24 Ноември, 2022 17:10 1 248 17

В Русия продължават да изграждат алтернативен интернет

  • русия-
  • интернет-
  • народен киберфронт на рф

Правителството на Руската федерация е разгледало и предварително одобрило няколко проекта за заместване на чуждестранни социални мрежи и платформи, като TikTok, Instagram и Zoom

В Русия продължават да изграждат алтернативен интернет - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството на Руската федерация е разгледало и предварително одобрило няколко проекта за заместване на чуждестранни социални мрежи и платформи, като TikTok, Instagram (собственост на Meta, която е забранена и призната за екстремистка в Русия) и Zoom, съобщава РБК, позовавайки се на източници от ИТ пазара.

Според публикацията индустриалният център за компетентност в областта на "комуникационните услуги" е одобрил 5 от общо 10 подадени проекта за заместване на вноса на чуждестранни социални мрежи и платформи. Сред тях са социалната мрежа Looky на Motivational Solutions LLC, която е предназначена да изпълнява функциите на Instagram, социалната мрежа Sunlight Play на GRI LLC, която според РБК е аналог на TikTok, както и TrueConf Enterprise 2.0 на TCS JSC, като за ключов клиент е посочен Rostelecom, и Dion на Innotech Group, която осигурява видеоконференции.

Предварително беше одобрен и проектът за корпоративна пощенска система на независимата от вноса платформа Mail 2.0 на New Cloud Technologies, чийто клиент е "Росатом".

Според източник на РБК все още дори предварително одобрените проекти не са получили безвъзмездни средства. Според изданието ако на разработчиците на проектите бъдат отказани средства, те ще бъдат принудени или сами да довършат продуктите и решенията си, или да се откажат от тях.

Представител на фондация "Сколково" заяви, че все още не са получили заявления за безвъзмездни средства и по принцип "нямат право да разкриват имената на компаниите и размера на безвъзмездните средства". Представители на Министерството на цифровите технологии, на Ростелеком и на New Cloud Technologies отказаха коментар.

РБК пише и че вчера в Държавата дума на Руската федерация е обсъдено на кръгла маса създаването на движение "Народен киберфронт на РФ". Целта на движението е да защитава руските граждани в интернет. Проектопредложението е лансирано от Дмитрий Гусев, първи заместник-председател на фракцията "Справедлива Русия - За истината".

Според представената идея киберфронтът трябва да изпълнява три задачи: да защитава руските граждани в цифровото пространство, да подпомага създаването на киберпартизанско движение и да оказва кибервлияние чрез социалните мрежи. Гусев предложи и амнистия за хакери, които "безкористно и ефективно се борят за Русия в киберпространството". Руските хакери са известни с множество атаки, част от които не са бизнес ориентирани и за които се предполага, че преследват по-скоро политически поръчки.

Идеята е "Народен киберфронт" да се създаде по аналогия на сформирания преди няколко дни "Културен фронт", който ще поддържа дейци, които работят в "приоритетите на традиционните духовни ценности в културата".

Припомняме, че още през юли месец 2021 г. Русия обяви, че успешно е провела изпитанията за изключване от глобалното интернет пространство. В края на 2019 г. законодателство, известно като закон за "суверенния интернет", което се стреми да предпази страната от това да бъде отрязана от чужда инфраструктура, в отговор, както Русия го нарече, на "агресивния характер" на националната стратегия за киберсигурност на САЩ. Законодателството предизвика смут сред активисти за свобода на словото, които се опасяват, че този ход ще засили правителствения контрол на киберпространството.

Паралелно с това в Руската федерация последователно се прокарва законодателство, рестриктивно спрямо т.нар. чуждестранни агенти и свободата на словото. След започването на войната срещу Украйна законодателството влезе и в сила с редица присъди.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 9 Отговор
    И в България се мъчиха да изграждат ама Ганчо нали все го е страх от новите техологии, предпочете да остане на тъмно, Вова като клъцне кабела.
  • 2 А деее

    8 10 Отговор
    И що пък трябва да има чуждестранни социални мрежи ?
  • 3 Путинофил

    14 15 Отговор
    Американците пак са виновни!
    Дадоха на ватниците компютри, Виндоус, интернет и софтуер и сега ватниците атакуват правителствените ни сайтове!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Добре

    16 13 Отговор
    Трябва рушляците да бъдат изключени от международните мрежи. Тези мислят само как да правят мръсно на останалия свят. Никаква полза от тях. Само вреда

    Коментиран от #9

  • 6 Руските ZV. иne

    11 5 Отговор
    Трябва да бъдат тотално изолирани и да те бъдат допускани в нормалният свят!
  • 7 ...

    9 6 Отговор
    Стискам им палци да успеят. Да се затворят па нищо повече да не чуем за тях
  • 8 Антируснак - докрай и винаги

    9 7 Отговор
    Къде интернет, тия рушки маймуни нямат сол за варения си картоф, вдън земя да се провалят дано!!!

    Коментиран от #10

  • 9 И кво ревеш тогава че

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Добре":

    Си правели техни социални мрежи ?
  • 10 Божкеееее

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Антируснак - докрай и винаги":

    нямат сол за варения си картоф..... Абе нали ти имаш умник.....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Простя Копейкин

    8 6 Отговор
    Кой ще го изгражда ? В руzката джамахирия IT-та не останаха, всичко кадърно избяга от Путлер и фашисткия му режим .
  • 13 Потребител

    3 6 Отговор
    Троловете на козяк се по.сраха, като прочетоха за народен киберфронт.
  • 14 Ха ха

    6 3 Отговор
    Ватниците ще правят собствена мрежа... 😆... Тия пералня не могат, ама те... 😆 Само прост цървул може да повярва на тази хумореска.
  • 15 За Кочину

    2 3 Отговор
    Ще има същият успех като Мак-Доналдс, или по скоро Bкусно и Tочка.
  • 16 Алтернативен интерненет

    2 0 Отговор
    Трябва алтернатива на всичко
  • 17 Те това е

    2 1 Отговор
    Червеното червейче си прави пашкул.Така ,като стане пеперудка ще излети някъде далеч ,далеч в отвъдното...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания