Last news in Fakti

26 Декември, 2022 13:35 1 050 12

Над 1600 служители в Истанбулската община са имали връзки с терористични организации

  • турция-
  • истанбул-
  • община-
  • връзки-
  • организация

Съобщи турското министерство на вътрешните работи

Над 1600 служители в Истанбулската община са имали връзки с терористични организации - 1
Източник: Shutterstock

При разследване, предприето миналата година, е било установено, че над 1600 служители в Истанбулската община са свързани с терористични организации, съобщи турското министерство на вътрешните работи, цитирано от в. "Хюриет дейли нюз".

Министерството на вътрешните работи информира, че са изготвени доклади, според които 455 от служителите, наети в организации и фирми, свързани с общината, са имали контакти с групировката ПКК (Кюрдска работническа партия), 80 - с лявоекстремистката Революционна партия и фронт за народно освобождение (ДХКП-С), 20 - с Марксистко-ленинска комунистическа партия (МЛКП, свързана с ПКК), а други - с ФЕТО (Фетхуллахистката терористична организация, която според турските власти стои зад опита за преврат в страната през 2016 г.) и с други групировки.

В писмено изявление на министерството на вътрешните работи се казва, че комисия, съставена от осем души, е установила, че има данни за 1668 души, които са "свързани с терористични организации".

Тъй като кметовете на общините имат правомощия да преценяват дали общинските служители отговарят на условията за назначаване или не, първоначално те ще бъдат подведени под наказателна отговорност, ако бъде установено, че са назначили лица, които не отговарят на условията.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу определи разследването като "изфабрикувано".

Разследването бе предприето миналата година заради подозрения, че стотици хора, наети в общината, са свързани с терористични организации.

Лидерът на Партията на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели заяви, че Имамоглу трябва да бъде отстранен от поста му, ако бъде признат за виновен. Бахчели добави, че най-големият град в Турция не трябва да бъде "предаден на терористични организации", докато лидерът на кемалистката Народнопрепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу защити Имамоглу, като посочи, че обвиненията са "неоснователни".

Турски съд осъди този месец кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, популярен опонент на президента Реджеп Тайип Ердоган, на над две години затвор и му наложи забрана за политическа дейност заради обида на официални лица. Решението на съда още не е влязло в сила и се очаква то да бъде обжалвано пред горна инстанция.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трясъ

    5 7 Отговор
    Марксистко-ленинската комунистическа партия не може да е свързана с ПеКаКа. Това е невъзможно. Все едно ПП да е свързана с "демократите" на брадаткото.
  • 2 ТръмпЛин

    24 1 Отговор
    Ужас!! Има някой луд, ама не знам кой.
  • 3 Приземен

    23 14 Отговор
    Султана не си играе на дребно! 1600 души, и то "терористи"??? Значи при комшиите инакомислието е тероризъм. Коя ли е следващата му стъпка на Доги? Дали няма да обяви за терористи и тия дето са гласували за Имамоглу и да ги тикне у кауша!? Пък после да проведе "честни" избори.
  • 4 огромен катун

    24 4 Отговор
    с терористи.
  • 5 стоян

    25 10 Отговор
    Ердуган се учи от путин - така се мачка опозицията с обвинения които не могат да се докажат
  • 6 ха ха

    9 1 Отговор
    Власт е това, не е шега. Баце преди 3 години или Бай Дъновите да не са по-различни. Размахват тоягата на правосъдието без да се замислят...
  • 7 681

    21 13 Отговор
    Глупостите на Реджеп Таийп и неговия слуга Сюлейман безумний. Губят, вече е време да лаят и хапят но и това няма да помогне. Няма никаква разлика между България преди 10.11.1989 и съвременна Турция, между пъдаря Т.Живков и Р.Т.Ердоган. Единият си имаше КДС, турчинът има на разположение всичко що носи униформа плюс ходжите . Но пак ще си заминат.
  • 8 Мпоутса

    22 10 Отговор
    Диктаторите да внимават че понякога терористите могат да станат по голямата част от населението
  • 9 В Турция да бъдеш

    0 17 Отговор
    кюрд, автоматически означава да си терорист !

    Коментиран от #10

  • 10 1453

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "В Турция да бъдеш":

    Абсолютно грешно мнение,има много кюрди които са уважавани артисти,певци,политици,бизнесмени и ред други.Проблема е че едните подкрепят ПКК а други са против ...
  • 11 КоПерник

    11 1 Отговор
    Докато ги оплюваме в тези множество статий Турция отново за пореден път намерила още 58 милиарда м3 газ в Черно Море а пък ние ще си стоим на студено.

    Коментиран от #12

  • 12 КоПерник

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "КоПерник":

    Намерените до сега от Турция залежи в Черно Море се оценяват на 1 трилион $(1 000 000 000 000$) а са обработили едва 1/10 от зоната им в морето. Сумата е малко под 12 000$ на човек според населението им.
Новини по държави: