Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Ноември, 2022 14:50 1 027 10

Швеция ще предостави най-големия си пакет военна помощ на Украйна

  • швеция-
  • украйна-
  • помощ-
  • война-
  • русия

Швеция ще достави нов пакет военна помощ на стойност 3 милиарда крони (287 милиона долара) на Украйна, най-големият досега

Швеция ще достави нов пакет военна помощ на стойност 3 милиарда крони (287 милиона долара) на Украйна, най-големият досега, който за първи път ще включва и система за противовъздушна отбрана. Това обяви премиерът на скандинавската страна Улф Кристерсон, предава Ройтерс.

Досега приносът на Швеция, която кандидатства за присъединяване към НАТО заедно със съседна Финландия, варираше от обикновено оборудване като каски и бронежилетки до гранати и ракети.

"Това е по-голям пакет за военна подкрепа от всичките осем предишни пакета взети заедно“, каза Кристерсон на пресконференция. "Това е най-големият, който сме правили, и ние следваме точно украинския списък с приоритети от това, от което те самите смятат, че имат нужда точно сега“.

Министърът на отбраната Пал Джонсън на свой ред заяви, че новият пакет от военно оборудване включва система за противовъздушна отбрана и боеприпаси от запасите на нейните въоръжени сили.

Предходното социалдемократическо правителство на Швеция, което загуби от дясната коалиция на Кристерсон на изборите през септември, се договори за няколко транша помощ за Украйна, както военна, така и хуманитарна, на стойност над 1 милиард крони.

Артилерийската система Archer е на първо място в украинския списък с желания от известно време, но не беше включена в новия пакет за помощ.

Кристерсон също заяви, че правителството следи отблизо развитието на събитията в Полша близо до украинската граница и че е необходима повече информация, за да се получи по-ясна картина на случилото се.

Източник: Ройтерс

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зельонска от ВОГ

    4 6 Отговор
    Супер, голям шведски пакет, че с това зелено чушле живее ли се?!

    Коментиран от #3

  • 2 Последния Софиянец

    4 7 Отговор
    Браво на шведите!Дават само средства за отбрана,а не за нападение.
  • 3 Мда

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Зельонска от ВОГ":

    Голям шведски пакет специално за Путин, с много любов.
  • 4 Котка ученият

    6 5 Отговор
    Всъщност НАТО отдавна е въвлечен в конфликта с всички сили.
  • 5 Соваж бейби

    2 5 Отговор
    Да не са на Зелински милионите ,скрити в швейцарска банка ?
  • 6 1944

    6 1 Отговор
    все по скоростно върви могилизацията на сибирските гащници
  • 7 Киро

    3 7 Отговор
    И Путин им е приготвил един пакет. На тоя Зелдал само пакети му дават.
  • 8 Запознат

    3 4 Отговор
    Те шведите себе си не могат да спасят от ислямските терористи на своя територия, тръгнали военна помощ да дават на други терористи. Имаше доклад и статия от преди няколко години: "Швеция - изнасилената страна" където се разясняваше, че Швеция е на 1во място в света по брой изнасилвания - от чужденци към местни момичета. Очевидно политиците на швеция са откровени и сто процентови терористи - не предприемат никакви мерки срещу терористите на своя територия, а в същия момент наливат пари в украинските терористи, което е наливане на пари в пробито корито така или иначе!
  • 9 Винету

    3 1 Отговор
    Браво, солидарност срещу руската агресия и жестокост.
  • 10 Слаба държава

    0 2 Отговор
    Тя Швция по-слаба от Укръина бе?
Новини по държави: