Last news in Fakti

13 Ноември, 2022 10:38 2 240 39

Все по-трудно е да се храниш здравословно във Великобритания

  • хранителни продукти-
  • цени-
  • великобритания

Хората се отказват от пресни зеленчуци и месо и се насочват към тестени изделия и преработени храни

Все по-трудно е да се храниш здравословно във Великобритания - 1

Рекордното поскъпване на живота води до промяна в хранителните навици на хората. Те се отказват от пресни зеленчуци и месо и се насочват към тестени изделия и преработени храни, които са по-евтини, но и по-нездравословни. Дори в богатата Великобритания се наблюдава такава промяна, съобщава Нова тв.

Милиони хора на Острова всеки ден се изправят пред избор какво да купят, тъй като рекордната инфлация е ограничила финансите им толкова много, че вече не могат да пазаруват всичко, от което се нуждаят. Проучване показва, че близо 10 млн. души или всяко пето домакинство не е в състояние да сложи достатъчно храна на масата си. Някои пропускат вечерята или обяда, а други разчитат основно на евтини пакетирани и консервирани храни, които често съдържат нездравословни нива на сол, мазнини, захар и подобрители.

През последната година цените на пресните зеленчуци, месо и риба във Великобритания са се увеличили с около 14%, на яйцата – с 22%. Млечните продукти са поскъпнали с над 30%, затова пакетираната пица и сладкиши стават все по-предпочитани за масата, тъй като са най-евтини. Така че, когато си студент или живееш сам, е трудно да се храниш здравословно.

Известният британски готвач Джейми Оливър, който от години се бори с нездравословното хранене във Великобритания, поиска всички бедни деца да получават безплатен обяд в училище, след като учители разкриха, че някои носят от вкъщи в кутиите си за обяд мухлясал хляб. Той протестира и срещу решението на британското правителство да отложи заради инфлацията забраната на промоции на нездравословни храни в супермаркетите.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    46 5 Отговор
    Е, то навсякъде в ЕС и САЩ продават предимно боклуци за храна. С всякакви вредни добавки - консерванти, оцветители, пълнители, овкусители и т.н.
    Има и добра храна, но хем се намира трудно, хем има много измамници, хем е изключително скъпа. Достъпна е за сигурно 5 % от населението.
    Всичко това се дължи на алчността на производителите и подкупността на политиците.
    Иначе, инглизите не ги съжалявам. Да страдат. Все пак са тероризирали света през последните 500 години. Доста гадни дългове имат за изплащане.
  • 2 астробой

    40 8 Отговор
    Брекзит а? Нали имаха всичко,щяха да се справят сами.Сега реват .Ягодите и лалетата чакат своите берачи,младите британци.
  • 3 Русофил

    36 10 Отговор
    Само у нас в Русия има винаги пресни плодове и зеленчуци в изобилие и
    на ниски цени, достъпни за всички.

    Коментиран от #7

  • 4 Мунчо

    33 2 Отговор
    Те нали досега все са се хранили "здравословно" като ги гледаме всички 90% затлъстяли, така че малко диета няма да им се отрази зле...
  • 5 Бай Яни

    34 9 Отговор
    А някои си носели мухлясъл хляб от вкъщи,, не ви ли е срам да пишите такива лъжливи статии . Все едно тук цъфнахме и вързахме,най здравословно се храном с тролски статии . Аман от малоумни изказвания.

    Коментиран от #14, #32

  • 6 гост

    35 0 Отговор
    А какво да кажем ние ... Кило кашкавал ... над 30 лева, сиренето стигна 20 лава, доматите, ябълките, круши, краставици по-скъпи от бананите ... Маслото ... златно.
  • 7 тоя с магарето

    7 27 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Яжте си ги бре, кой ви ги иска. Карайте москвичите, яжте си зеленчуците, гледайте черно-бяла телевизия, слушайте филип киркоров и пийте спирт. Глу пак.

    Коментиран от #13

  • 8 опонент

    18 6 Отговор
    Ааааааа,Мария,недей да публикуваш глупости!На запад всичко е цъфнало и вързало,ако не вярваш питай твоя колега от германия!Колко пъти съм пускал коментари,че в Германия е много скъпо,в Англия също!Но той ме обвинява,че лъжа и едва ли не съм втори братовчед на г-н Путин!Сега се разберете кой от двамата лъже,момчето е на линия,пише читателски коментари като луд
  • 9 Един друг

    17 12 Отговор
    Какви болни и бедни мозъци пишат.Никога не са били там но знаят всичко.Ако не знаете грубо казано заплатите са поне три пъти по- високи а цените на месото и др.храни са колкото в Бг и по- евтини от селските ви магазини.Е сега били поскъпнали малко голямо чудо.Онези ще оцелеят щото са по- умни а вие първи ще изпукате от тростотия и злоба.Впрочем и за Софиянци се радвахте че ще мръзнат но май вие нямате ни пари ни дръвца.Така че на първо време си образовайте и възпитате поне децата да не са като вас.
  • 10 МирО

    15 6 Отговор
    Управниците им са виновни, тотални привърженици на санкциите, и сега какво - хората гладуват и студуват, за да може джуджака наркоман и фашистката шайка в киев да живуркат охолно.

    Коментиран от #24

  • 11 Абе

    9 3 Отговор
    Какви зеленчуци, то им не е сезона сега, а оранжерийните не са толкова желани и са по-скъпи.
  • 12 Български Русофил

    8 2 Отговор
    Това е вярно ,тук става скъпо
    Хляб 1,30паунда
    Пилешки гърци 7 паунда
    Фанта2 паунда
    Кашкавал евтиния е 3,25 паунда

    Коментиран от #16, #26, #27

  • 13 Рожко

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "тоя с магарето":

    Скоро и ти ще караш москвич, и всичко останало, което си написал тъп.нар.
  • 14 безхаберих

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Яни":

    Статията не е ,,тролска,, за твое сведение. ТВ репортаж от Великобритания излъчен по наши телевизии. Не че ни интерсуват британците и особено прехраната им.

    Коментиран от #20

  • 15 Начко

    12 3 Отговор
    Измишльотини на някои медии.Просто няма нищо вярно.Нормално си живеят и всичко имат.Както във всяка държава си има такива , които се правят на сиротки. Цените са им по ниски отколкото в БГ.
    Нормално е да се покачват цените и да се свие потреблението, но не е драстично, както е в статията.

    Коментиран от #28

  • 16 Начко

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Български Русофил":

    На фона на среден доход 2000£.?!!!
    Фанта....?!
  • 17 Хасковски каунь

    7 1 Отговор
    Кога банички, мекици, качамак, стар фасул плакия, циганска баница, ляп и соль?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Вирус

    4 1 Отговор
    Ама марийке нали беше 10% инфлация какви са тези цифри
  • 20 Статии за балами

    15 4 Отговор

    До коментар #14 от "безхаберих":

    Тази статия е пълна с глупости и лъжи за баламите да си мислят, че навън е същото като в Бг, да ама не! Във Великобритания при заплата 2000 паунда и ниски цени на апарата за каква инфлация може да се говори въобще? Бил съм във Великобритания и хранителните стоки са евтини там. Има инфлация но само със стотинки!
  • 21 Статия за балами

    11 3 Отговор
    Лъжи и само лъжи в тази статия! Такава инфлация от 30% във Великобритания няма! Храната е достъпна евтина за всеки при заплата 2000паунда! Който не вярва, има видеоклипове в Ютуб и онлайн брошури на английските супермаркети да гледа!

    Коментиран от #33

  • 22 Ром Бакарди

    5 3 Отговор
    Кат им знам манджити какви са на тез аристукрати, ко няма да са очудвам чи маат сига баници бюреци милинки. Саму идна боза им липсва и сичку ша е точну. Виднаж кат скивах идин ингилиз как зяпа кат утърван свинско сас прясну зеле и пражените кифтета тука у махалата- ми светна ламбата чи тез хич ни знаят ко е харабия манджа. Еле пък ако кльопат пастарма, соджуци, локанки, бахур, пилишки дробчета и воденички, крила и тратки-ша са кефят на макс. Ама те а..б..д..а..л..и ко да ги прайш!
  • 23 Виж собственото канче

    21 2 Отговор
    Вие продължавате да се занимавате с измислени теми и веднага захапвате въдицата?В България се предлага най некачествената храна в Европа,с изключение на някои зеленчуци,и при това на най скъпи цени?Затова и Б-ко пр-во на храни не се предлага в чужбина и Англия поради горепосочените причини.В магазините в Англия.Кебапчета и кюфтета 30 бр.100%месо за 10 £-колко% е месото на родните тарикати,и месо ли е? Кисел.зеле се разпада заради кисел.добавки ,а Турското е естест.ферментирало,при това по евтино.Сиренето 200гр от маг. "ALDI"без пал.масло от овче и козе млеко-1£/2.20лв,кг11лв!!! Колко е в нашата мафиотска страна?5кг св крачета за 1£/2.20лв от месарницата!-как ви звучи?,а как ви звучи 2бр.св.крачета от "ЛИДЪЛ" в Пловдив-5лв.Въпросът тук в Англия е от къде купуваш? В България сте прецакани от Бойковата мафия двойно-хем фалшиво качество хем двойни цени-при "великите измислени 10%данъци.А вие пак гласувате за него?????Болни ли сте,какво ви е в тази Задунайска губерния.Той ако се интересуваше от вас,за 12 год.царуване щеше да построи държ.магазини с 12%надценка и сега щяхте да имате евтини хран.стоки!,същото важи за газта и вс.остонало!!!Канчето,вижте си собственото....канче"хъшове"

    Коментиран от #30

  • 24 Статия за балами

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "МирО":

    Глупости!
  • 25 британец

    3 7 Отговор
    умираме от глад
  • 26 Статия за балами

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Български Русофил":

    Кажи колко паунда взимаш?
  • 27 Сатана Z

    6 6 Отговор

    До коментар #12 от "Български Русофил":

    Скъпичко си стана ,кило свинска плешка се продава за 3.25 £ за кило.Гръцко сирене смес овца и коза е 1.35 £ за 200 гр.Немска бира 3.25 £ за 4 кена от 500 мл,Немски или Полски колбаси 5£—7£ за кг.Олио 2.10£,Зехтин—от 4 £ нагоре за литър.Масло—2 £ за 250гр.Пилешки крила 1.85£ за кг,Захар —0.65£ за кгКайма 2.25£ за 500гр.
    Цигари 12.5 £ за кутия
    И наистина,много хора гладуват,студуват и мизеруват за съжаление.Както и в България .Но това не е повод за радост.

    Коментиран от #34, #38

  • 28 Статия за балами

    13 4 Отговор

    До коментар #15 от "Начко":

    Пишат такива измислени статии за да задържат стадото в Бг да работят за жълти стотинки!
  • 29 От страни

    7 3 Отговор
    Айдииииии, отиде коня у барата.... Ако някой мисли че нещата някога ще се оправят - жестоко се лъже - никога вече няма да е като по рано. Алгоритъма на зануляването на световната икономика е минал всики точки за възможно завръщане. По нататък ще е само по зле.
  • 30 Статия за балами

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Виж собственото канче":

    Браво! Сипи им на глупаците!
  • 31 Хари Потен

    3 2 Отговор
    Няма значение, важното е на Путин да му е гадно
  • 32 Косе Босе

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Яни":

    Коментарите са от най бедната,с най фалшива и най скъпа храна държава в Европа!!!И...сега следват хъшовски и високопатриотични коментари в които съвсем случайно ще бъде забравено да се отговори кой цар управляваше последните12г.и защо го избират отново?-Той ли е виновен или тези които гласуват по време на беритбата на гъби,та народа не гласува,Така ще е още 50 г,докато не им узреят "къртуните"
  • 33 Косе Босе

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "Статия за балами":

    На слепите им трябва водач-те си имат "бат си Бойко".Оставете ги да ги "омайва" още 50 години.Слепците си заслужават "водача"
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 3333

    9 1 Отговор
    Ххаха спестяват от закуски и после ходят на почивки по 4-5 пъти годишно в чужбин, айде стига. Ако тия презадоволените са зле, не знам за нас какво да се каже...
  • 36 Гост

    3 5 Отговор
    Да си снимат...Брекзит и да го сложат в рамка...или.....да го напъхат в главите на некадърните си ръководители...Джонсън...Фараж....и Сие...
  • 37 Мишел

    4 2 Отговор
    Следващият етап е : все по трудно е да се храниш, и не само в Британия.
  • 38 Амче

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "Сатана Z":

    Кое му е скъпото бе, бате? С изключение на цигарите.
    Или просто си саркастичен.
  • 39 мародер

    3 1 Отговор
    край !!! с англетата е свършено !! ще пукнат от авитаминоза и ние ще им изпием уискито!!
Новини по държави: