Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Януари, 2023 09:32 9 407 37

Тайно акостиране на кораб, пренасящ оръжия за Русия

  • владимир путин-
  • кораб-
  • санкции-
  • оръжия-
  • русия-
  • юар-
  • война-
  • сащ-
  • украйна

Управляващият в ЮАР национален конгрес има близки отношения с Москва, датиращи от времето на Съветския съюз

Тайно акостиране на кораб, пренасящ оръжия за Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руски търговски кораб, чийто собственик е пренасял оръжия за Кремъл, изключва своя транспондер миналия месец, преди тайно да акостира в най-голямата военноморска база в Южноафриканската република. Там той доставя и товари неидентифицирани пратки, твърдят свидетели и високопоставен американски служител, цитирани от The Wall Street Journal, пише Bloomberg TV Bulgaria.

ЮАР отказва да посочи какво е превозвал корабът или какво е било натоварено на него във военноморската база Саймънс Таун. Министърът на отбраната на страната отхвърли притесненията на САЩ. Посещението на кораба Lady R, собственост на руската корабна компания MG-FLOT LLC, обтегна отношенията между Вашингтон и Претория. Това също така демонстрира трудността за САЩ и техните съюзници да наложат санкции срещу Москва.

Още новини от Украйна

MG-FLOT не отговорила на имейли, изпратени до изброените онлайн адреси с молба за коментар. Руското посолство в Претория и Кремъл също не отговориха на искания за коментар по имейл. Високопоставен американски служител посочва, че Вашингтон е загрижен от подкрепата, оказана от южноафриканските въоръжени сили на Lady R, включително позволението за кораба да влезе и да премести товари във военноморска база, докато системата за автоматична идентификация е изключена.

В продължение на две нощи, през които Саймънс Таун беше потънал в тъмнина заради национални прекъсвания на електрозахранването, мобилен кран е местил сандъци от и върху 122-метровия кораб под наблюдението на въоръжена охрана, става ясно от свидетели и снимки, разгледани от The Wall Street Journal. „Няма публично достъпна информация за източника на контейнерите, които са били натоварени на Lady R“, отбелязва американският служител. Lady R напуска Саймънс Таун сутринта на 9 декември. Когато корабът отново започва да предава позициите си вечерта на същия ден, той е закотвен на повече от 100 мили (около 161 км) източно от Саймънс Таун, показват данни на службите за проследяване.

От средата на декември корабът е закотвен край бреговете на Мозамбик, където е пристигнал в пристанището Бейра през уикенда, става ясно от данни на службите за проследяване на кораби, а посочената му дестинация е Истанбул. От Истанбул е сравнително кратко пътуване до руските черноморски пристанища. Кобус Мараис, депутат и говорител на отбраната на южноафриканския опозиционен Демократичен алианс, твърди, че му е казано, че Lady R доставя боеприпаси от Русия, въпреки че те обикновено се внасят през търговски пристанища. САЩ наложиха санкции на Lady R и MG-FLOT на 8 май, когато компанията използваше името Transmorflot LLC. Вашингтон твърди, че компанията и нейните кораби са доставяли оръжия за руското правителство.

През ноември, когато САЩ научиха, че Lady R се е насочил към ЮАР, посолството на САЩ предупреди южноафриканското правителство за факта, че корабът е под санкции, отбелязва високопоставеният американски служител. Според законите на САЩ Вашингтон може да санкционира всяка организация, лице или държава, които предоставят услуги на санкциониран кораб. Посолството не е получило отговор на сигнала си за Lady R от южноафриканското правителство, добавя служителят.

Услугите за проследяване на кораби показват, че Lady R е изключил своите автоматични транспондери, които предават идентичността и местоположението на кораба на други плавателни съдове и морски власти. Два влекача на южноафриканския флот са му помогнали да акостира в базата Саймънс Таун близо до Кейптаун, твърдят свидетели. На брифинг за медиите на 22 декември министърът на отбраната Танди Модисе заяви, че очаква документи с повече информация за пратката, преди да може да коментира защо Lady R е акостирал в базата и какво е било свалено и натоварено на кораба. „Каквото и съдържание да е получавал този кораб, е поръчано много преди Covid“, заяви Модисе. Според нея натискът от страна на САЩ върху африканските страни, които поддържат отношения с Русия, е неоправдан.

Дарън Оливие, директор на African Defense Review, компания за отбранителен анализ и консултации, посочва, че е правдоподобно Lady R да доставя стара поръчка на боеприпаси от Русия. През 2020 г. ЮАР разреши вноса на 4,5 милиона патрона руски боеприпаси на стойност около 585 хиляди долара. По-малко ясно е какво може да е било натоварено на кораба, коментира Оливие. „Отбранителната промишленост на ЮАР като цяло не произвежда въоръжения и пълни системи, които се използват от руската армия“, отбелязва той. Русия може да се интересува от изделия с двойна употреба като системи за насочване и контрол и оптика, които биха могли да се използват за производство на дронове, смята Оливие.

Управляващият в ЮАР Африкански национален конгрес има близки отношения с Москва, датиращи от времето на Съветския съюз. Подобно на много други африкански страни, ЮАР се опита да заеме неутрална позиция по отношение на войната в Украйна. Президентът Сирил Рамафоса е провел разговори както с американския си колега Джо Байдън, така и с руския държавен глава Владимир Путин от началото на войната.

През февруари е планирано ЮАР да бъде домакин на съвместно учение с руския и китайския флот. MG-FLOT и няколко от неговите кораби са имали проблеми с международните власти в миналото. Друг кораб, собственост на MG-FLOT, Lana, беше задържан през април край бреговете на Гърция, според гръцките корабни власти, които се позоваха на санкциите на Европейския съюз срещу Русия. След това САЩ използваха съдебна заповед за конфискуване на част от товара на кораба, тъй като Вашингтон отделно е санкционирал петрола от Иран. След като гръцките власти освободиха кораба в замяна на два гръцки танкера, държани от Иран, Lana достави оставащия си петролен товар на сирийското правителство на Башар ал-Асад. През юли друг кораб MG-FLOT е бил задържан в Кочи, Индия, където е доставял боеприпаси на индийския флот. Мерките са наложени заради твърдения, че корабът не е платил сметки за гориво на естонска компания.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 34 Отговор
    ТЪРГОВЦИ на смърт

    Коментиран от #20

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 21 Отговор
    ВОЙНИТЕ са ОПИАТ умират ХОРА РАЗРУХА ПЕЧАЛ
  • 3 Параноята на гони

    45 4 Отговор
    Извънземните и те стоварват оръжие в сибир.
  • 4 А днес заседна...

    56 6 Отговор
    ...в Босфора,голям Украински...,превозващ -...,,насипни материали"...!Ама за него нищо не казвате...
  • 5 Всъщност

    65 10 Отговор
    О ! Краварите не са свикнали да не шпионират морските пътища . А май е време Русия и Китай да помислят за отделна плавателна навигация !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БеГемот

    66 7 Отговор
    Толкова букви за нищо работа...единствената цел на това нещо е да обърка слабите умове и да създаде усещането в тях ,че нещо ужасяващо се извършва от лошите руснаци но то все пак се следи от едни добри демократични очи...
  • 9 И ДА ГО ПРЕДАВАТ директно

    2 15 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ...по.говори московския кремъл ТВ канал
  • 10 да попитам

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    нормален ли си?Скудоумие!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Е то е ясно!

    44 5 Отговор
    Войната е на свободният свят срещу САЩ!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 И как разбраха какво е

    39 1 Отговор
    В цялата, статия нищо конкретно.... Товарели сандъци и разтоварвали сандъци..... Ееееей пише, се, само за шарани... Гола кука ни хвърлят

    Коментиран от #21, #33, #36

  • 15 пешо

    45 5 Отговор
    краварите и техните марионетки всеки ден разтоварват оръжие в украйна за тях що не пишете
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 23 Отговор
    Ембарго до дупка за робите‼️
  • 17 Ами да

    30 2 Отговор
    Тайно ЕС и САЩ предоставят оръжие за Украйна
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 4 Отговор
    МИР ДИПЛОМАТИЧНОСТ СВОБОДА
  • 19 Боруна Лом

    30 7 Отговор
    МУЧЕТЕ КРАВИ,НИКОЙ НЕ ВИ СЕ ВРЪЗВА ВЕЧЕ!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Рашистан

    5 16 Отговор
    Уж сне най големите пък нямаме оръжия да бием 72 армия в светът срам и позор
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Путлерист

    8 25 Отговор
    Неземна радост във кремъл за полу завладяното село Соледар, със 8000 жители те са дали 12000 за превземане до половината. Позор!!
  • 25 Ха Ха ХА

    7 1 Отговор
    КозлуНадуйския е денито меката .....
  • 26 Анонимен

    13 0 Отговор
    Тайна между тебе, мене и цялото глобално село?!?! Щом и от Блумбърг знаят и го разнасят както вятъра разнася употребен с вторична цел вестник из трънака - колко ли ще да е тайна?!
  • 27 Геша

    17 3 Отговор
    И как вие разбрахте че се превозва оръжие за Русия?
    Отново подвеждащо заглавие както винаги? Нито следа от срам, съвест и елементарно уважение към все още четящите ви.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 крот

    3 10 Отговор
    Управляващият в ЮАР национален конгрес СЕ ФИНАНСИРА ОТДАВНА ОТ КГБ - ГОРДИЕВСКИ - ЛОНДОН - ФАКТ

    Коментиран от #34

  • 30 Пешо

    2 7 Отговор

    До коментар #21 от "ТаУмВзе":

    Аз чакам копейките да станат като биткойните и тогава ще става богат . Хи хи хи
  • 31 n√Варна

    9 0 Отговор
    Подзаглавието: "Управляващият в ЮАР национален конгрес има близки отношения с Москва, датиращи от времето на Съветския съюз."
    ТакЪва държава ЮАР отдавна нЕма!
    Сегашното ѝ име е РЮА (Република Южна Африка).
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ТаУмВзе

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "И как разбраха какво е":

    На алкохолните клошари като теб, само гола кука и някоя копейка им подхвърлят!
  • 34 копи пейст

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "крот":

    БРИКС в действие: ..........БРИКС (на английски: BRICS) е наименование на група страни с влияние в международната икономика.
    Представлява акроним от имената на английски на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (Brazil, Russia, India, China, South Africa). Използвана е алюзия чрез игра на думи (на английски: bricks = тухли).
  • 35 пенко

    2 2 Отговор
    МИ ТАКА Е ВЪВ ВОЙНА !!! ДА СТЕ НАЯСНО ОТ КЪДЕ ЩЕ БЪДАТ ВКАРАНИ АНГЛИЙСКИТЕ ТАНКОВЕ В УКРАЙНА --- НЕЩО ЗА ЖЕЧСПОПОЛЕ ИЛИ ПШЕБИШЕМ СЕЛЕ ??????????????
  • 36 Освен сандъци

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "И как разбраха какво е":

    видех и няколко дамаджани. сигурно са били с С2-Н5-ОН. Много опасно бойно отровно вещвество.
  • 37 Кво го чакате

    1 0 Отговор
    Пращайте го да търси москва.