Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Ноември, 2022 15:30 638 11

Папа Франциск осъди ракетните удари срещу Украйна

  • украйна-
  • война-
  • папа франциск-
  • ракетни удари

Папа Франциск осъди последната вълна от ракетни удари срещу Украйна, като призова за прекратяване на огъня и помоли Бог да "побърза" да сложи край

Папа Франциск осъди ракетните удари срещу Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск осъди последната вълна от ракетни удари срещу Украйна, съобщава "Ройтерс".

Той призова за прекратяване на огъня, за да се предотврати рискът от ескалация на конфликта и помоли Бог да "побърза" да сложи край.

Още новини от Украйна

Изявлението на главата на Римокатолическата църква идва в момент, когато съюзниците от НАТО разследват информацията, че експлозия в полско село край границата с Украйна е била причинена от заблудени руски ракети. Той не спомена инцидента.

"Научих с болка и загриженост за нова и още по-ожесточена ракетна атака срещу Украйна, която е взела жертви и е нанесла щети на гражданска инфраструктура", заяви папата.

"Нека се помолим Господ да обърне сърцата на тези, които все още залагат на войната, и да направи така, че желанието за мир да надделее в мъченическа Украйна, за да избегнем ескалация и да отворим пътя към прекратяване на огъня и диалог", призова той и добави: "Можем да се молим за Украйна, като казваме: "Побързай, Господи".

Вчера Русия нанесе удари със 110 ракети и 10 ирански дрона срещу Украйна, съобщи генералният щаб на украинските въоръжени сили.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че основната цел на ракетния обстрел е била енергийната инфраструктура, както и при предишните атаки. По негови думи обаче са били ударени само десет от планираните цели.

По данни на Хуманитарната служба на ООН атаките са оставили милиони украинци без ток в 16 от 24-те области на страната, включително Киев.

Миналия месец Франциск за първи път директно помоли руския президент Владимир Путин да прекрати "спиралата от насилие и смърт" в Украйна.

Той споменава Украйна в почти всички свои публични изяви, като неколкократно предупреди, че кризата крие риск от използване на ядрени оръжия с неконтролируеми последици в световен мащаб.

Източник: Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    20 3 Отговор
    Ударите с дронове по деца в Близкият изток "Господ" ги прощава, нищо че има и араби християни (те са "неправилните" християни).
  • 2 Котка ученият

    17 3 Отговор
    Папата вероятно има няколко богове в запас. Единият е отговорен за обстрела на Украйна, друг за стотиците жени, деца и старци, убити в Донецк, а третият за изпомпването на оръжие на НАТО в Киев.
  • 3 Стоян Александров

    12 3 Отговор
    Този слуга на дявола какво се обажда ? Да си взима заработения кеш и да мълчи. На Руссия акъл ще дава, че те са в правата вяра, а именно в ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЯНСТВО КАКТО И НИЕ БЪЛГАРСКИТЕ ИМ БРАТЯ. Този акъл да дава на неговите си там никаквици.... Папа Йоан е в ада само да Ви кажа. Заради него есин Български Християнин се затри. Господ това няма да му прости никога...
  • 4 ФакЪт

    9 2 Отговор
    Не може да бъде! Нали Папата до вчера приканваше НАТО да не напада РФ?
  • 5 А де

    12 0 Отговор
    Чудно ми е какво ще каже, като разбере че ракетите са от "мъченическа Украйна", а не от Русия.
  • 6 Ти да видиш

    10 0 Отговор
    Кво и кой съди па тоа чаршафосания бе? Абе айде гледай си твойте попове кви ги вършат и не се бутай там дето не ти е работа бе! Да бехте отворили трезорите си за гладуващите и болните! ЛИЦЕМЕР!!!!
  • 7 Моряка

    8 0 Отговор
    Когато нацитата горяха живи рускоговорящи в Одеса и Мариупол в началото на май 2014,Папата дали се сети да се помоли за душите на живоизгорените?
  • 8 12340

    5 0 Отговор
    първо извинение за Джордано Бруно!
    и да смени "Отче наш"-
    с " Прости ми, Герге!!"---за всяка меса!
  • 9 Въпрос и не само

    7 1 Отговор
    А какво е мнението му за подготовката на украинските неонацисти за терористични актове в Италия ?
    Май ще премълчи, заради срещата му със съпругите на азовците !
    То само ватиканския вестник забрави да напише за ареста в Италия на украинските неонацисти !

    Коментиран от #11

  • 10 "ракетна атака срещу Украйна"

    5 0 Отговор
    Объркал се е човекът.

    Имал е предвид "срещу Полша".

    Днес целият прогресивен евроатлантически свят говори само за тази "с нищо непредизвикана" агресия.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.