Last news in Fakti

6 Август, 2013 17:26 1 586 1

Отказват образование на масовия убиец Брайвик

  • норвегия-
  • университет в осло-
  • политология-
  • андерш брайвик
Отказват образование на масовия убиец Брайвик - 1
Снимка Архив

Университетът в Осло е отхвърлил молбата за прием, изпратена от норвежкия масов убиец Андерш Беринг Брайвик, с обяснението, че му липсва квалификация, съобщава Би Би Си.

Новината от миналия месец, че мъжът, който преди две години хвърли в ужас цяла Норвегия, сега си търси място в колеж, причинени обществено недоволство и възмущение. 

Макар да е известно, че 34-годишният убиец не е завършил училище, той иска да учи политически науки.

Ръководителят на института по  политология, Оле Петер Отерсен, заяви: "Всъщност той няма нужната квалификация, за да започне курс по политически науки."

Адвокатът на Брайвик, заяви, че е учил в затвора, за да отговори на необходимите критерии за висшето образование. "Той успя да събере точки, за да учи в университета. Той учи математика това лято и със сигурност ще продължи да учи други неща, за да достигне необходимото ниво", заяви неговият защитник.
Няколко преподаватели от университета, пожелали анонимност, заявиха преди около месец пред норвежката телевизия TV2, че са против всякакви взаимоотношения с убиеца.

"Аз много добре разбирам, причините за тази реакция, това е реакцията на човешко същество", коментира това интервю г-н Отерсен.

Въпреки това, Пер Андерс Торвик Лангерод, политолог и политик от младежкото крило на Лейбъристката партия, предположи, че курс в университета може да накара Брайвик да се изправи срещу собствените си крайни убеждения.

"Блиндерн [Университетът в Осло] е място, където човек се учи, че човек трябва да отстоява позициите си с думи", каза той.

"Не можеш да залепиш устата на тези, които не са съгласни или да ги застреляш и се надявам това също да се превърне в част от наказанието за Брайвик."

Директорът на затвора Ила, където Брайвик се намира в момента, каза пред TV2, че затворът винаги се опита да помогне на своите обитатели да "получат официална квалификация, така че да имат способността да си намеря работа, когато излизат.“

Брайвик ще излежава 21-годишна присъда в затвор близо до Осло за убийството на 77 души, повечето от които юноши.

На 22 юли 2011 г., той взриви бомба в кола близо до правителствени сгради в столицата, преди да отпътуват към езерния остров, където застреля младежи, присъстващи на летен лагер на младежкото крило на управляващата Партия на труда.

Той заяви пред съда, че двете атаки, при които бяха ранени и 244 души, били планирани много прецизно и целта им била да се спре "ислямизацията" на Норвегия.

Съдът осъди Брайвик за тероризъм и предумишлено убийство, и му постанови максималната присъда лишаване от свобода – 21 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Александър Ангелов

    0 0 Отговор
    na tozi gad samo obrazovanie mu lipsva?
Новини по държави: