Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 07:27 2 509 11

Кюрдските сили в Сирия заявиха, че руски командир се е срещал с техен представител

  • турция-
  • сухопътна операция-
  • руски-
  • командир-
  • северна сирия

Това се е случило броени дни след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган се зарече да предприеме сухопътна операция в Северна Сирия

Командирът на руските сили в Сирия се срещна с кюрдски командир във връзка със заплахите на Турция да предприеме нова операция в Северна Сирия, предаде Асошиейтед прес, като се позова на кюрдски говорител и на арабска телевизия.

Сиаманд Али, говорител на предвожданите от кюрдите Сирийски демократични сили, заяви пред Асошиейтед прес, че генерал-лейтенант Александър Чайко се е срещнал в неделя с кюрдския командир Мазлум Абди в Североизточна Сирия. Говорителят обаче подчерта, че не разполага с детайли какво са си говорили двамата командири.

Чайко се среща с кюрдския командир броени дни след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган се зарече да предприеме сухопътна операция в Северна Сирия срещу базираните там кюрдски организации. Заканите на турския лидер са свързани с експлозията в Истанбул на 13 ноември, при която загинаха шестима души и десетки бяха ранени.

Русия призовава за намаляване на напрежението по границата на Турция със Сирия.

Турция през изминалата седмица нанесе военновъздушни удари по обекти на кюрдски организации в Северна Сирия и Ирак, за да си отмъсти за експлозията, за която според Анкара са виновни тези организации.

Базираната в Ливан телевизия "Ал Маядин" съобщи, че Чайко е обсъдил с Абди напрежението по границата на Сирия с Турция и какво може да бъде направено, за да не предприемат турските сили нова голяма операция. Според "Ал Маядин" Чайко е предложил войници от сирийските правителствени сили да бъдат разположени на разстояние до 30 км на юг от границата.

Друг говорител на Сирийските демократични сили, Арам Хана, заяви вчера пред телевизия "Ал Арабия", че руснаците са предали на кюрдите условията на Турция.

"Отхвърлихме всички искания на турските окупатори", изтъкна Хана, без да разкрива повече подробности, съобщи БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 среднощен

    6 3 Отговор
    "Стана тя каквато стана" - контролирането на "катарския енергиен коридор" към Европа...

    Коментиран от #5

  • 3 Гаглей

    2 8 Отговор
    За жалост малкия диктатор, все още е жив.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 681

    7 1 Отговор
    А къде е стареца от ранчото? Говори се, че тотално е изплискаш легена и бръмчи на малки дечица като за последно....
  • 7 Котка ученият

    6 4 Отговор
    Макрон се среща с Токаев в Париж и обявява стратегическо партньорство с Казахстан. Генерал Чайко веднага открива втори фронт в Мала Азия.
  • 8 Кюрдското СДС ли бе🤣

    3 1 Отговор
    Сирийски демократични сили
  • 9 Котка ученият

    5 1 Отговор
    Франция никога не е участвала в спора между Русия и Англия за влияние в Централна Азия. Токаев е или безнадежден романтик, или отчаян авантюрист.

    Коментиран от #11

  • 10 Българските турци

    8 4 Отговор
    Русия никога няма да се откаже от военното си присъствие в Сирия...Асад без Русия не може да предприема никаква инициатива...така че скоро колкото и да не му се иска ще бъде принуден да се споразумее с Ердоган ако иска да запази Сирия независима...Иран колкото и да са скарани със Запада и Израел, това е само витрината...вътре сметките са различни и са напълно в Персийски манталитет...и това никак не пасва на руската логика !С една дума Лавров отиде с предложение в Турция което Ердоган по всяка вероятност приема...а именно да се активизира споразумението от Адана ! Скоро ще има големи изненади в Сирия...никой да не се учуди ако видим Асад рамо до рамо с Ердоган и турския аскер да възтановяват законните територии на Сирия и да ги прочистват от всякакви външни структури...
  • 11 Българските турци

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Котка ученият":

    Макрон не се цели в Русия или Англия !...Той и всички от запад са обезпокоени от тюркската активност в региона !...И кой може да допусне че има нещо в което Франция де не се меси ?!...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания