Last news in Fakti

20 Ноември, 2022 05:33 1 840 13

Турция нанесе въздушни удари в Северна Сирия

  • турция-
  • кюрди-
  • удари-
  • сирия

Това съобщиха подкрепяните от САЩ кюрдски сили

Турция нанесе въздушни удари в Северна Сирия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турция нанесе въздушни удари в Северна Сирия, съобщиха подкрепяните от САЩ кюрдски сили, цитирани Асошиейтед прес, предаде БТА.

Анкара предприе този ход седмица след като оживен булевард в сърцето на Истанбул бе разтърсен от бомбен атентат, при който загинаха шест души, а ранените бяха над 80. Турските власти обвиниха Кюрдската работническа партия (ПКК), както и свързаните с нея кюрдски групировки в Сирия. Кюрдските милиции обаче отрекоха да имат нещо общо с атентата.

Както Анкара, така и Вашингтон считат ПКК за терористична организация, но между тях има различия по отношение на кюрдските милиции в Сирия, които са съюзници на САЩ в борбата им срещу "Ислямска държава", отбелязва АП.

Въздушните удари са били нанесени вчера срещу обекти в Кобани – стратегически град, близо до турско-сирийската граница, който Турция по-рано искаше да включи в т.нар. "зона за сигурност".

Говорител на доминирания от кюрди военизиран съюз Сирийски демократични сили (СДС) написа в "Туитър", че са били бомбардирани и две гъстонаселени села, в които са били настанени много разселени хора, и допълни, че има убити и ранени.

Базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права, който следи войната от страна на опозицията, съобщи, че ударите са засегнали и позиции на сирийската армия и че най-малко 10 души са били убити, включително и военнослужещи от СДС и от сирийската армия.

Ръководените от кюрдите власти в Североизточна Сирия вчера заявиха, че ако Турция ги атакува, тогава бойците им в региона ще имат "правото да се съпротивляват и да защитават своите територии“. Те предупредиха, че действията им ще бъдат толкова решителни, че може да се стигне до "продължителна война".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ауууу

    30 36 Отговор
    агресия, санкции,смърт на диктатора, турция се распада, ердо умира от рак,свършиха им патроните, пак има рак...

    Коментиран от #2

  • 2 Само напомням

    55 5 Отговор

    До коментар #1 от "ауууу":

    "Агресор" е само този, който иска да свали петроДолара и англо-американската доминация в света. Другите не са и могат да си убиват и нападат наред. Евро-атлантически "ценности".











    😉
  • 3 Султана

    24 28 Отговор
    Командва териториите. Другите в района нямат глас.
  • 4 Фон дер Лайн

    36 21 Отговор
    Веднага пакет санкции срещу Турция.
  • 5 Българските турци

    32 28 Отговор
    Когато болката и жертвите са в чужд дом лесно се правят остроумни коментари и хуманизъм...Когато "огънят" опарва се осъзнава подлостта на жалките и безсилните които посягат на невинни хора !!!...Това ли е борба за независимост ?!...Това ли са СВЕТЛИ идеали !?...Това ли са "герои и бойци за права и свободи" ?!...Това ли са стратегически съюзници ... като овчарски кучета които нощем давят стадото заедно с вълците а през деня скимтят жално покрай овчарите !!!
    Няма смисъл да се ровите и да търсите под вола теле !!!...40 години не са ли достатъчни на турците да са научили къде е вола къде е телето...или кой е вол и кой теле !!!...
    Някой замисля ли се как нелегална терористична групировка се снабдява със средства да води въоръжена дейност вече 40 години срещу милионна армия и 80 милионно население ?!... Кой ги храни ?!... Кой ги финансира?!...Народът им ли ?!... Тогава дайте аналогичен пример за друг такъв "сплотен и мощен" народ който да подкрепя такъв кървав и подъл манталитет... Баските в Испания ли ?!... Или ЕТА в Ирландия ?!...
    Турция чака екстрадиция на терористи от 138 държави които най арогантно приютяват явни атентатори,убийци и организатори на терористични актове и пучове !!!...Всичко останало е козметика и манипулация и пропагандна дезинформация !... Някои ще хранят кучета да те лаят , а ти ще идеш да лееш кръвта си за тях...къде има такъв кодекс с член ПЕТИ ?!...

    Коментиран от #12, #13

  • 6 Зззз

    21 28 Отговор
    Да би мирно седяло не би чудо видяло
  • 7 гост

    24 26 Отговор
    Турция за един убит турчин убива хиляда....., значи ще има още. Тези, които дават оръжия и бомби в ръка и ги прашат срещу турците знаят много добре това....но нали те не умират
  • 8 Истината

    22 25 Отговор
    Кюрдските терористи се крият между цивилни! Страхлива паплач са кюрдските тероряги, убиват само невинни по площадите! Едно е сигурно, че кюрдските тероряги не ги чака нищо хубаво след атентата в Истанбул!
  • 9 ЦиВилеН

    12 21 Отговор
    Рдва ли някои прочитайки цялата стстия и да е забелязал нещо. Цялата работа се крие в последния ред на статията с която цел САЩ се намира там. Но турците действат с осмислени макар и малки стъпки.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Добруджанец

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българските турци":

    Абсолютно поддържам вашият анализ,истината е една но за съжаление малко са тези които знаят действителността...
  • 13 ОТЛИЧЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българските турци":

    КОМЕНТАР.Само че на кой ще те разбере когато цяла ЕВРОПА чете и слуша западна пропаганда.
Новини по държави: