Last news in Fakti

12 Ноември, 2022 14:17 2 917 22

Формулата на успеха или как да ги стигнем ... тайванците

  • тайван-
  • covid-19-
  • пандемия-
  • здравноосигурителна система-
  • образование-
  • клинична пътека-
  • висше образование-
  • мерки-
  • ваксинация-
  • здравословен начин на живот-
  • ресурси

Тайната на развитието на Тайван се крие в отличната образователна и здравна система

В последната четвърт на XX век светът е удивен от икономическите постижения на четирите азиатски тигъра. Докато Сингапур и Британски Хонконг стават международни финансови центрове, Южна Корея и Република Китай, известна още като Тайван, дължат възхода си на производството на потребителска електроника и постиженията в информационните технологии, както и на неолибералната пазарна политика и данъчни облекчения. Но как да се запази икономическият подем в дългосрочен план и да се регистрира икономически ръст дори и по-време на световната Ковид пандемия, когато светът масово отбелязваше спад?

Ако разгледаме отблизо Тайван, ще се убедим, че един от най-добрите отговори е чрез образованието. Прави впечатление, че за тайванското общество, основано на конфуциански идеи, миксирани с някои от най-добрите черти на западните демокрации, образованието е абсолютна ценност. Семейството е главната социална единица и то прави всичко възможно, за да инвестира в максимално доброто образование на децата си, като гаранция за последваща житейска реализация и успех. Често, освен часовете в училище, децата ходят и на допълнителни извънкласни занимания и уроци. Самото образование след последната реформа от 2014 година е задължително до девети клас, но почти всички продължават до 12 гимназиален клас. В момента към 2022 г. грамотността на населението е над 99%, а висшистите във възрастовата група 24-65 години са над 45%. Правителството отделя 5% от БВП за нуждите на сектора. Най-високият рейтинг на тайвански университет в световната класация е 77 място (QS World University Ranking), като има и други, класирани в топ 500. В последните години тайванските ученици заемат призови места в оценяванията на PISA, особено в природонаучните и математическите дисциплини. В момента в училищата се изучава поне един чужд език, при това често подкрепен и с извънкласни занимания. След като през годините се наблюдава ръст на детското затлъстяване, проактивно се вземат мерки и в момента в тайванските училища не може да се намерят чипсове и „джънк фууд”. Залага се на здравословни храни, а заниманията със спорт се увеличават – тоест системата реагира проактивно на възникналите потребности. Уважението към учителите в обществото е високо, абсолютно недопустима е лошата дисциплина в часовете, като дори родителите подкрепят по-строгото и стриктно отношение към учениците. Особено интересен факт е, че учениците сами се грижат за почистването на класните си стаи, училището, двора, дори и околоучилищните пространства Обичайна гледка е да видите цели класове, „въоръжени” с кофи, парцали, метли по различен график да поддържат чистотата, без оглед на социален произход и статус на учениците. Това е в унисон и с факта, че в Тайван улиците, парковете, жилищните комплекси, цялата външна площ е изключително чиста и поддържана, без изхвърлени фасове, боклуци, хартии, а редът и хармонията са на почит. Голям процент от висшето образование също е дотирано от държавата, като съществуват и частни университети и гимназии, разбира се, а отличниците имат предимство при кандидатстването в най-желаните специалности, основно инженерно-технически, биотехнологични, както и медицински. И това не е случайно, защото Република Китай има и забележителна здравна система.

Според различни оценки и класации, не само е сред най-добрите двадесет в света, а някой я поставят на второ място след тази на Южна Корея. По време на пандемията от Ковид-19 тайванците бяха едни от първите, които взеха мерки, наложиха частични изолации, разработиха протоколи за лечение, собствена ваксина, карантинираха пристигащите и осигуриха голям процент на тестване, организираха производство на нужните количества медицински маски и проведоха успешна разяснителна кампания сред обществото с последваща масова ваксинация, като за цялата пандемия регистрираха по-малко от 8000 смъртни случая, близо 5 пъти по-малко от България при близо 4 пъти по-голямо население – почти 24 милиона души, живеещи на територия от 36000 кв. км. – по-малко от една трета от територията на България, с една от най-високите гъстоти на населението в света (на 20-то място общо и на 2-ро в страните с население над 8 милиона).

Но тайванската здравна система невинаги е била за пример. През 1995 година здравна осигуровка имат едва 57% от жителите на острова. Правителството решава да промени това и провежда здравна реформа, благодарение на която здравноосигурителната каса на Тайван покрива над 99% от населението още през 2004 година. В момента държавата поема основната тежест на здравното осигуряване, но всеки пълнолетен гражданин поема своята част от здравната си застраховка (здравноосигурителната си вноска), изчислена по формула спрямо доходите на лицето. Различни социално слаби групи и хора в неравностойно положение са с изцяло покрити от правителството здравноосигурителни вноски. Средната продължителност на живота през 2019 г. е 81 години, а детската смъртност е под 4%. Достъпността до медицински услуги е много висока, като тайванската НЗОК (NHI) покрива и достъпа до традиционната китайска медицина. В обхвата на системата попадат още стоматология, рехабилитации, посещения на медицински сестри по домовете на нуждаещи се, майчини и детски грижи, финансиране на голяма част от средствата за лекарства, а посещенията при лекар се заплащат с фиксирана за всички такса. Пациентите от 2009 г. имат електронно здравно досие, където се съхраняват всички предходни изследвания и прегледи, като лекарят или медицинският специалист с няколко клика може да види цялата достъпна информация за пациента, което е в огромна полза на диагностиката и обикновено е от решаващо значение за лечението и/или насочването на пациента към друг специалист. Също така пациентите носят със себе си при преглед личните си дигитални смарт карти (NHI IC), с които се идентифицират в системата, като могат да избират в широки граници здравните заведения и лекарите, които биха искали да посетят. След прегледа или приема, здравните заведения получават заплащането си от Националния здравноосигурителен институт (NHI), но всякакви опити за манипулации, корупция, надписване на преглед или еквивалент на това, което наричаме „клинична пътека” са не просто редки, а изключени, като отчитането на лекарите, болниците, и всички звена на системата става на централизирани сървъри на всеки 24 часа. Националната здравносигурителна каса поема и множество скъпи изследвания като скенер, ЯМР и други, правейки здравните грижи по-достъпни за хората, като от друга страна, успява да постигне един от най-добрите показатели по отношение на цената на административното обслужване в света – само около 2% от общите средства - тоест много ниска бюрократична тежест и умело управление на ресурсите.

Това, което постига Тайван за по-малко от 20 години – създаване на достъпна и ефективна здравна система, отличаваща се с максимално висок процент на покритие, ниска цена и кратко време за чакане в услуга на пациента е основното за всяка една страна, осъзнала, че най-ценният ресурс, който тя притежава, са хората.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЛШЕВИК

    22 2 Отговор
    България с тия марионетки и подлоги последните 33 години, вече сме стигнали Тайванците. Народа е подчинен и ограбван от свои и чужди,а шепата подлоги пирува, къде повече да ги настигаме?

    Коментиран от #13

  • 2 Соломон

    17 6 Отговор
    Тайванците можем да ги стигнем, ако американците вместо да ни ГРАБЯТ, да започнат да ИНВЕСТИРАТ в България, ПОВЕЧЕ, отколкото в Тайван !
  • 3 кленя

    31 7 Отговор
    а бе помня че преди 10 11 89 и ние имахме добра образователна система и много ама много добра медицина,а сега имаме тъпи даскали чалгари и дофтори търгаши благодарение на демокрацията от която взехме само тъпотията и лакомията
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Извънреден коментар

    6 0 Отговор
    Формулата на успеха е само 1 !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кой разбрал, разбрал!

    13 7 Отговор
    Ха, ха... Смях в залата! Формулата на успеха на Тайван е емиграцията на бившите китайски олигарси и елита преди Мао Дзъдун. Така малкия остров се сдоби с инвеститори с огромни финансови възможности.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Проблясък

    31 3 Отговор
    Обаче превъзхождаме тайванците в много дисциплини:
    1България превъзхожда Тайван във вноса на европейски битови и медицински боклуци.
    2България притежава невидими ефки.
    3България притежава невидима детска национална болница.
    4България разполага с невидими медицински хеликоптери.
    5България построи първият в света невидим завод за електрически коли и получава от Украйна невидимо електричество.
    6България достави на бедстващите от наводнението села прекрасни контейнери,а украинските бежанци натика в мизерни четиризвездни хотели,нещо,което не би хрумнало на нито един тайванец.
    И най-важното българите превъзхождат тайванците по ръст.
  • 10 ХОХО БОХО

    14 0 Отговор
    къв Тайван бе....... първо да стигнем Африка и Латинска Америка и тогава да гоним други континенти
  • 11 Истината е че

    12 16 Отговор
    В Тайван не виреят комусти и русофили.Затова са добре.
  • 12 Аааа

    12 5 Отговор
    Всички му се смееха на Тодор Живков за полупроводниците дето направи завод в Правец а сега тези тъпанар на пръста не. Могат да му стъпят съсипа ха всичко ще стигаме Тайван със малоумници и крадливо племе ама друг път
  • 13 Само напомням

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "БОЛШЕВИК":

    "Тайната" на Тайван е политическа. САЩ ги помпат с пари, за да изкарат, че Тайван е по-добре от Китай. И слепите го виждат.









    Коментиран от #16, #19, #22

  • 14 Госあ

    4 4 Отговор
    Тайван е Китай. Как ще стигнем Китай ли ? Няма как, но можем да работим с Китай.
  • 15 Майко мила

    13 1 Отговор
    Ние румънците не моем стигна, те за тайванците бълнуват.
  • 16 и аз

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Само напомням":

    Те и тука могат да помпят пари но.. ни знаят мурафета куче влачи диря няма.
  • 17 Неразбрах.

    6 4 Отговор
    Република Китай има и забележителна здравна система.Тайван Китай ли е. Ако е защо американците се месят.

    Коментиран от #20

  • 18 Сър Джефри

    7 0 Отговор
    Как ще ги стигнем ли,ами в скоро време не се очертава,просто са замесени от друго тесто.Но все пак остава някакъв шанс,ако се върнем към истинските ценности завещани от пра пра предците ни.
  • 19 Керът

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Само напомням":

    Грешка малко имаш, зная, че си на работа ама от кумова срама не е добре дасе лъже. Тайван е налял150 милиарда долара, пак прочети цифрата, в Китай само до 2008 г. Проверяеми факти са това, иначе ти си говори, не пречиш.
  • 20 И си нееазбрал

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Неразбрах.":

    и си и неграмотен! Отрицателната частица "не" се пише отделно от глагола. А Република Китай и Китайска Народна Република са различни неща...
  • 21 Летописец

    5 2 Отговор
    Ние това за образованието и здравеопазването си го имахме преди 33 години . Но пък нямахе редовно банани . Сега си имаме евроатлантизъм ... и банани !
  • 22 ИзбираТела

    4 6 Отговор

    До коментар #13 от "Само напомням":

    Сащ напомпаха с пари и русия. С пари и технологии за да впечатлят кой?
    А една от целите на специалната операция явно беше да изгонят всички западни инвеститори които с пари и техника им разработиха находищата, създадоха им и машиностроене...
    Но прасето си обича да стои в кочина стига да плюска наготово.
    Управляващите тук и в русия всъщност не искат обикновенният човек да просперира - става по труден за управление.