Тема: Украйна

14 Декември, 2022 09:50 1 142 23

Украинската икономика губи $700 млрд. заради войната на Русия

  • русия-
  • украйна-
  • световна банка-
  • зима-
  • щети-
  • мфф-
  • макрон-
  • зеленски-
  • шмихал

Икономиката на Украйна е напът да понесе удар от 700 милиарда долара след 10 месеца война с Русия

Украинската икономика губи $700 млрд. заради войната на Русия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономиката на Украйна е напът да понесе удар от 700 милиарда долара след 10 месеца война с Русия до края на годината, според нейния премиер във вторник, пишат АП и "Фокс нюз".

"Според нашите оценки, които са проверени от Световната банка, размерът на щетите, нанесени на украинската икономика към 1 юни, са за 350 милиарда долара. До края на годината тази сума очевидно ще се удвои", заяви премиерът Денис Шмигал по време на икономически форум в Париж.

Десетки страни и агенции обещаха да помогнат на Украйна с над 1 милиард долара във вторник, за да ѝ помогнат да премине през зимните месеци, докато Русия продължава да бомбардира нейните електрически мрежи чрез въздушни атаки.

Русия все повече разчита на въздушни атаки и обстрел на гражданска инфраструктура в опит да сломи украинския морал, като лиши нацията от топлина, течаща вода или електричество с настъпването на студените зимни месеци - ход, който служители на отбраната казаха, че се дължи на провалите на Москва на фронтовите линии.

Русия "избра цинична стратегия, целяща да унищожи гражданската инфраструктура, за да постави Украйна на колене", каза френският президент Еманюел Макрон във вторник. "Целта е ясна: отговорете на военните поражения чрез разпространение на терор сред цивилните, опитайте се да пречупите гърба, тъй като не можете да поддържате фронта."

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Украйна се нуждае от аварийни генератори, за да се помогне на около 12 милиона, живеещи без електричество, толкова силно, колкото нейните войски се нуждаят от бронирани превозни средства.

Въпреки че се очаква сумата да осигури отчаяно необходимата помощ за Украйна, тя не достига действителната подкрепа, която Киев ще трябва да възстанови.

През октомври Международният валутен фонд изчисли, че Украйна може да се нуждае от до 5 милиарда долара на месец, за да се задържи на повърхността, ако Русия продължи своята смъртоносна бомбардировка.

Оценките последваха прогнози, публикувани от Световната здравна организация в началото на септември, според които вече са нанесени около 97 милиарда долара щети - главно в жилищния и транспортния сектор, въпреки че други оценки варират до 130 милиарда долара щети.

Банката също така изчисли, че общите нужди от реконструкция ще струват около 349 милиарда долара, но отбеляза, че цифрата се "очаква да нарасне през следващите месеци, докато войната продължава".


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    27 0 Отговор
    Колкото и оръжия и цветни хартиийки да се хвърлят, на всички е ясно, че демокрацията като обществен строй си отива. Само платените тролове и слепците за реалността не го виждат. Отчаяни напъни за да се запази Бог долар и оръжията на демокрацията, а именно покварата, алчността и зависимостите на хората. Късно е вече. Процесите тръгнаха. Путин нагази в своя Рубикон с думите: -Жребият е хвърлен!". Той има подкрепата на почти всички хора по света, не защото са русофили или Путинисти, а защото си искат държавите и нормалността диктувана от реда, закоността и човешките ценности. Навсякъде лъсна голямата цел на конгломератите и Световната банка, поробване на хората уж в името на свободата, отнемайки им всичко в замяна на мечтите им. Единствено зависимите власти и медии поддържат все още режима, но времето изтича. Все повече хора разбират, парите са неоходимост, а не Бог пред който да се кланят. Че изкушението на плътта няма как да бъде над духовното в нас.
    Да, ще бъде трудно да върнем изгубените поколения, но животът ще ги научи по трудния начин. Ще си върнем държавата на хората, отнемайки я от ръцете на самозабравилите се поклонници на наследниците на на убийците на Гай Юлий(онези от Давос). Същите, чийто прародители са оставили вече светът веднъж в хаос и опитващи се да ни вкарат отново в него. Алчността им ги погуби отново.

    Коментиран от #9, #14

  • 2 тикви продажни

    22 0 Отговор
    Силен наркотик вземат-кога са имали такава икономика, тази сума е само в болните им мозъци!
  • 3 Последния Софиянец

    25 0 Отговор
    Бюджетът на Украйна е 35 млрд приходи.75 разходи.Какви 700 млрд ви се присънват?
  • 4 Делю Хайдутин

    24 0 Отговор
    Тия изкараха че Украйна е в Г7 бе!
  • 5 Джамбaза

    24 0 Отговор
    Войната не е на Русия, а е на ЕС и Сащ срещу Русия.
  • 6 ДОКО

    15 1 Отговор
    ГЕНЕРАЛА ОТ БАНКЯ БОКО ПЪРВИ ВЕЛИКИ ЩЕ ГИ ВЪЗТАНОВИ..ДАЖЕ ИМА И ПЛАН ЗА ПЪТИЩАТА НА УКРАЙНА..
  • 7 Сомалийския пират

    0 21 Отговор
    Няма нищо,украинците са корав народ и ще издържат,въпросът е колко време Русия ще изплаща репарации преди да се разпадне.
  • 8 Володимир Белото

    22 0 Отговор
    Пари от Русия няма как да тъсите, шото войната е на САЩ с НАТО, така каза Меркел и Порошенко на всеослушание.
  • 9 Объркано Атлантиче

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо Петров":

    Следващата неделя и Индия започва да използва своята национална валута в търговията с Русия

    «Пет - шест банки получиха разрешение за отваряне на сметки , за да извършват международни търговски сделки в рупии», — съобщава индийското издание Mint

    Светът се завръща към търговия в национални валути, докато нашите политици пак не са разбрали накъде духа вятъра и се бутат в еврозоната. Това е като да кандидатстваш за Комсомола на 10 ноември.

    Коментиран от #11

  • 10 стоян георгиев

    19 1 Отговор
    Страните от Г 7 ,да подготвят набързо 700 млрд дарения,че зеленият потник е недоволен и ще ги наказва,ако се забавят с плащанията.
  • 11 Петьо Петров

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Объркано Атлантиче":

    Боя се, че играта за еврото е друга...едни пари оставени като залог за борда.
  • 12 Лавров

    15 0 Отговор
    Украйна-икономика-СМЯХ !
  • 13 Верно ли

    14 0 Отговор
    Хахахахахха, 700 млрд.гущерчета! Тези наистина са на някакви много силни опиати! И то за 10 месеца! Ква е тая икономика, бе? Галактическа??? :))))
  • 14 43321

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо Петров":

    Подкрепям точно казано
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 11 Отговор
    Украина печели войната, големия губещ е робсия, предстои й капитулация, пълен разпад и банкрут с неспирни граждански войни‼️ Украина ще бъде възстановена напълно от Запада и ще продължи да съществува в границите си като модерна европейска държава‼️

    Коментиран от #17

  • 16 Мишел

    9 0 Отговор
    Според оценка на МВФ в началото на декември, икономиката на Украйна ще се свие тази година с 50%.
    Загубите в икономиката на Украйна са пропорционални на продължителността на войната. Като пропорцията е геометрична. А продължителността на войната е пропорционална на подкрепата на военните възможности на Украйна, с която подкрепа се подхранват илюзиите за възможна победа на укронацистите срещу Русия.
    Проблемът е, че продължителната война унищожава не само икономиката и държавата Украйна, а и икономиката и държавите от ЕС..
    САЩ положиха огромни усилия и успяха да предизвикат война в Европа, с очевидната цел САЩ да останат единственото мирно място в света, където може да се правят инвестиции и да се развива бизнес.

    Коментиран от #18

  • 17 Този

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    сценарий е най малко вероятен. Както се казава гладна кокошка просо сънува

    Коментиран от #23

  • 18 Само

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мишел":

    Икономическият колапс на САЩ може да разреши проблема.
    Когато достатъчно европейци разберат, че техният американски „съюзник“ е превърнал нациите им в фалирали антиутопични адски дупки, официалното футболно скандиране на Европа може да се превърне в „Yankee, Go Home!“
  • 19 Няма начин !

    4 0 Отговор
    На тия крадливи цигани,никога икономиката им не е генерирала повече от 100-150 млрд.За това са едни от най-бедните в Европа.
  • 20 Украинската икономика

    5 0 Отговор
    Бля-бля..... Още преди войната тези бяха с над 300 милиарда дългове при изчислени тогава активи от агенцията им по приватизация 86 милиарда. Държава няма и дълговете няма кой да плати никога. Територия има само, която ще бъде разпарчетосана и заграбена от съседните страни. Украина не съществува.
  • 21 Дааааааа

    5 0 Отговор
    """"общите нужди за реконструкция ще струват около 349 милиарда долара" с + още 349 милиарда долара, към дълга, който вече никой не знае колко е, Украйна ще е най задлъжнялата страна в света. И само луди хора могат да я финансират ако някакви пазарни закони се спазват .
  • 22 Къде е Меси

    1 0 Отговор
    Няма страшно, бонусите от безмозъчните сащ и ес ще са в пъти повече
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Този":

    100% е‼️
Новини по държави: