Last news in Fakti

15 Декември, 2022 12:25 887 0

Либия започна разследване относно екстрадирането в САЩ на обвиняемия за атентата над Локърби

  • либия-
  • разследване -
  • екстрадиране-
  • сащ -
  • либиец-
  • бомба-
  • атентат-
  • локърби

Сега главният прокурор Ал Сидик Ал Сур каза пред репортери в Триполи, че разследването е започнало след жалба от семейството на Масуд, в която се казва, че екстрадирането му е било незаконно

Либия започна разследване относно екстрадирането в САЩ на обвиняемия за атентата над Локърби - 1
Снимка: Shutterstock

Главният прокурор на Либия Ал Сидик Ал Сур заяви, че е започнал разследване по екстрадирането на либийски гражданин в САЩ, който бе обвинен, че е направил бомбата, взривила през 1988 г. самолет на авикомпания Пан Ам над Локърби в Шотландия, предаде Асошиейтед прес.

Американските власти обявиха, че са арестували миналата неделя бившия офицер от разузнаването Абу Аджила Мохамад Масуд Хеир Ал Марими. На следващия ден той се яви във федерален съд във Вашингтон и бе обвинен в участие в международен терористичен акт.

Сега главният прокурор Ал Сидик Ал Сур каза пред репортери в Триполи, че разследването е започнало след жалба от семейството на Масуд, в която се казва, че екстрадирането му е било незаконно. Либия и САЩ не са сключили официално споразумение за екстрадиция.

Въоръжени мъже са отвлекли Масуд през ноември от дома му в Триполи, се казва в изявление, публикувано от семейството му. То обвинява властите в либийската столица Триполи за предполагаемото му отвличане и екстрадиране.

Обхванатата от гражданска война от 2011 г. насам Либия, е разделена между правителството на министър-председателя Абдул Хамид Дбейба в Триполи и от съперническото правителство, оглавеното от премиера Фатхи Башага, базирано в Източна Либия, припомня АП.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА