Тема: Украйна

7 Декември, 2022 10:14 2 233 34

Подкрепата за Украйна в САЩ е намаляла

  • подкрепа-
  • война-
  • украйна-
  • сащ-
  • русия

Голямото мнозинство от американците са съгласни, че Украйна трябва да бъде подпомогната, но подкрепата на американското обществено мнение за отбраната на Украйна е отслабнала от началото на войната

Подкрепата за Украйна в САЩ е намаляла - 1
Източник: Shutterstock

Голямото мнозинство от американците са съгласни, че Украйна трябва да бъде подпомогната, но подкрепата на американското обществено мнение за отбраната на Украйна е отслабнала от началото на войната, пише "The Washington Post".

Две трети от анкетираните одобряват военната и икономическата помощ, която администрацията на Джо Байдън е изпратила на Киев, според проучване на Чикагския съвет за световна политика, неправителствен научен институт. Според същото проучване три четвърти от анкетираните смятат, че Америка трябва да приеме украински бежанци и да наложи санкции на Русия.

След десет месеца война мнозинството от американците все още са на страната на Украйна, но споменатото проучване показа също, че онези, които безрезервно подкрепят Украйна, са по-малко, отколкото в предишни проучвания.

Това е един от факторите, на които президентът Байдън ще трябва да обърне внимание, когато създава бъдещата си политика спрямо Украйна.

Администрацията изпрати на Киев военна и икономическа помощ на стойност милиарди долари. Белият дом заявява, че ще стои до Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, за да защити тази страна от руските атаки, но военни и политически кръгове във Вашингтон започнаха да говорят, че Украйна не може да бъде подпомагана безкрайно.

Добрата новина за администрацията на Демократическата партия е, че ентусиазмът за Украйна е намалял най-вече сред републиканските избиратели. През март 80 процента от консервативните гласоподаватели подкрепяха помощта на Украйна, през юли подкрепата сред тях беше 68 процента, а днес е 55 процента.

Подкрепата сред населението беше още по-слаба, когато анкетьорите попитаха дали респондентите са съгласни с "безкрайна“ помощ за Украйна. Сега 40 процента от анкетираните отговарят, че на правителството в Киев трябва да се помага, колкото е необходимо, докато това лято 58 процента от анкетираните бяха съгласни с неограничена подкрепа на Украйна. Проучването също така показа, че около 47 процента от американците смятат, че Вашингтон трябва да оказва натиск върху украинския президент Володимир Зеленски да преговаря с Москва. През юли 38% от американците смятат, че е време за преговори.

Резултатите от последното проучване на общественото мнение показват, че президентът Байдън може да разчита на подкрепата на местната общественост за политиката си спрямо Украйна, но тази подкрепа не е неограничена. Сегашната политика на Западното крило към Украйна се усложнява от факта, че Републиканската партия трябва да поеме контрола над Камарата на представителите в началото на следващата година. За да се реализират предложенията на Байдън на практика, те трябва да получат "зелена светлина" в Капитолия, а някои от най-могъщите републиканци вече обявиха, че Украйна вече няма да има "празен чек".

Най-малко склонни към продължаване на войната са привържениците на бившия президент Доналд Тръмп, които напомнят, че санкциите, наложени на Русия, смутиха енергийния пазар и в резултат цените на горивата в Америка се повишиха. Някои консерватори също се оплакват, че Вашингтон няма ясна представа къде попадат американските оръжия.

Медиите научиха, че дори някои служители на Белия дом "частно“ са притискали Зеленски да се съгласи на преговори с Кремъл. И докато тези преговори се водят "зад кулисите", генерал Марк Мили, най-високопоставеният офицер в американската армия, публично заявява, че е дошло времето за мирни преговори. Както наскоро обясни генерал Мили, нито Русия, нито Украйна могат да спечелят във военен план и не е реалистично да се очаква, че Украйна ще освободи една пета от своята територия, която в момента е под руска окупация. Официалната позиция на правителството на САЩ е, че само Киев може да вземе решение за преговорите, като Зеленски твърди, че няма да седне на масата за преговори, докато не изгони и последния руски войник от своята територия.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Това

    6 16 Отговор
    Не е вярно. Имат пари за цял свят. Мисля че даже ще дават още повече.

    Коментиран от #26

  • 3 Киро Посредника

    20 5 Отговор
    Няма проблем, ние от ПП и ДБ сме солидарни с братята ни окраинци, и ще си даряваме 20% от всяка заплата, до пълната победа! За да я има католическа Европа! хаштагг окраински евро данък
  • 4 руска анкета в САЩ :)))

    7 21 Отговор
    Резултатите са от анкета спонсорирана от Кремъл в САЩ :))))

    Коментиран от #8

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    34 4 Отговор
    Убеден съм че над 80% от американците НЕ могат да посочат къде е Украйна на картата ‼️

    Коментиран от #14

  • 6 КуКу

    5 27 Отговор
    Аман от руска пропаганда!!!

    Коментиран от #10

  • 7 Мдаа..

    15 6 Отговор
    Путин топи ресурсите на Запада дистанционно и тихо,по английски..

    Коментиран от #21

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 10 Отговор

    До коментар #4 от "руска анкета в САЩ :)))":

    Кога Русия купи "The Washington Post". ❓❗❓❗❓❗

    Коментиран от #23

  • 9 ами

    13 4 Отговор
    правилно - слава украине до последния украинец
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "КуКу":

    Истината в само в американските медии ‼️
    Може да не търсиш много, у нас има две такива -
    едната е на шефа на СеРеУ ( NOVA) ,
    а другата - btv ‼️
    Виж дори не се крият зад български букви ‼️‼️‼️
  • 11 Амии то

    4 14 Отговор
    И на путин в Русия намаля ама защо не пишете за това ?
  • 12 007

    5 14 Отговор
    Ще им се на рашистите и техните из ме кяри. За тяхно съжаление подкрепата ще е до победата. 🇧🇬🇺🇦🇺🇸🇪🇺🇧🇬🇺🇦🇺🇸🇪🇺🇧🇬
  • 13 “Обективен”

    9 2 Отговор
    Че на кого му пука за мнението на джендъри, негри и безработни? Каквото каже бай Дън това става във ФАЩ!
  • 14 Да, бе

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Те и украинците не могат да посочат Украйна на картата...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 МирО

    12 2 Отговор
    Сигурен съм, че повече от 50% от американците не знаят къде се намира покрайнината.
    Помощ ще има докато синът на мумията има бизнес интереси там или докато не го
    приберът в панделата за далаверите му (вече го разследват)
  • 17 Солей

    12 2 Отговор
    По принцип на никой не му пука за окрайна! Целта е Русия! Ако НАТО бяха нападнали окрайна, пропагандата щеше да е съвсем друга!

    Коментиран от #25

  • 18 до копейката

    3 7 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    около 6% сте сред българското общество (видяхме на изборите) хахахахахахх

    Коментиран от #22

  • 19 Българин

    11 1 Отговор
    Войната ще приключи,когатоСАЩ спрат военната помощ за Украйна.Тогава Зеленскище поиска мир с Москва.
  • 20 Хаха

    5 1 Отговор
    Първи наченки на разум сред американските дбили... за българските няма шанс, както е видно от коментарите.
  • 21 Хахаха

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Мдаа..":

    А дотук Западът му стопи 100 000 млади мъже в работоспособна възраст, а някои от тях и семейства хранят.
  • 22 електрически Москвич

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "до копейката":

    Грешно си гледал розопаветник -

    ДБ - 7%
    Възраждане - 10%

    Коментиран от #24

  • 23 Интересно

    1 6 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    В РИА новости постоянно публикуват от различни западни информационни агенции, които не отговарят на истината. Това с цел да манипулират обществото си. Освен това рашките имат практиката да създават сайт близнак на даден вестник или телевизия и да пускат фалшива новина като прикачат адреса към своя руска агенция. Освен това широко се практикува публикуването на специфични мнения на хора-анализатори, които обслужват кремълските боклуци. Така, че и да не са купили Вашингтон Поуст има стотици начини за появата и създаването на фалшиви новини. Практика позната от времето на СССР.
  • 24 Китайски електрически джуган

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "електрически Москвич":

    Това при 30% гласували. При 50% даже няма и да помиришете парламента. Между другото кога копейката ще си върне субсидията?
  • 25 Хахаха

    1 4 Отговор

    До коментар #17 от "Солей":

    Но затова пък Путлер я нападна да бори "нацизма".

    Коментиран от #31

  • 26 Бат Мишо

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Това":

    Така е пич ПАРИ имат щот ги печатат ама на война трябват ресурси и ВПК да ги превърне в оръжие и после транспортира през целия свят до фронта
    А НИКОЕ ВПК не може да смогне на темпото с което Русия премила военната техника Вслючая собственната си подарена на бивщия варшамски договор
    Немощната Руска икономика В МОМЕНТА минава на форсаж - преди 2 дти концерн Калаш доложи 240 % ръст на производството си от началото на ВО Сухой за 40 %
    Въпреки пълното ембарго а ЕС икономиките рязко загубиха ряз задъхани за енертия и ресурси
    Да не говорим че задъхването ще стане задушаване зимата - да не говорим и ако руските бомбардировачи ги зачукалкат и 1 хляб ще струва 2 чувала райхс марки като през 1944 упс ЕВРО ДЕ
    И ПОСЛЕ КЕ ВИ ИЗСЛУШАМ колко е немощна руската индустрия

    Коментиран от #27, #30

  • 27 Бат Мишо

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Бат Мишо":

    Сичко това драги ми евро атлантици е резултат на умишленото ви подвеждане от русия за същинските и военни възможности и добре прикрития и военен бюджет където 3 четвърти от военните разходи за разнесени по други министерства - на ресурсите ,на енергетиката на конструкторските бюра , и в военния остават само крайните при готовата продукция коит няма как да скрият а и да скрият на нула няма кой да се върже даже прост еврогейатлантик
    Докато в наще икономики сичко лъсва в поръчката и частника товари и донадписва за да има за рушветче
    10 % и така се получава че за 3 милярда едни купуват 8 хартиени самолета от 1971 г ,а Полша за 3 милярда придобива 48 самолета 5 то поколение от Ю Корея - И ПЛАЩАТ СЛЕД ПОЛУЧАВАНЕ и ся ако тледате военния бюджет сме еднакво въорежени с Полша НА ТЕОРИЯ ама на практика вие имате 8 рисунки
    ДОКАТО РУСКИЯ ВПК БЪЛВА ПЛАНИНИ ОТ СТОМАНА и тепърва започва форсаж
    докато нато започва да има липса на кислород и влиза в инфлационен свредел В КОЙТО ПЕЧАТАНЕТО НЕ ПОМАГА защото страните производителки на петрол и ценни метали сА С РУСИЯ
    Примерно без волфрам да правиш оръжие е като да правиш сладолед без мляко А ВОЛФРАМ НЕ СЕ ПЕЧАТА

    Коментиран от #28

  • 28 Бат Мишо

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Бат Мишо":

    ПС
    Всяко нарастване на натиска от страна на НАТО над русия ше доведе до все по резки крачки на Иран Индия и Китай в посока Русия - същите и сега вдигнаха покупките - само Индия вдига с 200 мил тона петрола закупен от Раша А АКО НАТО има тъпотията да заплаши и тях ЕДНОВРЕМЕННО С РУСИЯ ще му отеснее рязко вратовръзката просто ЗАЩОТО ГОРНИТЕ ЩЕ ГО ПРЕГАЗЯТ БЕЗ ЗАСИЛКА - след като Русия му е взела вътъка от излишни пари и оръжие - даже без мобилизация демек- самия факт че турция се ошумолява е мн показагелен ЧЕ РУСИЯ НЕ Е ЛЪЖИЦА ЗА УСТАТА НА НАТО колкото и силно да му се иска да я глъгне и да добара ресурсите и или поне да сложи ракети на границите и НЕЩО КОЕТО НЯМА КОЙ ДА ДОПУСНЕ в Русия
    независимо дали се казва Путин Шутин или Жутин просто защото загубилия 20 мил цивилни в ВОВ руски народ ще го разкъса ако не нанесе моментален пълномащабен удар по НАТО
  • 29 Бат Мишо

    2 1 Отговор
    Такъв удар Руските стратегически войски са НАПЪЛНО В СЪСТОЯНИЕ да нанесът до 15 мин след заповед
    и като гледам НАТО вското ПВО в Украйна УДАРА Е НЕОТРАЗИМ и като гледам кви Посейдони Булави Сармати Циркони Тополи Синеви е надървила Раша УДАРА ЩЕ Е ПОКЪРТИТЕЛЕН и като гледам руското ПВО ответния на САЩ ще е доста заглушен предвид че ВСИЧКО наземно Циркон има маховете да затапи в силозите
    - мобилни установки обора не е в състояние да произведе и никога не е имал и последната светлина в тунела на НАТО е подводниците им - като не се съмнявам ГРАМ че рашаните са работили усърдно и по тях за някакви прехвати както и по сателитите излезе че е работено и по целеуказването И СЕ ОКАЗА ЧЕ САМОВАПИТЕ ЗНАЯТ ПРЕКРАСНО ДА ИЗГЪОЗЯТ СПЪТНИЦИТЕ НА НАТО И ГИ ИЗГЪОЗИХА
  • 30 Бат Мишо

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Бат Мишо":

    Накратко САМОВАРИТЕ се оказа че знаят ПРЕКРАСНО да ослепяват СПЪТНИЦИ ЖПС и ракетите им нито са нарисувани нито свършват иси бият БАШ на овцата в окото
    Според мен и изтърваната от Урсула число 100 000 убити СС овци НЕ Е ИСТИНСКОТО - само на Бахмут , на ден си отиват по 800-1000 под огнените валове - в Херсон още едни 100-200 на ден чак оперират вече пРЕД БОЛНИЦАТА до отворената врата на линейката - има си снимки
  • 31 Амиии

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Хахаха":

    "Ако боя е неизбежен, удряй пръв" :) нали ви го каза.... Какво рИвете сега? :))) или трябваше да чака мръсната бомба на Зеленски (САЩ) М?
  • 32 излиза

    1 0 Отговор
    че това е фалшива новина, публикувана в американски вестник, това ли се опитваш да обясниш, че ти е много мъглива логиката

    Коментиран от #33

  • 33 Бат Мишо

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "излиза":

    Ми много е просто- русия не се прави на велика сила - ТЯ Е ВЕЛИКА СИЛА - и НИКОЙ не може да я игнорира вкл цели алиянси - независимо Оста Антантата Интервентите или НАТО им е името
    Показаните до момента жокери от нея в тактичекото оръжие говорят че НЕСЪМНЕНО има още в другия и ръкав наречен СТРАТЕГИЧЕСКИ АРСЕНАЛ , което кара другите велики сили като Турция и Китай да не правят НИКАКВИ РЕЗКИ ДВИЖЕНИЯ - Китай вече се е запознавал с фотонното оръжие на Дамански където му отвориха озоновия слой над армията и парен каша духа щото знаят че следващия изстрел ще е между очите ако се объркат пак
  • 34 опорките

    0 0 Отговор
    на рижия доналд дък