Тема: Украйна

12 Декември, 2022 08:27 3 251 30

Засилена дипломатическа активност около войната в Украйна

  • зеленски-
  • активност-
  • дипломация-
  • украйна-
  • русия

Вчера украинският президент Володимир Зеленски проведе разговори с президента на САЩ Джо Байдън и с лидерите на Турция и Франция

Засилена дипломатическа активност около войната в Украйна - 1
Източник: Shutterstock

Вчера украинският президент Володимир Зеленски проведе разговори с президента на САЩ Джо Байдън и с лидерите на Турция и Франция, което представлява засилване на дипломатическата активност около войната, започната от Русия, която продължава вече десети месец, предаде Ройтерс.

"Непрекъснато работим с партньорите", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение, като добави, че очаква следващата седмица някои "важни резултати" от поредица международни събития, които ще се фокусират върху ситуацията в Украйна.

Макар Зеленски да е провел множество разговори с Байдън, френския президент Еманюел Макрон и турския президент Тайип Ердоган след нахлуването на руските сили в края на февруари, натрупването на дискусии само в рамките на един ден не е обичайно събитие.

Зеленски заяви, че е благодарил на Байдън за "безпрецедентната отбранителна и финансова" помощ, която Съединените щати са оказали на Украйна, и е разговарял с американския президент за ефективни системи за противовъздушна отбрана, които да защитават населението.

По-рано Зеленски заяви, че е провел "много смислен" разговор с Макрон по въпросите на "отбраната, енергетиката, икономиката, дипломацията", който е продължил повече от час, и "много конкретни" разговори с Ердоган за гарантиране на износа на зърно от Украйна.

Турция, която действаше като посредник в мирните преговори в първите месеци на войната, работи заедно с ООН и по сделката за зърното, която отвори украинските пристанища за износ през юли след шестмесечна фактическа руска блокада.

От канцеларията на Ердоган съобщиха, че в неделя турският лидер е провел разговор с руския президент Владимир Путин, в който е призовал за бързо прекратяване на конфликта.

Миналата седмица Путин заяви, че почти пълната загуба на доверие от страна на Москва към Запада ще направи постигането на евентуално споразумение с Украйна много по-трудно и предупреди за продължителна война.

Макрон се застъпи за дипломация в конфликта, но смесените му послания, че Киев трябва да реши кога да преговаря с Москва и че са необходими гаранции за сигурността на Русия, изнервиха някои западни съюзници, Киев и балтийските държави.

Не се водят мирни преговори и не се вижда краят на най-смъртоносния конфликт в Европа след Втората световна война, който Москва нарича "специална военна операция", а Украйна и нейните съюзници - непровокиран акт на агресия.

Москва не показва никакви признаци, че е готова да зачита суверенитета на Украйна и довоенните граници, заявявайки, че четирите региона, които твърди, че е анексирала от Украйна през септември, са част от Русия "завинаги". Правителството в Киев изключва възможността да отстъпи каквато и да е земя на Русия в замяна на мир.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    41 11 Отговор
    Все повече се говори за обмисляне на варианта по който Ze да слезе от сцената ,
    КАК ДА БЪДЕ ИZРИТАН ‼️
  • 2 Псевдоним

    33 2 Отговор
    Това на снимката е пощенският гълъб.
  • 3 стоян георгиев

    35 5 Отговор
    Люински ще реве за още помощи от всякакъв вид,най вече кеш.Нищо ново.
  • 4 пешо

    46 5 Отговор
    пак е било рев за пари и оръжия , клоуна я съсипа и затри тая държава
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 3 Отговор
    ДИПЛОМАЦИЯ ПРЕГОВОРИ МИР
  • 7 Разговори между ненормалници или

    42 4 Отговор
    Направо събор на ненормалните! Зеления наркоман днес за какво ще реве и какво ще проси? Кога ще си ходят почиващте безплатно фашисти от Украйна от България?

    Коментиран от #8

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 2 Отговор

    До коментар #7 от "Разговори между ненормалници или":

    🤔🤔🤔
    Кога ли
    🤔🤔🤔
    Ти виждал ли си кърлеж сам да си тръгне , смучат докато НЕ ги МАХНЕМ ‼️‼️‼️
  • 9 Райнхард

    30 3 Отговор
    ЕВРОПА Е НА КОЛЕНЕ !
    Предаден от своите обучени от САЩ марионетни и нелегитимни правителства, ЕС води саморазрушителна политика спрямо своите коренни народи!
    В Германия ние вдигнахме знамето,но го правим не само за нас,а за цяла Европа,тази Европа в която ще живеят децата ни...
    СЪБУДИ СЕ,ИЗПРАВИ СЕ,ПОДКРЕПИ НИ-ЕВРОПА СЕ НУЖДАЕ ОТ ТЕБ-ТУК И СЕГА,УТРЕ ЩЕ Е КЪСНО !!!

    Коментиран от #20

  • 10 Мимч

    29 3 Отговор
    Ами след като зеления се инати,операцията може да продължи до тогава,докато се смаже главата на зеления гущер.Дотогава икономиката на Украйна ше бъде съсипана,народа избягал и няма да има ни производство,ни войска.Една пустош ще остане...
  • 11 Русофоб Антисемит

    2 27 Отговор
    Америка, някои специални служби на Израел и Европа биха могли да решат проблема на Путин за пет-седем часа, но това не е „цел номер едно“. Ако главният герой бъде премахнат от играта, войната ще свърши. Но те не искат да направят това, според него, защото разбират, че никой, освен Путин, не е в състояние да доведе Русия до окончателен крах, до окончателен разпад и това ще ги спаси от необходимостта да прилагат по-сериозни конвенционални оръжия.

    „Путин ще направи всичко сам. Той е толкова безразсъден, че не е в състояние да предвиди последствията от действията си. Той е толкова садистичен, че са решили да поверят унищожаването на Русия на него, затова той все още е жив…“, аргументира позицията си Александър Невзоров.
  • 12 О-краiнец

    21 3 Отговор
    Клоуна на нацията пак е просил! Май това е националният спорт на окраната ни!
  • 13 Перо

    18 4 Отговор
    Ционисткият президент е провел разговори,само с неправилните хора,от които нищо не зависи,а само влошават положението и продължават войната! Кураторите на преврата в Киев,вече станаха бреме за обществото!
  • 14 111111111111

    14 4 Отговор
    зеления ги е строил в две редици да им се кара нещо
  • 15 стоян георгиев

    24 2 Отговор
    Путин е голям стратег, безспорно! Ще ги бави, бави, бави - докато укро народа му писне и спретне нов майдан, докато на ЕС изпадне в криза (която е мн близо вече) и се откаже да споснорира клоуна, докато в краварника падат "демократите" и накрая Русия ще си вземе своето! От бивша окрайна ще остане една освободена територия, която ще служи на Русия за навлизане в европа - политически и икономически!
  • 16 1234

    16 2 Отговор
    Айде стига с този бе,той ако мислеше за украйна няма да слуша никой,хората гие страх от него,че ги бута във войната,

    Коментиран от #22

  • 17 Геша

    15 3 Отговор
    Е няма други такива идиоти във вселената,които да бълнуват за връщане на завоюваните обратно от Русия територии с руско население.
  • 18 Кочо

    17 3 Отговор
    Кървавия клоун трябва да понесе заслуженото наказание за предателство, слугинаж ва САЩ и унищожение на народа си, фашизираните укрозомбита с претенции за величие да бъдат утилизирани, измислената квазидържава Украйна, американски гноен цирен да бъде разпадната и тогава може да се говори за нещо!

    Коментиран от #25

  • 19 Мдаааа.... избор има

    16 2 Отговор
    Как ще приключи кариерата на Зеленски?
    Като Xитлер, 0сама бин ладен, Cадам, Чayшеску или Мусолини!!!
  • 20 само да кажа

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "Райнхард":

    вече я видяхме Европата-стига толкова
  • 21 макдоналдс тръмп

    13 2 Отговор
    партньорите са му дали да разбере - ИЛИ КЛЯКАЙ - ИЛИ ЛЯГАШ.....
  • 22 ДДТ

    12 2 Отговор

    До коментар #16 от "1234":

    НЕ ЕВЯРНО ,ЧЕ ГИ БУТА ,ТОЯ ТАКИВА ПАРИ НАПРАВИ ОТ ВОЙНАТА ,ЧЕ БОЮ Е КАТО ЗАБАВАЧЕ ПРЕД НЕГО
  • 23 САТЪРА НА ХАНА

    15 3 Отговор
    А РУСНАЦИТЕ ОЩЕ ДАЖЕ НЕ СА ПУСНАЛИ
    СИБИРСКИТЕ Е КОИТО ЯЗДЯТ БЕЛИ МЕЧКИ :))
    ....
    ФРОНТА СЕ РАЗПАДА И УКРИТЕ БЯГАТ
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хм Хм

    1 13 Отговор

    До коментар #18 от "Кочо":

    Да бъде наказан Зеленски, защото защитава родината си ли? Като ни нападнат нас орките отиваш на Орлов мост с хляб и сол нали?

    Коментиран от #26, #29

  • 26 Кочо

    10 2 Отговор

    До коментар #25 от "Хм Хм":

    "Защитава родината си, демокрацията и цивилизационния избор на украинците"!! Какво зомбирано създание трябва да си за да не разбираш за какво се води тая война, кой печели, кой губи и кой е пушечното месо за милиардните печалби на тарикатите от САЩ! Украйна е ясна, украинците са обречени на заколение, но Европа и тя ще гори, вече започна разпада и деиндустриализацията и, ще бъде независима он евтини руски енергоносители и зависима от американски такива на петкратна цена! Следващите жертвени животни са поляците, румънците и за жалост българите! Те също ще бъдат хвърлени да защитават демокрацията, свободата да избереш от кой пол си, и гордо да крачиш по гейпаради!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Кво защитава???

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Хм Хм":

    Той я предаде на Щатите, уби руснаци в Донецк и накрая собствените си украинци ги прати на война срещу Русия, която всеки знае, че е непобедима. Остатъка от Украйна сега ги оставя без ток, парно и вода да измръзнат и продължава да се пени на съседа си брат!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: