Тема: Украйна

20 Януари, 2023 13:33 3 007 44

Стойте си в Русия и не дразнете хората със снимки от скъпи почивки

  • санкции-
  • русия-
  • ес-
  • украйна-
  • война-
  • държавна дума-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • чужбина-
  • пътуване

Руските власти препоръчват на чиновниците и политиците да не пътуват в чужбина

Стойте си в Русия и не дразнете хората със снимки от скъпи почивки - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В няколко руски региона губернаторите препоръчаха на представителите на местните елити да не пътуват зад граница, особено на почивка. Всъщност всичко започна още преди Нова година, когато властите и фирмите се готвеха за почивните дни. Именно следновогодишните скандали станаха и причина за нови забрани. Властите в Русия, впрочем, отричат да има такива.

Забрана за показност?

Още новини от Украйна

Представителите на властите и публично, и в неформални разговори заявяват, че негласната забрана да се демонстрира реалното благосъстояние на руския управляващ елит е провокирана от скандалите след ваканциите на регионални политици в чужбина. Имаше поне два такива - в Курска и във Вологодска област. При това вологодският депутат реши да демонстрира близостта си с властта в Кремъл и в отговор на критиките пусна снимка с дъщерята на министъра на отбраната Сергей Шойгу уж от родния си регион, но тя беше по-скоро от пътуването в Дубай, което се спомена в рамките на скандала.

В различните руски региони важат различни правила. В Петербург например са против забраната и призовават само за мълчание в социалните мрежи, за да не бъдат дразнени обикновените хора. От Татарстан пък казват, че делегациите от тази богата и икономически развита република продължават спокойно да обикалят по света. В другите области важи макар и негласна, но твърда забрана. Забавлявайте се у дома - по вилите, сауните и хотелите, казал по този повод един губернатор и местните велможи "превзели" всички околности на областния център.

Не е изненадващо, че голяма част от руснаците, чийто стандарт на живот, противно на официалната статистика, е спаднал чувствително през 2022 година, са готови да подкрепят тези мерки. Но всъщност за всички е ясно, че това е измама. Защото тази забрана няма да доближи стандарта на живот на един депутат или чиновник до този на руския пенсионер, който едва си плаща наема. Властите просто се подготвят за нарастване на общественото недоволство и се опитват да скрият от обществеността пропастта, която отдавна разделя обикновените руснаци и управляващата класа.

Чиновниците могат да бъдат екстрадирани

За тези забрани обаче може би има и друга причина. Неотдавнашното триумфално завръщане от САЩ на оръжения търговец Виктор Бут, появата на вологодския депутат с дъщерята на Шойгу, арестът в Италия на сина на губернатора на Красноярск по обвинения в контрабанда, при това в интерес на руската армия - всичко това напомня, че всеки руски корупционер е част от голямата мафиотска мрежа на властта. И по-точно - на някой от многобройните ѝ кланове.

В условията на международни санкции обаче много незабележими регионални депутати или чиновници, които са довереници на по-влиятелни дейци на Путиновата система, могат да бъдат желани гости в затворите в чужбина. Искането за екстрадиция може да застигне съответния корупционер навсякъде, като не се знае какво би могъл да разкаже той след това на следователите. Дали например няма да издаде новите владения на руската управляваща мафия в офшорните зони?

Т.е. забраната за пътувания може и да помогне срещу изтичането на информация и не е странно, че руските власти сега отказват да говорят за нея публично.

Русия се затваря от външния свят

Колкото и неформални да са новите ограничения, колкото и да ги отричат властите, дори и само слуховете за това са показателни. Евгений Пригожин плаши руснаците със скорошно изключване на YouTube, губернаторите - със забрана за пътуванията на депутати и чиновници. Военните, полицията, съдиите, прокурорите и сътрудниците на спецслужбите отдавна нямат право да излизат в чужбина.

Русия се затваря все повече от външния свят. И тази "иранизация" при сегашния режим със сигурност ще продължи. И то без значение дали ще бъде въведено военно или извънредно положение на цялата територия на Русия, свързано с пълно затваряне на границите.

Иван Преображенский е доктор на политическите науки, експерт за Централна и Източна Европа, наблюдател и коментатор в редица медии.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    55 19 Отговор
    на ватенките мястото е в коч...а

    Коментиран от #6, #10, #25, #38

  • 2 Българин

    40 12 Отговор
    сега,като затворят и границите-и всичко ще се нареди
  • 3 Българин

    44 11 Отговор
    къде да тръгнали по света да се излагат
  • 4 Българин

    40 10 Отговор
    Ако осторожно Путин не затвори границите-ще останат само той,Медведев и Песков

    Коментиран от #42

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Капитализъм

    11 22 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    ... в действие!!! Добре де нали били много зле, нямали пари, нямали храна, дрехи!!! Всъщност вчерашните протести във Франция не ги ли видяхте!!!

    Коментиран от #20, #28

  • 7 Българка

    37 14 Отговор
    А кремълските фашисти препоръчват ли децата им да се върнат от САЩ и "лошия Запад" в Русия и заживеят скромно?

    Коментиран от #18

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Историк

    29 8 Отговор
    Тоталитарните режими винаги крият от поробените в тях, че приказките за "всеобщо равенство" са само пародийна маска, зад която всесилната партийна върхушка ограбва масивно населението на държавата. Така беше в България преди 89та, така е в Северна Корея, така е в Иран, така е в Чечения, така е и в Русия.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Питам

    27 8 Отговор
    Защо е забранена думата к о ч и н а? Обикновена дума, която описва рашисткия бит.
  • 12 Българин

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Доктор по навътре":

    ай мале......Х-А-С М-У-К-А-Р
  • 13 Българин

    6 28 Отговор
    Обичам Велика Русия. Благодаря Ви руски салдати. Моля се за вас. Браво герои. Господ е с Вас.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Българин

    18 10 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    отиди да им посвириш на фронта
  • 15 Българин

    14 6 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    вземи и булката с теб
  • 16 Урюрвкос

    5 5 Отговор
    България стана скъпа за руснаците защото няма полети и визи. След Турция и Египет, Дубай стана масова дестинация. Хотел три звезди на 2-3-км от морето струва 250-300лева на ден за двама души. Първата линия почват от 500лв и нагоре. Руснаците от другата страна на Урал посещават Тайланд и Виетнам.
  • 17 Хммм,

    4 14 Отговор
    .450000 рубли им е стартовата заплата за редник във Вагнер ! ....250000 за наемник и 200000 рубли по сметка на член от семейството. Колко лева са тва а?....450 000 Руска рубла равно на
    11806,36 Български лев=====за затворник с доживотна присъда не е лоша алтернатива мисля.....12000лв на месец необлагаеми.... За офицер пък стартовата е 650000 рубли !!!! По контракт... Не само богатите могат снимки от скъпи почивки май да публикуват нали?

    Коментиран от #19, #27, #35

  • 18 Хммм,

    11 15 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    А украинските фашисти препоръчват ли децата им да се върнат от "добрия Запад"
    в Украйна и заживеят скромно? Да не ги хрантутят по 5 звездни хотели. Правилно в САЩ не приеха и един. И защо ли така решиха ,съюзниците"
    и то официално.
  • 19 Българин

    15 3 Отговор

    До коментар #17 от "Хммм,":

    на труп -пари не му трябват
  • 20 Точно

    16 3 Отговор

    До коментар #6 от "Капитализъм":

    Има протести ,ама май не си разбрал за какво протестират?
    Я тръгни за това да протестираш в Раша да видим какво ще ти се случи .
    Хахаха
    Крепостните нямат право да протестират за каквото и да било
    Хаха
  • 21 В ютюб

    27 2 Отговор
    има много клипове където руснаците се оплакват, че не ги искат за квартиранти, не им дават работа и социални, гонят ги от университети, отнасят се с тях като хора втора ръка. Казвали им: стойте си в хубавата русия, какво идвате в джендърския гнил запад, обиждате ни строя и начина на живот, а не можем да се отървем от вас".

    Коментиран от #30

  • 22 Ела да ти кажа

    6 2 Отговор
    Викат им да са по тихи. За да не събутят добитъка.
  • 23 Мда

    27 2 Отговор
    Благодарение на Путлер всичко руско се превръща в токсично. Въпрос на време е руснаците да му благодарят подобаващо, че ги превръща в една голяма Северна Корея 2.
  • 24 Хаха

    28 5 Отговор
    Хайде затваряйте държавата че ни писна от Руски кифли и кифловци да се правят на важни по света
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ти кажи

    11 3 Отговор

    До коментар #17 от "Хммм,":

    Как стартират и как финишират в черни чували .
    Аз се чудя как даже не са им обещали и двойно на тия заплати.
    Хахаха
    А и щом си очарован от тези пари ,защо не се запишеш . После ще ти гледаме снимките от Дубай .
    Хахах
  • 28 Ххахахаа

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Капитализъм":

    Тия го казват това на олигарсите и децата на администрацята в Русия бе умник ахха
  • 29 1944

    18 2 Отговор
    пълна карантина за блатната империя на злото.
  • 30 Германец

    18 1 Отговор

    До коментар #21 от "В ютюб":

    Ами, прави сме западняците: това е все едно някой да ти дойде на гости, и той да ти обяснява какъв си скап як, колко ти е грозна къщата, какви са му неприятни обичаите ти пр. Още по-зле, ако този някой е някой дрипльо, с външен клозет, живеещ в разпадащ се град. Трябва да си особено нагъл, за да се държиш по такъв начин :))))

    Коментиран от #40, #44

  • 31 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    13 5 Отговор
    Много добре никъде не са желани тези фашисти .Никому непотребни алкохолни боклуци
  • 32 Ела да ти кажа

    11 1 Отговор
    Да чакаш американците и европейците да спрат подкрепата си за Украйна. Е като да чакаш руснаците да се освободят от Путин
  • 33 усещате ли вятъра на промяната?

    15 3 Отговор
    гремъл се разпада...........
  • 34 Аз нямам нужда

    13 3 Отговор
    от путлеристан. Ако тотално се изолира, ще спя по-спокойно. Най-добре е да изчезне!
  • 35 Бягай

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хммм,":

    да се запишеш! Бързо ще се отървем от такива бок...!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Цъцъ

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Copocпио, ще се задавиш ма, не може да смогнеш да тролиш 🤮
  • 39 Пироги с лук и вакса за обувки

    14 3 Отговор
    РУZНАКА МОЖЕ И ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ БЛАТОТО..НО БЛАТОТО ОТ РУZНКА НИКОГА.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Аз съм"Джереми" България

    0 0 Отговор
    За Украйна,или добро ,или нищо!Или истината!Това е!
  • 42 Им бе цилус

    0 9 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Той,Путин границите и до Белгия може да ги отвори,но ти,тролчо тогава на кого "вятъра"ще вееш?А?
  • 43 Нека

    9 0 Отговор
    Нека си стоят в блатото. Където и да идат, хората се гнусят от руските. Миналата година, през пролетта, руснаци бяха отишли в Казахстан с кола с лепенка Z, а казахстанците извикаха полицията - заявиха, че в Казахстан не се допускат фашистки символи. Искат да са велики, но нямат право и бял лист да извадят, клякат на всяка репресия от властта.
  • 44 Браво немецо,

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Германец":

    перфектно си научил български език.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания