Last news in Fakti

9 Декември, 2022 05:22 1 084 3

Педро Кастильо се яви в съда, за да бъде обвинен в бунт

  • педро кастильо-
  • президент-
  • бунт-
  • съд-
  • перу

Адвокатът на отстранения перуански президент заяви, че обвиненията срещу клиента му са скалъпени

Педро Кастильо се яви  в съда, за да бъде обвинен в бунт - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Педро Кастильо, който бе отстранен от перуанския президентски пост вчера от парламента на Перу и после беше арестуван, се яви днес в съда, за да бъде обвинен в бунт, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Малко преди парламентът да гласува импийчмънт на Кастильо, той обяви, че го разпуска и съставя ново правителство. Депутатите не се подчиниха и се събраха на заседание, на което одобриха отстраняването на Кастильо. После на негово място за президент клетва положи вицепрезидентката на страната Дина Болуарте, а Кастильо бе задържан.

В съда днес той отговаряше само с "да" или "не" на задаваните му въпроси, а адвокатът му заяви, че той е бил отстранен по скалъпени обвинения в бунт.

САЩ осъдиха начина, по който вчера Кастильо се опита да заграби властта, разпускайки парламента. Дори регионалните съюзници на Кастильо от левицата отказаха да му се притекат на помощ.

Само президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор нарече отстраняването на Кастильо от президентския пост "мек преврат", подхранен от дълбоко вкоренен расизъм срещу него. Кастильо е бивш учител, произхождащ от коренното местно население. Мексиканският президент заяви, че е дал зелена светлина Кастильо да получи убежище в Мексико, когато той му се е обадил по телефона и е поискал това, но тези планове са се провалили, когато Кастильо е бил задържан от перуанската полиция напът за мексиканското посолство в Лима.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а педро хфърчилков

    1 3 Отговор
    кога?
  • 2 Краварите

    4 1 Отговор
    демократично пият кръвчицата на Латинска Америка и няма отърване…

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.