Last news in Fakti

1 Декември, 2022 10:19 712 6

Китай: Надяваме се ЕС да формира мирна политика спрямо нас

  • китай-
  • политика-
  • ес-
  • мирна-
  • решение

Това заяви в четвъртък китайският президент Си Дзинпин

Китай: Надяваме се ЕС да формира мирна политика спрямо нас - 1
Източник: БГНЕС

Политическото решение на конфликта в Украйна е в най-добрия интерес на Европа. Това заяви в четвъртък китайският президент Си Дзинпин на среща в Пекин с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Разрешаването на украинската криза с политически средства е най-вече в интерес на Европа и всички страни от Евразия“, цитира Китайската централна телевизия (CCTV) държавния глава.

По думите му Китай се надява на мирно съжителство и обективно отношение от ЕС. "Надяваме се, че механизмите и страните на ЕС ще формират обективна и надеждна представа за Китай и твърдо ще се придържат към мирното съжителство в политиката си спрямо Китай“, каза той.

Според Централната китайска телевизия страните са обменили мнения относно украинската криза. "Китай подкрепя ЕС в увеличаването на [ролята] на неговото посредничество [в Украйна] и очаква с нетърпение изграждането на балансирана, ефективна и устойчива европейска архитектура за сигурност. Китай винаги е бил на страната на мира и ще продължи да играе конструктивна роля по свой собствен начин“, заяви Си Дзинпин.

В разговора с ръководителя на Европейския съвет той е призовал за избягване на ескалация в Украйна. "В настоящата ситуация е необходимо да се избягва ескалация и разширяване на кризата, да продължим да насърчаваме мира и преговорите“, каза той.

Китайският лидер отбеляза необходимостта да се контролират страничните ефекти от украинската криза и да се внимава за рисковете от блокова конфронтация.

Мишел пристигна в Пекин на 1 декември. Очаква се той да проведе срещи и с китайския премиер Ли Къцян и с председателя на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Ли Джаншу.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЗА

    4 1 Отговор
    "Китай: Надяваме се ЕС да формира мирна политика спрямо нас"

    Разумни в евро ТКЗСто НЯМА...ония у брюкселско са по-американци от американците даже...та с добро не се надявайте да стане... ;-(


    Китай: Надяваме се ЕС да формира мирна политика спрямо нас 7557
  • 2 Госあ

    5 1 Отговор
    Не знам защо президента на Китай се среща изобщо с такива безвластови и марионетни лица като Шарл Мишел.

    Коментиран от #4

  • 3 китай против войната

    2 2 Отговор
    И Китай е против войната на терориста путин. Той спря жужето да размахва ядрените оръжия!

    Коментиран от #6

  • 4 ЕС е сила и мощ!

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    ЕС има население 500 милона!?! Това не ти ли стига?

    Коментиран от #5

  • 5 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "ЕС е сила и мощ!":

    ЕС е една мафиотска организация обслужваща интересите на олигархията. Всяка държава в ЕС си има легитимен орган за преговори. Това, което е направил президента на Китай - да преговаря с представител на тази сбирищина от брюксел не е правилно. Относно мощта, сащ я отслабиха драстично, като самите те се простреляха в крака.
  • 6 БОЗА

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "китай против войната":

    "Руски и китайски стратегически бомбардировачи днес извършиха съвместен патрул над западната част на Тихия океан в демонстрация на все по-тесните връзки в областта на отбраната между двете страни"
    "Сътрудничеството в областта на отбраната между Москва и Пекин се засили"


    Това явно си го пропуснАл-а тия доставят ГОЛЯМАТА "бухалка" ...не,че нещо,ама тук го писаха във Факти... ;-)))


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания