15 Ноември, 2022 10:00 940 2

Италия наложи мораториум върху лицевото разпознаване

  • италия-
  • мораториум-
  • лицевото разпознаване-
  • видео камери

Италия забрани използването на лицево разпознаване и "умни очила", освен в случаите на борба с престъпността

Италия наложи мораториум върху лицевото разпознаване - 1
Снимка: Shutterstock

Италия забрани използването на лицево разпознаване и "умни очила", предаде Ройтерс. Решението на Агенцията за защита на личните данни ще попречи на въвеждането на технологиите в две италиански общини.

Системите за лицево разпознаване на база на биометрични данни няма да бъдат разрешени, докато не се приеме специален закон или поне до края на следващата година, съобщават от ведомството. Единственото изключение е за случаите, когато подобна технология се използва за съдебни разследвания или за борба с престъпността.

"Наложеният мораториум е следствие от нуждата да бъдат регулирани изискванията за допустимост, условията и гаранциите, свързани с лицевото разпознаване и неговото адекватно правоприлагане", се посочва в изявление на агенцията.

Оттам припомнят, че според законите на Европейския съюз и Италия обработката на лични данни от държавни служби чрез видео устройства е разрешено на обществено значими места или ако е свързано с дейности, извършвани от официалните власти.

Въпреки това, общините, които искат да въведат подобна обработка трябва да постигнат "договорки по въпросите на сигурността" с централното правителство, пише още в изявлението.

Реакцията на Агенцията за защита на личните данни идва след решението на южния град Лече да започне употребата на технология, базирана на лицево разпознаване.

Службата съобщи, че на местната управа е било възложено да представи списък на системите, които възнамерява да приложи, тяхната цел и законови основания, както и описание на евентуалната база данни за достъп от устройствата.

Обект на интерес от агенцията е и тосканският град Арецо, където има планове местните служители на реда да бъдат екипирани с инфрачервени очила, разпознаващи регистрационните номера на автомобилите.

Италия наложи мораториум върху лицевото разпознаване
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соваж бейби

    6 3 Отговор
    Глупости ,тази технология вече е в действие да не се залъгваме.Ако там не е активна то е защото нямат пари да я закупят или заради наркомафията не им трябва .
  • 2 Ти си

    3 0 Отговор
    Биг брадър в действие - проследяване и пълен контрол на масите .....
    1984 май ряпа да яде пред това което се задава ...
Новини по държави: