Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 04:43 4 001 20

Републиканците спечелиха мнозинство в Камарата на представителите

  • сащ-
  • републиканци-
  • камара на представителите

С това партията се върна на власт във Вашингтон и предостави на консерваторите лостове, с които да ограничат програмата на президента Джо Байдън

Републиканците спечелиха мнозинство в Камарата на представителите - 1
Снимка: Уикипедия

Републиканците спечелиха контрола над Камарата на представителите на САЩ, с което партията се върна на власт във Вашингтон и предостави на консерваторите лостове, с които да ограничат програмата на президента Джо Байдън и да предизвикат множество разследвания, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Въпреки че загубата отнема част от властта на Байдън във Вашингтон, той даде знак, че очаква републиканците да му съдействат.
На пресконференция миналата седмица президентът заяви: "Американският народ мисля, че ясно показа, че очаква републиканците да бъдат готови да работят и с мен", припомня Ройтерс.

Минималното мнозинство обаче ще постави лидерите на републиканската партия пред непосредствени предизвикателства и ще усложни способността ѝ да управлява.

Повече от седмица след деня на междинните избори републиканците си осигуриха 218-то място, необходимо за освобождаване на Камарата на представителите от контрола на демократите. Пълният обхват на мнозинството на партията може да не стане ясен още няколко дни или седмици, тъй като гласовете в конкурентните надпревари все още се броят.

Но те са на път да съберат най-малкото мнозинство на партията през 21-ви век, съперничещо на това от 2001 г., когато републиканците имаха мнозинство само от 9 места, 221-212 с двама независими. Това е далеч от мащабната победа, която републиканците прогнозираха на тазгодишните междинни избори, когато партията се надяваше да пренареди дневния ред на Капитолия, като се възползва от икономическите предизвикателства и спадащата популярност на Байдън, коментира АП.

Вместо това демократите показаха изненадваща устойчивост, задържайки се в умерените, крайградски райони от Вирджиния до Минесота и Канзас. Резултатите биха могли да усложнят плановете на лидера на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти да стане председател на камарата, тъй като някои консервативни членове се питат дали да го подкрепят или поставят условия за подкрепата си.

Малките разлики в гласовете преобърнаха политиката на Републиканската партия и предизвикаха размяна на обвинения за това какво се е объркало. Някои представители на Републиканската партия обвиниха Доналд Тръмп за по-лошия от очаквания резултат. Бившият президент, който обяви третата си кандидатура за Белия дом, издигна кандидати по време на тазгодишните първични избори, които трудно спечелиха по време на общите избори.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    68 5 Отговор
    А за "случайните" инциденти като смесване на бюлетини и неработещи машини няма ли да напишете нещо?

    Коментиран от #4

  • 2 центаджия

    64 6 Отговор
    Леле краварските подлоги са в траур.
  • 3 Опа

    50 3 Отговор
    Да чакаме тогава силни разногласия в политическите кръгове и още по-голямо разделение на обществото-което може и пищовите да извади....
  • 4 Няма

    71 5 Отговор

    До коментар #1 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Ама как ще пишат за фалшификациите на американските избори...не е политкоректно .А и нали точно САЩ са еталон на демокрацията-недей сега и ти така.
  • 5 Уса

    76 3 Отговор
    За демократите гласуват странни хора с пол неопределен,техни роднини и приятели защитници.Това е тумора на човешката цивилизация
  • 6 Бонев

    48 1 Отговор
    Ако не беше казусът с абортите, републиканците щяха да спечелят с голямо мнозинство и камарата и сената.
  • 7 най-вече

    24 1 Отговор
    им предоставъ поста на Нансито.
    Но какв ода се прави = време е за пенсия.
    А какво толквоа ще му ограничат на Джо?
    Едно единствено основно нещо - харчовете!
    Едно, ама важно....
    Ако иска да харчи, ще трябва да се вслушва.
  • 8 Републиканците няма да подкрепят Тръмпи

    4 49 Отговор
    Повечето американци не искат най слабия ,страхлив и нерешителен президент на САЩ- Байдън от последните десетилетия, който позволи на Русия, безнаказано да нападне Украйна за да започне война в Европа и не реагира веднага и автоматично на руската инвазия и директна заплаха към САЩ за употреба на ядрено оръжие в Света, да е повече американски президент и да се кандидатира за втори мандат, затова и републиканците спечелиха мнозинство в Камарата на представителите...!!!
    Това че републиканците ще спечелят следващите избори е сигурно, но съвсем не означава , че рускатаПодлога Тръмп отново ще бъде избран за президент, тъй като Републиканската партия има за цел да подкрепят ново и младо поколение от по действени, смели и решителни лидери в избора за президент на САЩ и който да може с твърда ръка да се справя с руските военнолюбиви и имперски предизвикателства и заплахи !!!!!!!!!

    Коментиран от #9

  • 9 Вашето Мнение

    41 9 Отговор

    До коментар #8 от "Републиканците няма да подкрепят Тръмпи":

    Любимият ти американски народ, който е със силно ограничени умствени възможности, поради наследствен дебелитет скоро ще извади пушкалата и ще почне да се избива помежду си. Не влагай толкова мисъл, там където я няма.

    Коментиран от #14, #20

  • 10 украинче,заядливо

    54 4 Отговор
    Лол.дойче веле,вчера крещяхте като луди от радост за руската ракета и полския трактор!Днес гузно мълчите!Защо така бе,пиленца на батко?Не трябва ли да се извините на читателите за купищата фейк-новини,които публикувахте вчера?Разбира се,че няма как да се извините!Ние,затова,изобщо не ви вярваме,така че няма проблем

    Коментиран от #11

  • 11 Бай Лисан

    34 1 Отговор

    До коментар #10 от "украинче,заядливо":

    Колега, дай да питаме Войче Деле кой ще плаща трактора? Кой, кой?
  • 12 Жададык

    29 1 Отговор
    Ти да видиш....Нали до вчера се пенявехте, че губят?
  • 13 Според мен

    17 1 Отговор
    нищо особено няма да се случи! В щатите нещата вървят по нашенската поговорка "Пременил се Илия, огледал се - пак в тия"! Ако някой очаква някаква значителна промяна в политиката им просто бърка! Особено във външнополитически план. Маалко ще намалят "помощта" за Украйна, че почти всички взеха да негодуват за тая прословута "помощ"... Но общо взето това ще бъде промяната. За тях е по-важно да се оправят във вътрешната си политика, че там нещата не са хич розови... Пък и самите американци външните работи не ги вълнуват особено, но вътрешните е друга работа...

    Коментиран от #19

  • 14 Републиканците няма да подкрепят Тръмпи

    6 22 Отговор

    До коментар #9 от "Вашето Мнение":

    Видя се вече,кой народ е с наследствен дебелитет и малоумие след като не можа нищо друго добро и полезно за хората да създаде и да направи. а реши да извади пушкалата за да започне с разрушения, избиване на цивилно население, жени и деца и с жестока братско убийствена война с хиляди жертви...!!!!
  • 15 Красимир Петров

    24 1 Отговор
    Сороската пап-лач реве за Байдън
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дежавю

    12 0 Отговор
    В тая нация няма ли умни хора под 100 годишна възраст или и там умните не се занимават с политика?
  • 18 Джеймс

    13 1 Отговор
    Руска намеса!? Чичо Дони ще измести Бай Дъньо в овалния кабинет.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 цамъглен русофилски мозък

    1 13 Отговор

    До коментар #9 от "Вашето Мнение":

    В САЩ е цветът на цивилизацията! Всички руски мозъци са в ЕС и Америка. Путинчето зор ще вдигне икономиката си с корумпирани мозъци!!!