Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 14:40 2 118 22

Русия заплаши да намали доставките на газ и през Украйна

  • руски газ-
  • транзит през украйна-
  • газпром-
  • украйна-
  • русия-
  • доставки-
  • намаляване-
  • износ-
  • транзит

"Газпром" е установил "задържане" в Украйна на руски газ, който е предназначен за Молдова, и от 28 ноември ще започне да намалява доставките на газ за транзит през Украйна, ако транзитният дисбаланс се запази

Русия заплаши да намали доставките на газ и през Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

"Газпром" е установил "задържане" в Украйна на руски газ, който е предназначен за Молдова, и от 28 ноември ще започне да намалява доставките на газ за транзит през Украйна, ако транзитният дисбаланс се запази. Това се посочва в съобщение на холдинга, цитирано от ТАСС.

"Газпром" установи задърбжане в Украйна на руски газ, предназначен за доставка до молдовските потребители по договор с компанията "Молдовагаз". Обемът газ, доставен от Газпром на станция "Суджа" за транзит до Молдова през територията на Украйна, надвишава физическия обем, прехвърлен на границата на Украйна с Молдова. На 21 ноември "Молдовагаз" в съответствие с договора плати на "Газпром" част от доставката за ноември. Обемът на реално доставен руски газ, по отношение на който е нарушено плащането на текущите доставки през ноември, е 24,945 милиона кубически метра. Общият натрупан обем на задържан газ на територията на Украйна е 52,52 милиона кубични метра", се казва в съобщението.

"Ако транзитният дисбаланс през Украйна за молдовските потребители се запази, на 28 ноември в 10:00 "Газпром" ще започне да намалява подаването на газ към ГИС "Суджа" за транзит през Украйна в размер на дневния дисбаланс", подчертават от холдинга.

Припомняме, че именно транзитното трасе през Украйна и то само половината от него е единственият път за доставка на руски газ към Централна и Западна Европа, който все още работи. "Газпром" по-рано тази година първо намали през юли, а после напълно спря доставките на газ по газопровода "Северен поток 1", като се мотивира с техническа неизправност на газова турбина.

В последствие този газопровод, заедно с неработещият му "близнак" "Северен поток 2" бяха физически прекъснати след подводни експлозии, за които Русия и западните страни се обвиняват взаимно. Друго алтернативно трасе за доставка на газ към Европа е газопроводът "Турски поток" и неговото продължение "Балкански поток", което преминава през България и Сърбия и достига до Унгария. България обаче не получава руски газ по него.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ехехе хе

    60 12 Отговор
    Че укрите си крадат редовно газ. Може ли от там да минава и да не си откраднат? То ще е престъпление, тогава.
  • 2 Щом трябва..

    43 12 Отговор
    Дребният дивеч в Тайгата е Длъжен да разбере че Мечката е Господарят! По Лесния не се получи,сега ще е по Трудния начин..
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Некой си

    47 9 Отговор
    Припомням какво каза европейският комисар Гюнтер Йотингер през 2010 година: "През 2009 година Украйна е отклонявала природен газ, предназначен за ЕС."
  • 6 Матей преображенски

    32 9 Отговор
    Не мога да се начудя как през фронтовата линия минава работещ газопровод.Дори да е за Молдавия,пак е трябвало отдавана да го спрат,още повече като знаем враждебното отношение на молдавския режим към Москва.Да бъдат така любезни да се държат културно и тогава им пускайте газ и всичко останало.
  • 7 Жеко

    22 11 Отговор
    Както и откъдето да ги погледнеш, те са си прест.пници.Гну.ни твари.Нар.кото ще го дърпат здраво и за това не са го изчистили още руснаците.А той ще разкаже, та може от фащ да се погрижат.
  • 8 Сандо

    26 10 Отговор
    Всъщност много бързо западните страни спряха да обвиняват Русия за взривяването,но пък нямат смелост да назоват извършителя.Колкото до Молдова - тя не може да си плаща,а пък Украйна поиска повишаване на транзитните такси.Та така стоят нещата,драги журналя.
  • 9 Трагедията

    10 33 Отговор
    Хихихи. След като лъгаха за турбините, за да правят газов шантаж, преди да махнат маската на лицемерието и да покажат, че са рекетьори и мутри, сега лъжат за това, че някой им точи от газа със същите цели. Руската рекетьорска фашистка империя отново се показа. Иначе призовават енергийните ресурси да не се "политизират"

    Коментиран от #13

  • 10 Котка ученият

    20 11 Отговор
    Време е да се води война при условията на Русия. Ако западът продължава да се инати, транзитната спирка е неизбежна.

    Коментиран от #11

  • 11 среднощен

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "Котка ученият":

    Много добър коментар... Адмирации! Само едно малко уточнение... Когато има война - са валидни условията поставяни и от двете страни... Затова се води войната - за да се "зачитат интересите" на воюващите...

    Коментиран от #12

  • 12 Котка ученият

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "среднощен":

    За да предложите условията, трябва да имате неограничени ресурси.

    Коментиран от #19

  • 13 ддд

    20 2 Отговор

    До коментар #9 от "Трагедията":

    Там е работата че не лъжат. Урките крадът здраво и не ги интересува. Урките смятат че това е съвсем нормално. Поинтересувай се какво стана 2009 година. На урките им трябва газ че да може да се топлят зимата. Като им спрат и газа зеленият ще реве чак до луната.

    Коментиран от #14

  • 14 Трагедията

    2 13 Отговор

    До коментар #13 от "ддд":

    "Там е работата че не лъжат" Малииии. Не вярвам и ти да си вярваш на това.
  • 15 Последния Софиянец

    3 8 Отговор
    Алкохолизираните клошари да се стягат, че тая зима ще кушат нефт и кюмур, друго няма в робсия! Нашите подлоги да тръгват по кофите и каквото извадя по еконт за калната мацква, нали са им братушки!

    Коментиран от #18

  • 16 Бесен- _Язовец

    3 5 Отговор
    Пълна капитулация, фалит и разпад на гнусната дупка, жужинко с токчетата и укаляния памперс да се стяга за Хага с бандата си алкохолици,!
  • 17 Рошко

    9 2 Отговор
    Помия до шия, и нали уж никой не купува ше руски газ. Ко става пак
  • 18 Бая бая

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    изпееркали в тая БГ "държава"

    Коментиран от #20

  • 19 среднощен

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Котка ученият":

    Така е, защото ресурсите на Русия са доста големи... Но, в една война никога не воюват "само две страни"... Едните имат "едно", другите "друго" - най-глупавото е да се избиват помежду си... Крайно време е да седнат на масата за преговори...
  • 20 Последния Софиянец

    1 6 Отговор

    До коментар #18 от "Бая бая":

    В робсия как е, има ли бой по кофите за парче хляб! Тук русоподлогите въртят цял ден и пълнят колички все дно са в била, ще почнат да ви пращат и на вас, нали сте братушки, освобождавяте се от време на време!
  • 21 Слепок

    5 1 Отговор
    2006-та, 2009-та, 2014-та, 2022-ра ... все години когато онова гадно племе х-ох-о-ли-те са хващани да крадат газ. Да ги приключват вече че ми се гади от тях.
  • 22 не схващам

    0 0 Отговор
    къде е заплахата....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания