Last news in Fakti

24 Декември, 2022 12:37 2 485 40

Русия и Иран създават трансконтинентален транспортен коридор, който не може да бъде засегнат от санкции

  • русия-
  • иран-
  • коридор-
  • транспортен-
  • санкции

Руската федерация и Иран създават нов транспортен коридор от Източна Европа до Индийския океан

 Русия и Иран създават трансконтинентален транспортен коридор, който не може да бъде засегнат от санкции - 1
Източник: БГНЕС

Русия и Иран създават нов транспортен коридор от Източна Европа до Индийския океан, дълъг 3000 км, който е абсолютно недостъпен за чужда намеса, съобщава Bloomberg.

Русия и Иран възнамеряват да ускорят доставката на стоки по речните и железопътни маршрути, които свързват страните: Москва възнамерява да установи целогодишна водна връзка между Азовско и Каспийско море, а Техеран разширява железопътната мрежа до иранското пристанище Чабахар на брега на Оманския залив, пише агенцията, предаде Агенция "Фокус".

Целта на разработването на новия трансконтинентален транспортен коридор е да защити търговските отношения между страните от западна намеса и да развие изгодни отношения с бързо развиващите се гиганти в Азия.

Създаващият се транспортен коридор ще позволи на Русия и Иран да скъсят хиляди километри от съществуващите маршрути, а Руската федерация да компенсира намаляването на търговията с ЕС.

Западът е силно обезпокоен от недостъпността на този транспортен коридор за каквато и да е чужда намеса и значителните ползи, които двете страни получават от развитието му.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Олаф Шперц

    41 7 Отговор
    А ще мога ли и аз ей тъй с мъничко коридорче да се присъединя към Вас? Питам, че вече усещаме дебелия...
  • 2 аржентински Москвич

    39 11 Отговор
    Чуй чуй, Азовско море е Руско! 🇷🇺

    Руско е, също като Крим, понял!

    Коментиран от #21

  • 3 007

    12 52 Отговор
    То друго не им остава. Сами срещу света. Диктатурите трябва да се поддържат за да оцеляват. 🤮🤮🤮🤮🤮

    Коментиран от #5, #17, #23

  • 4 Берлин

    23 3 Отговор
    Абе къде сте ??? Оползотворяване грантове ли.
  • 5 Диктатури, диктатури, ама с петрол.

    44 7 Отговор

    До коментар #3 от "007":

    А ние евроджендъри демократи- без нищо. Ще ходим голи и боси. И пеш. Без САЩ, те ще се справят за сметка на Европа.
  • 6 СССРБарета

    48 9 Отговор
    Иран е изключително мощна индустриална сила съпоставима с Турция! Два пъти по-голяма по територия и със същото население от 95 милиона Иран се простира от границите на Русия до Индийския океан който дава възможност за търговия с целия свободен свят! Целият регион е добронамерен към Русия говорим за държави като Иран, Турция, Сирия, Армения и Азербайджан!

    Коментиран от #7, #36

  • 7 Русофоб Антисемит

    8 33 Отговор

    До коментар #6 от "СССРБарета":

    С тази разлика че иранската джамахирия е със ембарго от 1980 г..... Иначе идеята не е лоша, но реализацията клони към нула.

    Коментиран от #28

  • 8 Рико

    13 39 Отговор
    Те не могат един пирон да направят, ама щели коридори 3 000 километрови да изграждат и осигуряват!
  • 9 само ФАКТИ

    9 35 Отговор
    Хахахахаха..това вица на годината ли беше? Китай онзи ден им би шута, сега тия през Иран се пробват..Верно са изтрещели нацело. Ма така е , когато се озове човек в небрчано лозе..всяко решение му се струва правилно. Само не ми е ясно, какво ще изнасят по тоя коридор. Онзи ден седем големи китайски компании, начело с Чайна Коско Шипинг( най-голямата) , опериращи по източните пътища и превозващи петрол от руските терминали са отказали да возят. И един любопитен факт- България за декември е купила 800 000тона петрол , а Китай...умрех от смех, едва 140 000. Колкото и Турция.А Китай забрани транзита на стоки за ЕС през руска територия.

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Мозе , сицко мозе

    9 25 Отговор
    Ма докат го изградят тоа калидор и ат Масковията и помен нема да остане. Па и да остане, имат ли ко да возат, а??
  • 11 Пий

    18 4 Отговор

    До коментар #9 от "само ФАКТИ":

    Една студена вода и остави тез фантазии свои...

    Коментиран от #14

  • 12 Бацо Гацов

    6 24 Отговор

    До коментар #9 от "само ФАКТИ":

    Умре БРИКС- МРИКС...още преди да се е родил. Китай го спусна на Валодя като брус в торбичка. За това сега нова идиотщина са измислили. Абе май цялата игра е да се прибере Сибир при Китай, изконния му собственик. А Валодята само ша кърши ръце отстрани ше си вика..Ква я мислехме, ква станА...
  • 13 Създателя

    7 21 Отговор
    Русия и Иран създават коридор който води от едната диктатура към другата. Епа, екстра. Основна стока по маршрута ще бъде обмяна на войски.
  • 14 само ФАКТИ

    6 18 Отговор

    До коментар #11 от "Пий":

    Ще ти се, ама нема да стане. Оти Валодя вече пие студена вОда на широки глътки....всичко това са пресни- пресни(от вчера) новини от рушляшката преса. Па ти продължавай да сънуваш сини облачета с розови краища..
  • 15 Историк

    7 13 Отговор
    Путлер ще поправи "грешката на 20 век", като допусна "грешката на 21ви век", с която ще я засенчи.
  • 16 гост

    9 20 Отговор
    Казахстан , Узбекистан и Азербайджан и Грузия ВЕЧЕ създадоха друг коридор , който НЕ МИНАВА нито през Русия , нито през Иран , обаче минава през България !! И именно по него ще пътуват китайските и всички останали стоки , щото Раша и Иран стоки нямат , само искат да печелят от чуждите , ама не са познали ! Скоро Вовата ще разбере на практика какво е дори Китай да те има за чумав , от който колкото по-далече стоиш , толкова по-добре !!
  • 17 Хммм

    24 3 Отговор

    До коментар #3 от "007":

    Светът драги му евроатлантиче :) не е ЕС и САЩ! Светът е много по голям..

    Коментиран от #22, #27

  • 18 Васил

    3 16 Отговор
    Коридора на убитаците!
  • 19 Ал Бунди

    3 13 Отговор
    Тия пак се изфърлиха по гол корем на цимента. Преди години разправяха некви смешки за Северен морски път..ледоразбивачи..стоки, возени от Китай за ЕС...абе яко се филмират рашките, мноо яко. Тия вече ги е обзела параноята, че светът не може без тех. Ми виде се последната почти година, че може. Ама те не могат без него...оти бомжите сакат пенсии..а пАри нЕмааа...
  • 20 Опааа

    16 3 Отговор
    Браво! Браво! Мачкаааай Вова! Денонощно дронове и ракети! Слава!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Некой си

    1 14 Отговор

    До коментар #17 от "Хммм":

    Светът, драги ми русоробе е, поне засега,ЕС и САЩ, штото имат над 30 пъти по-голям БВП, а скоро и Китай ще се присъедини. А когато се събудиш и изчезнат от кръгозора ти пухкавите облачета с розови краища..ще ти стане тъжно...и самотно и много, ма много болно..
  • 23 Опааа

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "007":

    Какви диктатури бе СО п ОЛ?
  • 24 гост

    5 9 Отговор
    Точно в съседния раздел Бизнес има нова статия за новия коридор Казахстан , Узбекистан , Азербайджан , Грузия и България , който заобикаля Раша и Иран !! Ако русофилите не ги е страх от инфаркт може да я прочетат и да вземат накъде вървят нещата !! Ама пак ще е трудно сигурно , щото вожда е казал , че където той кажа , там ще вървят , нищо че и кокошките вече не го слушат , хахахаха !!

    Коментиран от #35

  • 25 Никой

    8 4 Отговор
    не може да Ти стори такова зло каквото си сториш сам! Европейските пудели тотално продали се на САЩ даже не проумяват какви злодейства вършат върху собствените си народи само и само да угодят на господарите си! Пропагандата на електронните гиганти всяваща страх и омраза към Русия все някога ще се обърне срещу тях самите и тогава вече наистина ще стане страшно! Ще доживеем и ще видим.

    Коментиран от #30

  • 26 Триоката врана

    10 3 Отговор
    Споразуменията за реализацията на проекта за международния транспортен коридор Север-Юг (МТК) - от индийското пристанище Мумбай (Бомбай) през Персийския залив, Иран, Каспийско море и по-нататък през Русия до пристанищата на Балтийско море и западните граници - бяха подписани от Русия, Индия и Иран в Санкт Петербург. Трасето от 7200 км избягва преминаването през Суецкия канал и обиколното трасе около цяла Европа, като транспортира стоките от Индия и страните от Персийския залив през руска територия директно до пазарите на Северна и Западна Европа.

    На свой ред, каналът Евразия приляга към коридора Север-Юг и го довежда до страните от Източна и Южна Европа. Този плавателен канал трябва да свързва Каспийско и Азовско море и да преминава през горчиво-соленото езеро Манич-Гудило и Маничската долина.
    Нека не забравяме и нцидентът с контейнерния кораб Ever Given в Суецкия канал, който блокира тази важна транспортна артерия за почти една седмица ,помните какво вайкане бе из световната преса,така че проекта е рентабилен и в полза на световната търговия. Другото е джендърски плач ,щот им се разбива монопола този цитатказва всичко - "Западът е силно обезпокоен от недостъпността на този транспортен коридор за каквато и да е чужда намеса и значителните ползи, които двете страни получават от развитието му."

    Коментиран от #29

  • 27 Некой си

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "Хммм":

    Виж сега, русоподлого. Колкоти да се пънеш, не става. ЕС има БВП 13 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ от рашастан, демек -15 трлна. До сега е дал помощ на Украйна едва 50 млрд. Нещо неясно, за догодина май че ще е1трлн....???Споко, може и да не ми отговаряш..знам, че числата те блъскат в главата, ма това е истината..Та...
  • 28 Русофоб

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Русофоб Антисемит":

    Ако все още можеха да цоцат от Европа нямаше да се сетят за Иран но сега големи приятели станаха
  • 29 Разбирач

    4 6 Отговор

    До коментар #26 от "Триоката врана":

    То това, дето си изпраскал е добре. Ама не отчиташ една малка подробност..къде се вписва Русия в тая картинка, след като светът не познава до този момент такива санкции като наложените на Русия. Светът не само не иска да търгува с Русия, светът не иска дори стоките му да преминават от там. А вече и Китай им бие дузпата, защот като пазар Русия е нищожна , а пък май се осъзна, че при развиващите се събития, май е по-добре да прибере Сибир , отколкото Тайван. Пита се в задачата..Кога Драконът ще пръдне в посока Сибир? Според мен, май няма да чакаме много...

    Коментиран от #40

  • 30 Некой си

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Никой":

    Пич...мАни я таа опорка...измисли нещо друго. Вече не си интересен, ма ич..дори няма да се абя да ти доказвам колко ти е празна кофата,,
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 12345

    7 2 Отговор
    Китай не е бИл шУта на Русия.Поднебесната има нужда от храна за 2 Милиарда китайци.Русия има храна-жито, ориз, риба, плодове, зеленчуци, ,а за пътя на газ петрол, нефт,той е по изгоден.Санкциите нямат вреда върху Русия-увредиха тъпаците от Европа и сащ. Защото тъпите сащ, нямат онова което има Русия-редки метали,необходими за този прост, неук, със 41 престъпни секти, впиянчен, извратен народ от наркомани живеещи като клошари/в подредените скъпи квартали живеят ЕВРЕИТЕ,които управляват сащ.В нашата страна имаме измикяри, като просто Киро и ПП,/баща му е Петко Петков от ДС, забягнал с любовницата си в Канада/,Балканския любовник Б.Борисов и Герб, ДПС и Карадайъ с родина Турция /всички от ДС/Кордела Нинова,която лъже, за оръжието/пращаме оръжие на фашистите окраинци, още отначало на военните действия-срещу кого-срещу нашата Освободителка от Турско Робство-Русия.Гледайте "Алея на ангелите"за убитите руски деца от фашистите окраинаци,а не турските сериали. Позор на тъпата Деси Атанасова ,достойно заместила по тъпота Ек. Захариева,която не знае разликата между проф Балабанов и Балан.И,не започвайте глупостите, на които се наслушахме за Русия-затова никой не гледа телевизия и не слуша радио.Има чужди медии,които, имат смелост,компетентност, знания и не са подлоги на най тъпия, впиянчен, наркомански ,с 41 секти народ ,като сащ.А, и не са фактор в света-все повече страни от Европа ,се дърпат и отиват към Русия.Разбира се нашите подлоги ще ни загробят,защото получа
  • 33 12345продължение

    7 1 Отговор
    Гледайте "Алея на ангелите"за убитите руски деца от фашистите окраинаци,а не турските сериали. Позор на тъпата Деси Атанасова ,достойно заместила по тъпота Ек. Захариева,която не знае разликата между проф Балабанов и Балан.И,не започвайте глупостите, на които се наслушахме за Русия-затова никой не гледа телевизия и не слуша радио.Има чужди медии,които, имат смелост,компетентност, знания и не са подлоги на най тъпия, впиянчен, наркомански ,с 41 секти народ ,като сащ.А, и не са фактор в света-все повече страни от Европа ,се дърпат и отиват към Русия.Разбира се нашите подлоги ще ни загробят,защото получават заплащане от американското посолство и пет пари не дават за България и Българите.

    Коментиран от #38

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Жоро

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "СССРБарета":

    Хахахаха мухахаха
  • 37 Жоро

    1 3 Отговор
    И кво ще изнася Кочината...Сигурно Китайски Москвич:D :D :D
    А Камикадзета с какво ще търгуват :D :D
    Ще черпят Ватнешко с ракети :D :D
    Жалка сган :D
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Жълто джудже

    4 0 Отговор
    Иран е готов на всякакви условия, предложени от Русия. Засега говорим за рязко съкращаване на времето за изграждане на Транскаспийската магистрала до Индийския океан. Сега на строителната площадка работят 20 000 работници и инженери на три смени. През следващите месеци броят им ще се удвои. Строителството на руската част от трансконтиненталната автомобилна магистрала върви бързо. На територията на Иран се извършват геоложки и геодезически проучвания.
  • 40 Одит

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Разбирач":

    Да, света е принуден да купува газ и петрол от САЩ, НО? Други стоки се купуват от Русия в двоен размер: най вече от Германия, САЩ итн. Провери стоковата борса в Ротердам, Нюйорк, Токио и Сингапур.
    А за петрола: Индия от началото на годината купува 35 пъти повече петрол, Китай 2 пъти и кусур повече.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания