Last news in Fakti

1 Декември, 2022 16:33 1 041 4

Швейцария е замразила руски активи за 7,5 млрд. франка

  • швейцария-
  • санкции-
  • русия-
  • активи-
  • руски

Към 25 ноември в рамките на санкциите срещу руснаци

Швейцария е замразила руски активи за 7,5 млрд. франка - 1
Източник: Shutterstock

Швейцария е замразила финансови активи на стойност 7,5 милиарда швейцарски франка (7,94 млрд. щатски долара) към 25 ноември в рамките на санкциите срещу руснаци, съобщи Държавният секретариат по икономическите въпроси на страната (SECO), предаде Ройтерс.

Агенцията SECO, която също така наблюдава изпълнението на санкциите, каза, че са били "блокирани" и 15 имота в шест швейцарски кантона, но без да посочи имената на кантоните.

До 3 юни SECO е била уведомена за съществуващи депозити, държани от руски граждани и физически и юридически лица в Русия, възлизащи на 46,1 млрд. швейцарски франка, се казва още в съобщението на SECO, пише БНР.

Това обаче е далеч под руското богатство в размер на 150-200 млрд. швейцарски франка, което според Асоциацията на швейцарските банкери се държи в швейцарските банки. Представители на SECO казаха, че несъответствието може да отразява факта, че руснаците, които също така са и швейцарски граждани или граждани на ЕС или пребиваващи в съюза, не са обхванати от санкционните мерки.

Само банкови депозити от най-малко 100 000 франка, а не портфейли от ценни книжа, подлежат на отчитане, добавиха от агенцията.

Неутралната Швейцария редовно възприема санкции, налагани от Европейския съюз, които имат за цел да накажат Русия за нахлуването ѝ в Украйна.

Но натискът върху Швейцария, която е популярна дестинация за руския елит и място за съхранение на руско богатство, се увеличи по-бързо, за да бъдат идентифицирани и замразени активите на стотици санкционирани руснаци.

Към юли Швейцария беше замразила руски финансови активи на стойност 6,7 милиарда швейцарски франка.

В сряда Европейската комисия предложи план за конфискуване на замразени руски активи, но на този етап Швейцария няма правно основание да предприеме такава стъпка, напомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 2 Отговор
    Руснакът ги има тия пари като дългосрочна инвестиция.
  • 2 Ццццц

    4 3 Отговор
    Какво дирят в Швейцария?Много кра..т тия руснаци.
  • 3 Тити

    4 2 Отговор
    А ние кога Лукойл?
  • 4 Мразя до гроб Русия безплатно!

    2 3 Отговор
    Всичко да му се вземе на мръсния руснак!!! Тояга и блокада за чебурашките!!!
Новини по държави: