2 Август, 2013 19:22 5 429 0

Християнски градове в Сирия празни заради сектантско насилие

  • сирия-
  • християни-
  • гражданска война-
  • мюсюлмани

Десетки хиляди християни в Сирия - членове на най-старата християнска общност в света - са били принудени да избягат от земите на предците си в североизточните провинции Деир ал-Зоур и Хасака заради ислямистки секти, пише британският вестник „Дейли Телеграф“.

"Сърцето ми се къса като мисля как нашата дълга история се заличава", проплаква Ишов Горийе, председател на Сирийската християнска партия Хасака.

През последните две години той мълчаливо наблюдава как християнски семейства от Хасака опаковат вещите си, завързват ги на покривите на колите си и бягат от собствените си домове. Макар всички те да казват, че ще се върнат някой ден, Горийе знае, че това са напразни обещания.

Гражданската война, която разкъсва вече 2 година страната, лошите икономически условия, беззаконието и преследването от страна на бунтовнически групи, смятащи, че християните подкрепят режима, са основните причини стотици семейства от тази общност да бягат от района.

Нарастващото присъствие на радикални джихадистки групи, включително и Ал Кайда, също подтикват сирийските християни да бягат.

"Всичко започна като отвличане за пари, но в последствие започнаха да ми казват, че трябва да се кланям на Аллах", разказва християнин, който бил отвлечен от джихадистка групировка. "Бях с други пет души. Бяхме вързани и със завързани очи. Държаха ни натиснати надолу върху коленете ни. Един от похитителите се наведе толкова близо до лицето ми, че усетих дъха му. Той изсъска:"Защо не станеш мюсюлманин. Тогава може да бъде свободен."

Макар волята на христианите да е силна, изтезанията, на които биват подлагани от сектантски групи карат някои от тях да се обърнат от вярата си. Един мъж от Хасака разказва за "пет принудителни преобразувания" през последните седмици.

Християнската общност от дълго време е в опозиция на режима на президента Башар Асад. Въпреки това много членове на общността не желаят да критикуват бунтовниците. Много от тях обаче признават, че ситуацията е станала "толкова лоша", че не трябва да се говори за нея.

Хасака както и други градове в североизточна Сирия отдавна са населени основно с християни, които съставляват около 10 % от населението на страната. Жителите на този район смятат, че най-малко една трета от християните в североизточна Сирия са избягали.

Избягал от Хасака разказва: "Бунтовниците ни казаха, че трябва да се дават пари за революцията. Братовчед ми е земеделски производител и бунтовниците често проверяваха земите му. Предупредих го да наеме въоръжена охрана, но той отказа. Група мюсюлмани го отвлече от собствената му ферма. Трябваше да платим $ 60 000 за неговото освобождаване. Те ни доят като крави."

Въпреки, обвиненията на някои опозиционни групи, че сирийските християни подкрепят режима на Асад, голяма част от християнската общност в страната е избрала да стои на страна по време на този кървав конфликт, търсейки самосъхранение в неутралитета.

Но тази стратегия се е оказала по-скоро лоша, защото е оставила християните беззащитни пред лицето на сектантските набези и беззаконието, властващи в района.

Миналата година, когато правителствените сили се изтеглиха от Хасака, оставяйки района в ръцете на кюрдски и сунитски бунтовнически групировки, християните станаха лесна мишена.

Християнин, на име Йосиф обясни: "Единствената незащитена група са християните. Арабите имат оръжия, доставяни от Саудитска Арабия и Катар, кюрдите търсят помощ от Кюрдистан... ние нямаме оръжие, нямаме от кого да поискаме помощ.“

Местните жители разказват как много християни са се опитали да се присъединят към бунта срещу президента Асад, но усилията им били маргинализирани още в зародиш от сектантските  сунитски бунтовнически групировки.

Йосиф добави: "Ние не сме с режима. Много пъти ислямистите не са искали ние да се присъединяваме към тях в демонстрациите. Опитахме се да участваме, но не ни беше дадена роля. Като че ли това беше стратегия да извади християните от революцията.

Басам Ишак, християнин от Хасака, член на основния опозиционен блок „Сирийска национална коалиция“, заяви, че той и колегите му не веднъж са се обръщали към западните страни с молби да бъде предоставено оръжие на християнската общност, за да защитава домовете си.

"Западът иска да въоръжи светски хора или "приятелски настроени" групи, и ние, сирийските християни сме тези хора. Искаме оръжия за защита на нашата общност", каза той. "Говорихме с чуждестранни дипломати, с молба за помощ, но всички ни игнорираха".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания