Last news in Fakti

20 Август, 2013 18:21 2 846 0

Селяни пратиха храна на първобитно племе

  • индианци-
  • перу-
  • племе

Масхко Пиро живеят изолирано, защото имунните им системи не могат да се справят с микробите

Селяни пратиха храна на първобитно племе - 1
Снимка: БГНЕС


Членове на едно от най-изолираните първобитни индиански племена в света предприеха смела акция да прекосят перуанската джунгла, за да поискат храна от тамошните жители, съобщава Би Би Си.

Представители на племето Масхко Пиро се опитали да влязат в контакт с местните селяни, което предизвикало сериозно напрежение в района, защото по принцип хората от племето не общуват по какъвто и да било начин с цивилизования свят. Според природозащитници, масовото изсичане на дърветата и застрояването на района значително са ограничили местата, където Масхко Пиро могат да живеят.

Това е едно от няколкото племена, чиито членове правителство на Перу определя като „неконтактни“. Властите в страната официално забраниха прекия контакт с хората от племето, тъй като техните имунни системи не са способни да противодействат на микробите, които останалите перуанци пренасят.

Антропологът Беатрис Хуертас обяснява, че е възможно членове на племето да бъдат забелязани да преминават през джунглите, докато мигрират по време на сухия сезон. Доста необичайно е обаче те да бъдат видени в близост до населените места край реката. Според нея е твърде вероятно те да страдат от липса на ресурси в местата, които обитават, и това вероятно е причината да се опитат да поискат храна от други.

AIDESEP - една от активистките организации, отстояващи правата на коренното население в т.нар. дъждовни гори на Южна Америка, разпространи видео материал как представители на племето се опитват да поискат банани от населението в едно от крайречните селища. Бананите са били натоварени в кану, изпратено от една от местните общности. Нито един от нейните представители обаче не влязъл в контакт с пратениците поради опасността да ги зарази с микроби, убийствени за техните организми.

Според представители на организацията, между 12 000 и 15 000 представители на неконтактните племена населяват джунглите, намиращи се на изток от Андите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА