под норвежки флаг. На борда му има 234 мигранти, които са там вече 17-и ден. Неправителствената организация казва, че положението с тях е станало нетърпимо, някои мигранти страдали от депресия, безсъние и се страхували каква ще е съдбата им.

Същевременно Международната организация по миграциите и Върховният комисариат на ООН за бежанците призоваха за спешно решение на ситуацията с четирите кораба с бежанци край Италия, в частност за мигрантите, които са оставали на борда на вече акостиралите кораби, и за мигрантите от четвъртия кораб, който все още не е акостирал в италианско пристанище, предаде ДПА.

Подобен призив отправи и говорител на Европейската комисия.

Новото италианско правителство възприе твърда линия по въпроса с незаконната миграция. Според новия италиански вътрешен министър Матео Пиантедози спасените в морето мигранти са отговорност за държавите, по чиито флагове плават корабите, които са ги спасили.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 2 Отговор
    Тия са объркали мястото.В Европа тази зима ще е глад,студ и мизерия.
  • 2 Европейца

    8 0 Отговор
    Ама страаашно великодушни тия шваби бее. Спасяват питеците и буф - в Италия! Ми да си ги вземат у тях и без това вече са повече от арийците

    Коментиран от #4

  • 3 ПРАТЕТЕ МИГРАНТИТЕ НА ЗЕЛЕНСКИ

    4 0 Отговор
    СЛЕДВАЩИТЕ ЩЕ СЕ КАЧАТ НА КОРАБ , АМА НИКОГА !
  • 4 Когато

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Европейца":

    строяхме оградата по българо-турската граница пак немци идваха да протестират, че сме нарушавали човешките права на клетите емигранти.

    Коментиран от #5

  • 5 Геша

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Когато":

    Помниш ли как президента мистър Рошко Бийм се тръшкаше в ужас какво щяла да каже Турция и нямало ли да се обиди.Трябва да го закачат за големите уши на някой фенер, за да видим дали поне тогава ще изчезне идиотската усмивка от лицето му.
  • 6 емигрант

    2 0 Отговор
    Да са им честити на италианците.
  • 7 Браво

    3 0 Отговор
    Ей тия италианците пак се уредиха със лекари , инженери и строители.
  • 8 стоян

    0 0 Отговор
    Тия нашите трафиканти какво чакат че не вземат по една гимия и да прекарват законно талибани по 5000 евро на парче - ето на германците са по хитри
Новини по държави: