Last news in Fakti

22 Декември, 2022 16:15 1 247 13

Турция е разочарована от стъпките на Швеция и Финландия за НАТО

  • турция-
  • швеция-
  • нато-
  • терористи-
  • екстрадиция-
  • чавушоглу

Чавушоглу очаква повече сътрудничество в борбата срещу тероризма

Турция е разочарована от стъпките на Швеция и Финландия за НАТО - 1
Снимка: БГНЕС

Няма конкретно развитие в екстрадирането на "терористи" и Турция очаква допълнителни стъпки от Швеция и Финландия. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на съвместна пресконференция с външния министър на Швеция Тобиас Билстрьом.

По негови думи Швеция остава "притегателен център" за членовете на терористичната група FETO.

От своя страна Билстрьом заяви, че Стокхолм е предприел конкретни стъпки по всички елементи на тристранно споразумение, подписано през юни между двете страни и Финландия.

Чавушоглу отбеляза, че страната му оценява стъпките на скандинавската страна досега и разбира опасенията за сигурността на Швеция и Финландия. Въпреки това очаква повече сътрудничество в борбата срещу тероризма.

Турският външен министър вече разкритикува Швеция заради отказа на нейния Върховен съд да екстрадира, издирван от Анкара заради предполагаеми връзки с базираната в САЩ мрежа на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен (FETO), която Турция счита за терористична организация.

Позицията на Турция идва в момент, когато Швеция се опитва да убеди Анкара да одобри кандидатурата ѝ за членство в НАТО.

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна, но се сблъскаха с опозиция от страна на Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи.

През юни Швеция и Финландия подписаха меморандум , в резултат на който Анкара вдигна ветото върху техните кандидатури за присъединяване към трансатлантическия съюз за сигурност.

От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да подкрепят мрежата на мюсюлманския духовник Фетуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. и която Турция определя като терористична организация с акронима FETO.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Читател

    19 4 Отговор
    Турците проявяват голяма наивност, давайки доверие на западняци.

    Коментиран от #6

  • 2 тикви турски

    7 27 Отговор
    Турченцата нещо са си повярвали че някой ги брои за хора!!! Горките турченца, все по беднички са!

    Коментиран от #3

  • 3 1453

    25 6 Отговор

    До коментар #2 от "тикви турски":

    Турченцата са наследници на велика империя и в ден днешен са втора сила в НАТО,не са разграденият заден двор на Европа.

    Коментиран от #5

  • 4 ШАЛАМАНОВ

    12 0 Отговор
    КРИВ МАКАРОН ЗА ФИНЛАНДИЯ И ШВЕЦИЯ
  • 5 Ха ха

    5 16 Отговор

    До коментар #3 от "1453":

    И какво и е великото на турската империя??? Римската например е донесла развитие е завладените земи, англетатс също са развили колониите си. Османската империя е била изостанала икономически и културни. А за сегашна Турция просто имаше късмет ,че западняците глупаво инвестираха в нея.

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Така е защото

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Читател":

    Турчинът като даде дума я спазва и смята, че и другите са така

    Коментиран от #8

  • 7 Да де

    1 11 Отговор

    До коментар #5 от "Ха ха":

    Минуси без да обяснят защо са дадени. Турчина трудно приема неприятната истина. Защото не е мъж да си признае недостатъците
  • 8 Българските турци

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Така е защото":

    С една дума...И затова и демагогията продължава а лицемерието в"играта за стратегическо съюзничество" между Турция и "локомотива" на НАТО САЩ и самото НАТО е в своята кулминация ! Пукнатината която се получи между първите две конвенционални военни мощности в пакта вече отдавна се забелязва с просто око ! Тъкмо когато всички членове на алианса се бяха обнадеждили че Украинската война изкарва НАТО от комоциума в който беше изпаднал..видяха че има още много травми които са били замаскирани по някакъв начин досега.Турското вето е само импулса който предизвика да излязът наяве всичките симптоми на болестта в НАТО..Противниците на "най престижния военен пакт на планетата" вече един по един заемат стратегическа позиция "ЛЕШОЯД"! ! !.Отровата на арогантноста и чувството за превъзходство обхванало и обладало НАТО след краха на Варшавския договор и през годините прекарани без съществен опонент...само химери като "Ал Каида"," ИДИЛ" и измислицата "Радикален ислям" ги е заслепило до такава степен че вече не чувстват нужда дори да се камуфлират зад универсалното клише "ДЕМОКРАЦИЯ"!Сега САЩ си мислят че успяха да "сатанизират" Путин и Русия и че си имат ново "кречетало" за подплашване на "дивеча" в Европейската "гора"...но полека лека ще започнат да усещат че всъщност са настървили безтуй раздразнената "Руска мечка"!Ако Русия и заелите позиция "Чакал и лешояд"успеят да отцепят Турция от НАТО,тогава ще настъпи обрат на събитията в "Световната джунгла" !...
  • 9 Какво и е великото ли

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ха ха":

    Ами за теб е много сложно да го разбереш, но например това, че е дала шанс на такива като тебе да се родят и живеят въпреки малоценността си в продължение на векове е наистина велико. Иначе можеше да ти се случи това което се е случило на галите от римската империя или това което се е случило на индианците от английската в сев.америка и от испанската и португалската в Южна. Да не говорим за Африка.

    Коментиран от #11, #13

  • 10 Оракула

    3 9 Отговор
    Къде , се е чуло и видяло , един максимално корумпиран Турски Султанат,
    да налага над Демократичния еталон на света Швеция и Финландия!
    прищявките на Ердоган!
    На Ердоган му е много чудно ,
    как един Шведски Върховен Съд управлява Шведската държава
    без намеса на Премиера ,
    и Парламента му се подчинява?
    Друго е в Турция ,като прати Ердоган полицията да арестува,
    кой
    то си пожелае и им определи предварително присъдите !
    Нещо в стил ,като Българската политическа "Хунта"!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ами горе долу е така

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "Рали от Диарбекир":

    Турците ви подаряват свободата веднъж физически през 1396 гогато ви спасяват да не попаднете под сръбско робство и ви правят държава, макар и васална на империята, която после поради вродената ви склонност към предателство губите и ставате имперски поданици с всичките облаги на такива и после ви освобождават втори път духовно на 27 февруари 1870г. Айде сега в уискито да разбереш как
  • 13 Ха ха

    1 8 Отговор

    До коментар #9 от "Какво и е великото ли":

    Къде сравняваш изостаналата османска империя с римската или завладяване на сев.америка от европейците.и е двата случая те са донесли прогрес. А османците като едни варвари са нападнали по-развитата България и са донесли само изоставане в развитието. То и монголците са завладели много територии но не са донесли нищо положително. А няма и нищо напредничаво което да се е създало от османците...то това важи и за сегашна турция
Новини по държави: