Last news in Fakti

20 Декември, 2022 18:44 1 046 10

Китайският президент: Германия трябва да помогне в отношенията между Китай и ЕС

  • германия-
  • китай-
  • отношения-
  • ес-
  • си цзинпин

Това каза в телефонен разговор днес китайският президент Си Цзинпин на германския си колега

Китайският президент: Германия трябва да помогне в отношенията между Китай и ЕС - 1
Източник: БГНЕС

Германия и Китай трябва да работят заедно за насърчаване на добрите отношения между Пекин и Европейския съюз без намесата на трета страна. Това каза в телефонен разговор днес китайският президент Си Цзинпин на германския си колега, съобщи Китайската централна телевизия, цитирана от Ройтерс.

В разговора Си е казал на Франк-Валтер Щайнмайер, че Китай се надява Германия да подсигури честна, прозрачна и недискриминираща работна среда за китайските предприятия в Германия, която е най-големият пазар в ЕС.

"Осигуряването на благоприятно и стабилно развитие на отношенията между Китай и Европейския съюз е цел, за която Китай и Германия трябва да работят заедно", е отбелязал Си според китайската телевизия.

Президентът е казал още, че Китай подкрепя стратегическата автономия на ЕС и се надява съюзът да се застъпи за основните позиции на Китай и Европа като стратегически партньори и за принципа, че отношенията между Китай и ЕС не са мишена, не са зависими и не са обект на трета страна.

По-рано този месец Пекин и Берлин постигнаха споразумение за осигуряването на "германски ваксини" за германските граждани в Китай, след като Шолц обяви, че те ще бъдат ваксинирани с препарата на компания "Бионтех" срещу ковид.

През ноември говорител на германското правителство каза, че Берлин работи, за да гарантира, че партньорството между "Бионтех" и китайския му партньор за ваксините срещу ковид се развива успешно.

"Бионтех" би била първата некитайска ваксина срещу ковид, която се регистрира в Китай, тъй като досега Пекин настояваше за регистрирането само на ваксини местно производство.

В телефонния разговор Щайнмайер прикани Си да използва влиянието си върху Русия за прекратяване на конфликта в Украйна, съобщи канцеларията на германския президент, цитирана от Франс прес.

"Федералният президент подчерта общия интерес на Китай и Европа от прекратяването на войната и зачитането на суверенитета на Украйна, както и необходимостта от изтеглянето на руските войски. Той поиска от Си Цзинпин да използва влиянието си върху Русия и в този смисъл да повлияе на руския президент Владимир Путин", се казва в съобщението.

В него се подчертава също, че в хода на разговора германският президент е потвърдил решимостта на страната си да продължи да подкрепя Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Демек

    7 2 Отговор
    Е казал по азиатски заобиколни, че се надява все някак ЕС да се разбере с Китай без САЩ да се бъркат. С две думи- загубил си е времето и си е изхабил думите на халост.

    Коментиран от #5

  • 3 Джефри Сакс

    7 2 Отговор
    В своята статия "The West’s False Narrative about Russia and China": Г7 имат 6% от населението на света в сравнение с 41% за БРИКС и по-нисък общ БВП от този на страните от БРИКС. За неграмотните козячета (неуспяли комунета, незнаещи дори езика на новите си господари) има гугъл преводач, а статията му се намира на сайта other-news info
  • 4 Яско

    8 2 Отговор
    Скоро ККП ще изкупи за дребни юани територията на фалиралите немски подлоги на щатите.
  • 5 Демек ,вече

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Демек":

    Се знае че Раша го ползват за Дойна Крава , а китайските стоки ще е добре да се продават в пропадналия запад ,на който еврото не струва нищо .хахах
    Пък може и да поиска да му плащат в Рубли хахаха
  • 6 Юанчев

    5 1 Отговор
    Ами Индия.Германците какво мислат
  • 7 име

    4 1 Отговор
    Федералния васал, ако е искал да няма война, да беше спазавал минските споразумения, по вторите даже са гаранти с макарона, и да не беше позволявал разширяването на НАТО до руските граници. Путин нееднократно през годните е предупреждавал че ще има шамари, така че ся да не се сърди задето ще стои на студено и тъмно.
  • 8 Гост

    2 3 Отговор
    Както помогнаха за отношенията със съвеЦката клоака? Жълтите комунистически кьопеци всъщност са истинският враг на свободния свят и точно те хлъзнаха жужето да се размърда като част от играта им.
  • 9 Дядото

    3 2 Отговор
    Германските социалисти канцлера Шолц и президента Щайнмайер да внимават много с китайските комунисти, защото са много вероломно и подли. Китайците се стремят да купуват винаги стратегически предприятия в Германия и другите западни страни. Китайците са си заплюли Тайван без да питат самите тайванци и техното правителство. Три държави пройзвеждат стратегическите чипове Сащ, Китай и Тайван ползвани за военни цели и много търсени и стратегически важни продукти.
  • 10 Смърт за комунизма!

    2 0 Отговор
    Като гледам протестите в НРК се чудя през 2023 дали ще са още на власт...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания