Last news in Fakti

4 Декември, 2022 18:59 2 183 51

САЩ подкрепят протестите в Китай

  • китай-
  • протести-
  • сащ-
  • антъни блинкен-
  • конфликти

Това съобщи в неделя държавният секретар на САЩ, Антъни Блинкен

САЩ подкрепят протестите в Китай - 1
Източник: БГНЕС

Администрацията на САЩ подкрепя правото на хората в Китай и други страни да участват в мирни протести, Вашингтон иска да обсъди темата за гражданските свободи Пекин. Това съобщи в неделя държавният секретар на САЩ, Антъни Блинкен, по CNN.

"Да, разбира се“, отговори той на въпрос на журналист дали администрацията на САЩ подкрепя протестиращите в Китай. "Ние подкрепяме правото на хората навсякъде, независимо дали в Китай, в Иран, където и да е другаде, да протестират мирно, да изразят мнението си, да изразят недоволство. И ако в която и да е страна то е потиснато по един или друг начин, тогава ние говорим срещу, противопоставяме се, предприемаме действия срещу това“, продължи държавният секретар. Той припомни, че по-рано Вашингтон е наложил санкции на ирански служители във връзка с протестите в Ислямската република.

"Ние се обявихме срещу потушаването на протестите навсякъде, включително и в Китай. Но всъщност не става дума за нас, а за това, че и в двете страни хората се опитват да изразят мнението си, да постигнат удовлетворение на стремежите си и реакцията на властите за това", каза Блинкен.

Секретарят също беше попитан какво "би казал на [китайския президент] Си Дзинпин за протестите“ по време на предстоящото му посещение в Китай. "Ще кажем това, което винаги казваме, това, което президентът [на САЩ Джо] Байдън каза на Си Дзинпин. Че човешките права и основните граждански свободи за нас, американците, са в основата на това, което сме. И никое американско правителство, никой американски президент няма да мълчи за това“, отговори Блинкен.

"Но това посещение в началото на следващата година ще бъде продължение на разговора на президента със Си Дзинпин в кулоарите на неотдавнашната среща на върха на Г-20 в Индонезия. Много е важно да говорим директно и ясно с Китай. Искаме да сме сигурни, че няма недоразумения, неразбирателства, за да има основа за нашите отношения", добави той. "Искаме да имаме активни канали за комуникация. Това е най-добрият начин да избегнем недоразуменията", каза Блинкен.

"В същото време имаме силна конкуренция с Китай“, заяви секретарят. "Искаме да сме сигурни, че това състезание няма да прерасне в конфликт“, добави той. "Ще говорим за това в началото на следващата година“, отбеляза Блинкен. Според него други служители на американската администрация "ще разговарят с колегите си в Китай“. "Светът очаква от нас да направим това. Светът очаква от нас да управляваме тези взаимоотношения по отговорен начин. И между другото, ако можем да намерим области за сътрудничество, например относно климата и глобалното здраве, ние също ще направим това, защото това е в интерес на нашия народ и на жителите на целия свят“, заключи Блинкен.

На 27 октомври в редица градове в Китай се проведоха демонстрации срещу анти-COVID мерките в страната. По-специално, най-малко няколкостотин души участваха в протести в квартал Чаоянг в Пекин. Участниците в тях поискаха властите да облекчат превантивните ограничения, което започна да дава резултати на места.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОРСКИ

    51 2 Отговор
    Ние със мирен протест не искаме да ни имате за слуги !!!!!
  • 2 Кремък

    89 4 Отговор
    България подкрепя борбата на Тексас за независимост!
  • 3 Анонимен

    53 4 Отговор
    То сигурно няма такива протести, само по американските медии и техните западни продължения пише за тях?
  • 4 сирене

    76 4 Отговор
    ФАЩ си признава намеса във вътрешната политика на директен икономически враг... Абсолютни терористи.
  • 5 ХА ХА ХА

    56 4 Отговор
    АБЕ ТИЯ КРАВАРИ МНОГО СЕ БУТАТ МЕЖДУ ШАМАРИТЕ ! КИТАЙ ПОДКРЕПЯШЕ ЛИ НАВОДНЕНИЯТА ВЪВ САЩ И КОГАТО СЕ ОРГАНИЗИРАХА БАНДИ КОИТО УБИВАХА , ГРАБЕХА И ИЗНАСИЛВАХА НАРЕД ВЪВ ГРАДОВЕТЕ ИМ ?

    Коментиран от #12

  • 6 Гадни мръсни Крави

    64 3 Отговор
    По подли и извратени няма от тях !
  • 7 На всяхо гърне

    53 3 Отговор
    Миродия. Кой го интересува кой подкрепяте. Авганистан подкрепяте и се изхлузихте.
  • 8 Ехааааа

    57 3 Отговор
    Тия си признаха , че слагат на всяко гърне миеродия !!!!!
    Т.е. където има конфликт или война .....са намесени АМЕРИКАНЦИТЕ !!!!!!! И във Иран имат пръст тия кравари !!!!!!
  • 9 Ми то........

    43 3 Отговор
    Май ще падне още някоя кула или търговски център !!
  • 10 Адам Хилтън

    50 1 Отговор
    Миналите 2 години не подкрепяха протестите у тях и в Европа по абсолютно същият повод...
  • 11 Урюрвкос

    38 2 Отговор
    Другаря Си подкрепя протестите племето Чероки по пътя на сълзата "Trail of Tears" към резервата-гето в град Чатануга.
  • 12 QR Код

    4 37 Отговор

    До коментар #5 от "ХА ХА ХА":

    Китайците протестират срещу ковидните мерки дето ги държат две годин и половина затворени плътно и като им светне на червено телефончиту не мож да мръднат никъде.не ходят да убиват изнасилват и да нападат нали? Защо да не се подкрепя протеста им за свобода от ковидните мерки? Набодени до откат и пак затворени. Ти няма ли да идеш да протестираш ако ни тупнат такваз нулева ковидна политика у България? Ъ?

    Коментиран от #21, #26

  • 13 Идва нов световен ред !

    40 4 Отговор
    Стадото крави ще се разпадне поединично на 50 броя !!!!!!!!
  • 14 Ридик

    9 41 Отговор
    САЩ подкрепят протестите в Беларус , Китай, Иран, Венецуела, винаги когато се желае разпада на една авторитарна империя на злото

    Коментиран от #44, #50

  • 15 дедо Герчо

    38 4 Отговор
    И НИЕ ПОДКРЕПЯМЕ ПРОТЕСТИТЕ В САЩ...ХЪХЪХЪ...
  • 16 Слепок

    43 5 Отговор
    В момента САЩ в Украйна ядат шамари от Русия. Сега със сигурност ще ядат шамари и от китайците. Те шамарите на китайците за са малки но пък ще са в изобилие...

    Коментиран от #18

  • 17 Да, бе

    35 4 Отговор
    А Китай подкрепя гражданската война в САЩ.
  • 18 Ридик

    2 42 Отговор

    До коментар #16 от "Слепок":

    В момента втората армия в света с ирански дронове и подкрепа на бРИКС и ШОС е затънала от 9месеца в Източна Украйна, с западно оръжие Украйна успя да денафицира много от безаналоговите войници които щяха сами да победят НАТО ЕС САЩ ООН Запада и Британската общност

    Коментиран от #19

  • 19 Слепок

    23 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ридик":

    То кой колко е денацифицирал го каза баба Урсула - 100 000 + 20 000 от окраинска страна. Като се има едно на ум че лъже поне два пъти то тотал щетата на ВСУ е не по-малко от четвърт милион...
  • 20 Боруна Лом

    17 2 Отговор
    КЕ БЕРЕТЕ МНОГО ЯДОВЕ И МНОГО ГРЕХОВЕ ИМАТЕ
  • 21 Боруна Лом

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "QR Код":

    ОДИ ЯЖ ЗОБ!ВРЕМЕ Е!
  • 22 Китаеца

    31 1 Отговор
    И ние подкрепяхме протестите пред Капитолия .
  • 23 Солей

    30 0 Отговор
    Що така,значи вие подкрепяте навсякъде всякакви протести,но ако се случи някой да подкрепи нещо на ваша почва,веднага почва вой : външна намеса.Г@ д ни лицемери ,важно е ,че краят ви се вижда.Откъде знам ли?Видях от пъво лице началото на края.Колко ще отнеме? Тук не мога да ви отговоря,най вероятно ще е дълго,но за сметка на това болезнено, за тях и за околните също.Но ако се случи гражданска война ,процесът ще се ускори много.Моля ви не бъркайте голяма част от американците,които са добри и състрадателни хора с окупационното им
    ц и о н правителство.
  • 24 УжасЕн

    40 1 Отговор
    САЩ подкрепят протестите в Китай- но не и протестите които бяха по същите ковид-причини в Канада, и на много места в ЕС. Нагло лицемерие! А на шокиращото лицемерие е, че и Трюдо ги подкрепи! Същия който прати войска да бие протестиращите и да ги газят с коне. И дори им блокира банковите сметки. Същите наглеци възторжено споменаваха че някои от протестиращите искали китайския прездент да подаде оставка и всичките им медии масово отразяваха тази прекрасна новина, но тези протестиращи в Канада, Австралия, Нова Зеландия и ЕС които искаха оставки, бяха арестувани и живота им почернен....
  • 25 Смешници

    28 1 Отговор
    И аз подкрепям протестите на републиканците срещу избирането на Байдън

    Коментиран от #35

  • 26 Аватар

    31 2 Отговор

    До коментар #12 от "QR Код":

    Те и канадците протестираха също срещу ковид мерки февруари тази година.Спомняте ли си за Конвоят на свободата?Нямам спомен САЩ да се противопоставиха на Трюдо.

    Коментиран от #39

  • 27 Гост

    10 2 Отговор
    Това не е новина. Ако беше обратното ще е новина за първа страница.
  • 28 Ха,ха,ха

    26 3 Отговор
    Има си хас да не ги подкрепят,та нали те са ги организирали! Царе са на това да създадът безредици в чужда държава!

    Коментиран от #37

  • 29 Майк Алън Патън

    18 1 Отговор
    И света подкрепя битката за справедливост на ИНДИАНЦИТЕ и НЕГРИТЕ-РОБИ в САЩ !

    Коментиран от #32, #33

  • 30 ЧИЧО САМ

    14 1 Отговор
    НАЙ ОБИЧАМ ДА МЪТЯ ВОДАТА.!

    Коментиран от #34

  • 31 воденМАДАГАВУР

    12 1 Отговор
    А подкрепят ри и протестите на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД срещу ТираНА Бойко и неговата ШАЙКА ?
  • 32 Аз подкрепям

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Майк Алън Патън":

    борбата на неандерталците срещу хомо сапиенс
  • 33 Аз тогава

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Майк Алън Патън":

    май живея на Марс?
  • 34 Ако не беше

    2 9 Отговор

    До коментар #30 от "ЧИЧО САМ":

    чичи Сам, сегащеше да си роб на Тошо. Май още си?
  • 35 Добре е

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Смешници":

    че те не знаят. Като те чета, мисля, че няма и никакъв шанс.
  • 36 123456

    5 1 Отговор
    Е , та кой го направи , че да не го подкрепяте ....
  • 37 Софиянец

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ха,ха,ха":

    Как ще стане? в Китай всичко и всеки се контролира и наблюдава бате
  • 38 Вирус

    5 2 Отговор
    Че как няма да ги подкрепят нали те ги организират защото не им изнасят тези лидери и всичко е под благовидния предлог за правата на човека хаха
  • 39 QR Код

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Аватар":

    Остави ги краварите и трудо знаем ги тех фурнажиска лопата. Говоря ти за какво протестират китайците и че никой не се пробва да им направи арабска пролет на комунистите в Китай а ми е чиста проба протест на населението дето му е дотегнало от ковид мерките.

    Коментиран от #40

  • 40 Що не отидеш

    4 2 Отговор

    До коментар #39 от "QR Код":

    Да им направиш пролетта, ами си седнал пред компютъра и даваш акъл.
    Да те видя дали ще се върнеш жив и здрав
  • 41 САЩ ПОДКРЕПЯТ СИЧКИ ПРОТЕСТИ ПЛАТЕНИ ОТ

    11 1 Отговор
    ТЯХ............................
  • 42 Краварите винаги

    11 1 Отговор
    "подкрепят" метежите, които те са финансирали и организирали.

    Това не е новина.
  • 43 нормален

    5 0 Отговор
    Абе тия военнолюбци американците какво дават мнение без никой да ги пита да подкрепят своя си народ и да се прибера в черупката
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ужас

    8 0 Отговор
    Тия си признаха, че искат да управляват света. Подлоги на сащ, спрете да продавате България на американците
  • 46 Американско говедо

    5 0 Отговор
    Отново си навират носа дето не им е работа
  • 47 Анален нашественик

    6 0 Отговор
    Ще подкрепите и ще изядете шутове в мордата. Това е Китай, там майданчета не вървят
  • 48 Пак преигравате непремерено.

    6 0 Отговор
    Нито това е подкрепа за протестиращите в Китай, нито ПОМОЩИТЕ им са помощи за УК.
    Това е една бутафория,спекулация която използват за да агресират ситуацията,щом става въпрос за неприятелски правителство.
    САМО НЕ ЗНАМ ЗАЩО СИ МИСЛЯТ ,ЧЕ МОГАТ ДА НИ ЗАБЛУЖДАВАТ СЪС СТАРИТЕ СИ ПОХВАТИ,НА КОИТО СМЕ СВИДЕТЕЛИ , И РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ТЯХ СА ОЧЕВАДНИ.А това си е чиста намеса във вътрешните работи на страна..
  • 49 Уса

    1 0 Отговор
    Ние пък искаме индианец за президент и ще бойкотираме всички бледолики президенти
  • 50 А не

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ридик":

    В Йемен ?
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.