Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Ноември, 2022 16:10 706 19

"Амнести интернешънъл" разкритикува Русия за заглушаване на гласа на медиите в страната

  • русия-
  • амнести интернешънъл -
  • разкритикува-
  • русия -
  • гласа на медиите-
  • цензура

Неправителствената организация "Амнести интернешънъл" обвини Русия, че се опитва да заглуши гласа на журналисти и правозащитници, които отразяват антивоенните протести в страната

"Амнести интернешънъл" разкритикува Русия за заглушаване на гласа на медиите в страната - 1
Снимка: Shutterstock

Неправителствената организация "Амнести интернешънъл" обвини Русия, че се опитва да заглуши гласа на журналисти и правозащитници, които отразяват антивоенните протести в страната, съобщи ДПА.

"Виждаме, че руските власти са твърдо решени не само да предотвратят и строго да санкционират всеки протест, дори и мирен, но и да сведат до минимум всякаква обществена информация за него", заяви Наталия Прилуцка, изследовател на "Амнести интернешънъл" за Русия.

Още новини от Украйна

От встъпването в длъжност на президента Владимир Путин през 2000 г. правозащитната организация критикува Русия за все по-голямото ограничаване на правата на медиите и на активистите. Въпреки това "репресиите срещу обществените наблюдатели и представителите на медиите се засилиха още повече след пълномащабното нашествие в Украйна, което Русия започна в края на февруари", добавя организацията.

Освен че се увеличава полицейското насилие срещу журналисти и независими наблюдатели, законовите ограничения "пречат на журналистите и другите медийни служители да информират обществеността за протестите", казва Прилуцка.

Малко след като започна нашествието си в Украйна на 24 февруари, Русия прие нов противоречив закон, който предвижда строги наказания за медийни организации и физически лица за "разпространяване на невярна информация за руските въоръжени сили". Формулировката позволява законът да се прилага на практика за всички материали, които не отразяват официалната позиция на Кремъл за войната в Украйна, която Москва официално продължава да нарича "специална военна операция".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уууууууууу

    22 1 Отговор
    ТО ПЪК СТЕ ЕДНИ МЕДИИИ
  • 2 Ротшилд

    2 13 Отговор
    Моето Амнести знае кога да го начука на милиционера за моята опозиция в Русия.
  • 3 Теле

    15 1 Отговор
    Организацията на бг свиневъдите обвини сащ че тормози мексиканците с огради
  • 4 Някой

    20 1 Отговор
    Амнести, първо критикувайте Запада, че заглушава медиите. Погледнете каква цензура срещу руските медии е наложена. После питайте, защо Русия заглушава медии като BBC< Медуза, Дождь и т.н.
    Сочите сламката в окото на другия, но не виждате гредата във вашето.
  • 5 Ксаниба

    15 1 Отговор
    a з иьбитите украински журналисти, избити от киевската хунта - тишина!!!
  • 6 Цецо

    19 1 Отговор
    Путин защо преследва ротшилдовите НПО-та??? Къде го има това? Западните гои веднага подават бузите като им посвиркнат
  • 7 Не пипайте медиите на Новия световен ред

    7 1 Отговор
    Ротшилдовите медии са свободни.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Оля Ахмет Санкции, Санкции!!

    10 0 Отговор
    Това, е отговор, на Санкциите Санкции!! Амнести това им е работата, да Реват за който им кажат!!
  • 10 Историка

    7 0 Отговор
    Без Ротшилдите и Новия световен ред, на запад още щяха да са човекоядци. Това е истината за прогреса.
  • 11 А пък

    6 0 Отговор
    азиатското "Амнести интернешънъл" разкритикува ЕС за заглушаване и цензурата на гласа на медиите в страната
  • 12 Анти-маймуна

    15 0 Отговор
    Какво значи неправителствена организация? Частна организация означава.ш, но се крият като плъхове от светлината. Някой да не ги осветли. Какво искат тези частници евреи?
  • 13 Радка

    13 0 Отговор
    На кого са тези частни организации кого представляват? Кой ги финансира?

    Коментиран от #14, #16

  • 14 Ротшилд

    1 7 Отговор

    До коментар #13 от "Радка":

    Като разбереш, по-леко ли ще ти стане?
  • 15 Читател

    11 0 Отговор
    "Амнести интернешънъл" обвини Русия, че се опитва да заглуши гласа на журналисти и правозащитници, които отразяват антивоенните протести в страната

    Ами аз не знам за Русия но Европата и САЩ забраниха много руски канали и много руски блогъри - защо ли тези "правозащитници" не пищят за това.

    Русия само забрани "разпространяване на невярна информация за руските въоръжени сили" и тия писнаха че не могат да лъжат на воля и да манипулират обществото.
  • 16 Жеко

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Радка":

    Прави като останалите 99.999999% процента - като ти дават да ядеш, яж. Излишни въпроси не питай.

    Коментиран от #17

  • 17 Атина Палада

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Жеко":

    Чела съм една притча за "истината", в която се казва:- " С истината трябва да се живее като с огъня. Не се доближавай много за да не се опариш, но и не се отдалечавай много, за да не студуваш"!
    Та, Радка да се пази да не се опари:)
  • 18 Хммм

    4 0 Отговор
    "Амнести интернешънъл" колко други неща е разкритикувала примерно в Израел.....и кво?
  • 19 Анева

    6 0 Отговор
    На 16 октомври имаше статия в "Факти".....""""Атлантическият съвет скочи срещу Кошлуков заради "проруски гости" в националната телевизия""""" заглушаване дали има у нас? Как мислите ?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания