Last news in Fakti

8 Декември, 2022 07:40 902 5

Бившият президент на Гватемала бе осъден за корупция, измама и заговор

  • бившия президент -
  • гватемала-
  • ото перес молина-
  • съд

Бившия президент на Гватемала Ото Перес Молина и неговата вицепрезидентка Роксана Балдети бяха признати вчера за виновни по обвинения в измама и заговор

Бившият президент на Гватемала бе осъден за корупция, измама и заговор - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившия президент на Гватемала Ото Перес Молина и неговата вицепрезидентка Роксана Балдети бяха признати вчера за виновни по обвинения в измама и заговор, предаде Асошиейтед прес.

Конкретните им присъди все още не са обявени. Двамата бяха оправдани по обвиненията в незаконно обогатяване.

Перес Молина и Балдети подадоха оставка през 2015 г. и бяха задържани по обвинения в разрешаване и облагодетелстване от митническа схема за подкупи. Тя е позволявала на някои предприятия да избягват вносни мита в замяна на подкупи.

Около 30 други лица, включително митнически служители и бизнесмени, са замесени в делото. В тази схема са били раздадени около 1 милион долара подкупи, а около 2 милиона долара са пропуснатите ползи за държавата. Някои от обвиняемите бяха оправдани.

Перес Молина, който управляваше от 2012 до 2015 г., продължава да отрича обвиненията. "Това е лъжа", заяви 72-годишният бивш президент по време на почивката в съдебното заседание.

Съдебното преследване на Перес Молина е връхна точка в усилията на Гватемала да се бори със системната корупция. Властите са подпомагани от антикорупционна мисия на ООН, която от 12 години оказва съдействие на Специалната прокуратура за борба с безнаказаността в разбиването на десетки престъпни мрежи.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аматьори

    5 0 Отговор
    У нас ако съдеха така, парламента да е затворил поради липса на депутати...
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ КОГА

    Коментиран от #3

  • 3 Хммм,

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Дали пък е добре ЕС и ООН да решават кой прав - кой крив в БГ? Не бягайте от отговорност и не я прехвърляйте извън България. Само съвет...........

    Коментиран от #5

  • 4 панагюрец

    3 0 Отговор
    А, нашите гватемалци никой не ги докосва с пръст! Всички са галени по тиквите!
  • 5 Е па

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хммм,":

    Ние сме независима държава от 1989 г насам, демек от нас нищо не зависи. Така че други решават, това е положението. Преди това релаваха руснаците. Сега релава кой ни пипне, кеф ти сащ, кеф ти ес