Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 15:00 783 0

Абу Даби въвежда електронни брачни договори

  • оае-
  • абу даби-
  • електронни брачни договори

Абу Даби позволява на съпрузите да подписват предбрачни договори онлайн

Абу Даби въвежда електронни брачни договори - 1
Снимка: Gulf News

Съдебният отдел на Абу Даби обяви стартирането на услуга за дигитален брачен договор, наречена Mubarak Afrakum.

За да използват услугата, е достатъчно съпрузите да отидат на сайта чрез метода за цифрова идентификация, да попълнят въпросника, да платят таксата и да изберат датата на сключване на договора.

Отбелязва се, че договорът може да бъде подписан дистанционно или в присъствието на доверено лице. След това клиентите ще получат дигитално копие на брачния договор, което могат да използват по всяко време.

По-рано съдебният отдел на Абу Даби регистрира огромен скок на желаещите да регистрират граждански бракове след откриването на Гражданския съд по семейни дела на немюсюлмански чужденци по-рано тази година. Съдът обработва средно по 25 заявления на ден или по 4 на час за регистрация на брак.

Съдът е създаден през ноември 2021 г. и се занимава с въпроси, свързани със сключването и прекратяването на брака, установяването на настойничество и бащинство, наследяването и личното състояние на жителите немюсюлмани. През декември 2021 г. двама канадски граждани станаха първата немюсюлманска двойка, регистрирала граждански брак в новия семеен съд в Абу Даби. Регистрацията се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Според новите закони съпрузите имат право на развод по взаимно съгласие и дори без участието на посредници. В случай на деца, съвместното и равно попечителство автоматично се предоставя на родителите след развода в съответствие с установените процедури за разрешаване на спорове.

Услугата е достъпна както за жители на ОАЕ, така и за туристи. Специализираният съд в столицата на ОАЕ гледа дела, свързани с личното състояние на немюсюлмани на английски и арабски език. Това ще улесни чужденците да разбират съдебните процедури и ще увеличи прозрачността на съдебната система.

Източник: Gulf News


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА