Last news in Fakti

18 Ноември, 2022 09:19 859 5

Макрон с призив към Азиатско-Тихоокеанския регион

  • тайланд-
  • среща-
  • атис-
  • еманюел макрон-
  • призив

В столицата на Тайланд - Банкок, започна форума на страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС)

Макрон с призив към Азиатско-Тихоокеанския регион - 1
Източник: БГНЕС

В столицата на Тайланд - Банкок, започна форумът на страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), предаде Франс прес. Той се провежда в разгара на глобалните последици от войната в Украйна и напрежението около севернокорейската ракетна активност.

Специално за форума бе поканен и президентът на Франция Еманюел Макрон. Пред делегатите той призова страните от Азиатско-Тихоокеанския регион да се присъединят към нарастващия консенсус срещу войната в Украйна и подчерта, че тази война е също и техен проблем, предаде Франс прес.

"Приоритет номер едно на Франция е да допринесе за мира в Украйна и да се опита да постигне една световна динамика за поставяне на натиск върху Русия", заяви Макрон.

"Франция не се съсредоточава само върху подкрепата за Украйна, която ние ще продължим да подкрепяме. Франция иска също да работи в тясно сътрудничество с различни страни като Индия, Китай, целия регион, Близкия изток, Африка, Латинска Америка", за да създаде нарастващ консенсус и да заяви, че тази война е също и ваш проблем, защото тя ще дестабилиза много нещата", заяви Макрон.

"Помогнете ни да прокараме следното послание към Русия: "Спрете войната, уважавайте международния ред, върнете се на масата на преговорите", подчерта той.

Макрон също така пледира и срещу хегемонията и конфронтацията и за стабилност в Азиатско-Тихоокеанския регион.

"Ние не вярваме в хегемонията, в конфронтацията. Ние вярваме в стабилността, ние вярваме в иновацията", заяви Макрон.

Той допълни, че Азиатско-Тихоокеанският регион е сцена на нарастващо съперничество между Китай и САЩ и трябва да се уповава на регионални сили, в това число и Франция, за да се осигури равновесие в него.

"Представете си, че сме в джунглата и там има два големи слона, които са все по-изнервени. Ако те се изнервят до крайна степен, те ще започнат да се бият и това ще представлява голям проблем за останалата част от джунглата. Ние ще имаме нужда от сътрудничеството на много други животни, тигри, маймуни и прочие", добави той, като предизвика смях в залата.

За Макрон Азиатско-Тихоокеанският регион е стратегически приоритет. В тази зона страната има много територии и морски пространства. Там Франция е и най-голямата част от ексклузивната френска икономическа зона, която е и втората света. В района, обхващащ седем френски територии, сред които Реюнион, Нова Каледония и Таити, живеят 1,65 милиона френски граждани.

Срещата на АТИС в Банкок започна точно в момент, в който Северна Корея извърши ново ракетно изпитание. Това наложи спешна среща на няколко страни от АТИС в кулоарите на форума. В тази спешна среща участват американският вицепрезидент Камала Харис, лидерите на Япония и Южна Корея, както и на Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Същевременно в Банкок се проведе и протест срещу участниците във форума на АТИС, а полицията използва гумени куршуми, за да разпръсне протестиращите, предаде Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азим

    16 0 Отговор
    Азиатско-тихоокеанският регион е вече отърван, там евроатлантическите ценности нямат влияние.

    Коментиран от #2

  • 2 Капитализъм

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Азим":

    ... в действие!!! Французинът Макрон на Азиатско-Тихоокенаски форум. Отваряме картата на света и поглеждаме. Франция е в Европа и няма излаз на Тихия океан. Обаче, ако се загледаме в точиците в Тихия океан ще прочетем имената на острови в скоби (Фр)!!!! Значи колонии!!! Та значи правото, че имаш колонии те прави равен!!! Макрон ще учи домакините си на това какво да правят!!!

    Коментиран от #4

  • 3 Тошо

    13 0 Отговор
    МОСЮ ДЖЕНДИ САМО СЕ БУТА В КАШОНИТЕ ЗА ИЗНОС. МНОГО ИСКА ДА Е АКТУАЛЕН,НО ГОРКИЯ НЯМА ГРАМ ПОКРИТИЕ И КАПАЦИТЕТ.НЕСПОСОБЕН ДОРИ ЕДНО ДЕТЕ ДА СИ НАПРАВИ,ТОВА НЕ Е КАТО ДА ИЗЛЪЖИШ БАБИЧКА ДАСКАЛИЦА.
  • 4 Франс дитрих расмуссен

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Капитализъм":

    А българия като е Немска колония и няма гряница с германия какво е
  • 5 Сандо

    9 1 Отговор
    Малкият Наполеончо след като оправи Франция тръгна и света да подчинява на бълнуванията си.Как изобщо им дават власт на такива природни несоразумения?