Last news in Fakti

18 Януари, 2023 09:42 3 153 35

Руски експерт изрази съмнения в целесъобразността на проекта Александруполис – Бургас

  • санкции-
  • александруполис-
  • газ-
  • петрол-
  • цени-
  • русия-
  • българия-
  • ес-
  • война-
  • гърция-
  • бургас-
  • украйна

Икономическата целесъобразност на петролопровода е под съмнение заради доста ограниченото потребление в Бургас

Руски експерт изрази съмнения в целесъобразността на проекта Александруполис – Бургас - 1
Снимка: БГНЕС

С оглед европейското ембарго върху вноса на руски петрол България "протяга тръби към морето", пише в коментар в. "Комерсант", предаде БТА.

Търсейки варианти за осигуряване със суровини на бургаската си петролна си рафинерия, страната иска да възроди проекта за тръбопровод Бургас – Александруполис, посочва изданието. България и Гърция са се договорили спешно да подновят строежа на тръбопровода, но в режим на реверс – за доставки от Александруполис до Бургас, добавя то, като се позовава на президента Румен Радев, говорил вчера на форума "Българската енергетика – Стратегия 2023–2053", организиран от Министерството на енергетиката. Така рафинерията в Бургас – собственост на руския концерн "Лукойл", а и други такива предприятия от Черноморския регион, "ще могат да получават петрол от цял свят", казал Радев.

Според българския енергиен министър Росен Христов съответният меморандум с Гърция ще бъде подписан в близките седмици. В момента нефтопреработвателният завод в Бургас продължава да получава руски петрол, тъй като България е получила изключения от европейското ембарго до края на 2024 г. "Лукойл" не коментира ситуацията, отбелязва вестникът. Всекидневникът припомня параметрите на изходния проект, предвиждал доставки на петрол, главно от Русия, през България в Гърция – до 50 милиона тона годишно. Стойността на строежа според тогавашни оценки бе около 1 милиард евро. А целта - да се избегне преминаването на танкерите през крайно натоварения Босфор, където корабите редовно попадат в задръствания, обяснява "Комерсант".

През 2008 г. за нуждите на строителството бе създадено дружеството "Транс-Болкан пайплайн" с 51 на сто дялово участие на Русия; останалите дялове си разделиха поравно Гърция и България. През 2012 г. обаче София едностранно се оттегли от споразумението и проектът бе замразен. А експертите гледат скептично на плановете да бъде реанимиран, пише изданието. На фона на българските опасения относно Турция, която би могла в бъдеще да ограничава минаването на кораби през проливите си, нужда от такъв тръбопровод наистина има, коментира Игор Юшков, експерт от Финансовия университет към правителството на Русия.

По думите му обаче икономическата целесъобразност на петролопровода е под съмнение заради доста ограниченото потребление в Бургас – ще се наложи България да купува петрол на световния пазар, да го доставя в Гърция, после да плаща за претоварването на суровината и за транзита по тръбопровода. В първоначалната версия на петролопровода Бургас – Александруполис имаше яснота по повод източниците на доставки в Русия и получателите от Средиземноморския басейн, добавя Вячеслав Мишченко, шеф на аналитичния център към Руския държавен университет за петрол и газ "И. М. Губкин". Според експерта в момента такава яснота няма. Той вижда в плановете на България най-вече политическо изявление за намерението на страната да стане независима от доставките от Русия, допълва "Комерсант".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сорос

    14 13 Отговор
    Хайде на центовете, хаха
    Долу долу Русия
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 22 Отговор
    Ако трябва, с телата си ще попречим на полагането на тези тръби!!!!

    Коментиран от #9, #13, #23

  • 3 Хммммм

    10 11 Отговор
    Що пък да не изхарчим 3 милиарда за едно нефтопроводче и да откраднем 90000 декара на хората а? 300 км 300 м широка санитарна зона по стандарт.....хахаха

    Коментиран от #12

  • 4 Гориил

    5 1 Отговор
    Аз съм за петролопровода да се направи. Цената му ще бъде включена в цената на лечението.
  • 5 Местен

    4 15 Отговор
    Референдум .....и нефтопровод йок.
  • 6 АУУУУУ

    19 11 Отговор
    СТРАХ......РУСКИ ЕКСПЕРТ ИЗРАЗИ СТРАХ ЗА БЪДЕЩЕТО НА РУСКИЯ ИЗНОС...САНКЦИИТЕ ЩЕ СА ЗА СЛЕДВАЩИТЕ 50 ГОДИНИ..😱😱😱😱🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 7 гост

    15 14 Отговор
    Е какво да очакваме , ватник да одобри , че кочината е изрязана от проекта като гноен мазол ?? Още от колко места ще я отрежат даже си няма идея !! Ама тя няма и да изкара още 5 години както вървят нещата , така че " мнението" на някакъв руски парцал е последното ,което ни интересува и нас и гърците !!
  • 8 Бай Пешо саламурата

    4 12 Отговор
    Да плащат земята по 15000 лв / декара и може. Иначе революция.....

    Коментиран от #11, #15, #35

  • 9 гост

    16 5 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Супер , давайте веднага и никой от дружките на Малинов да не пропуснете !! Там под тръбите да легнете до един !! Даже цветенца ще ви оставим , да ме смърди толкова на въшливи ватенки !!
  • 10 Петров

    6 4 Отговор
    Проекта е още от 2004 г и по оценки тогава струваше между 850 милиона и милиард долара по тогавашните цени без земята ! Сега е минимум по 3

    Коментиран от #17

  • 11 гост

    14 6 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Пешо саламурата":

    Земята е отдавна отчуждена , заблудений , още от времето на любимия ви Първанов и фирмата още си стои , само ще изтрият ватниците от нея !! И тръбата ще струва не повече от 100-200 милиона , даже може Лукойл сам да си я плати , ако иска да работи след 2024 година !

    Коментиран от #18

  • 12 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хммммм":

    И за теб коментар 11
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българка

    7 1 Отговор
    Не смятам, че едно служебно правителство по конституция има право да определя дългосричните политики, независимо колко е дълъг живота на такъв кабинет. Най-малко това намерение е редно да мине и да бъде одобрено от НС. Но пък това НС е с мнозинство на партии от статуквото и с нисък рейтинг. Явно Радев и той като Гешев се счита за инструмент свише и може еднолично чрес сламените си министри да сключва дългосрочни договори, да определя курса на политическия и икономически живот на България с десетки години напред

    Коментиран от #21

  • 15 15000 лв / на декар

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Пешо саламурата":

    Ама друг път.!!! Голяма част от земите не са земеделски а са в регулации и е в пъти по скъпа...
  • 16 Сали кафеджията

    2 8 Отговор
    Дадохме (ББ) 3-4 милиарда на Газпром за да може да си изнася газта за Сърбия и Унгария. Защо ли да те дадем още 2 млрд на Лукойл за да може да си печели на наш гръб. Да живее дружбата между нас и ватенкиге- убийци !
  • 17 гост

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Петров":

    Проекта тогава беше за пренос на руски петрол 50 ( ПЕТДЕСЕТ) пъти повече от потреблението на Нефтохим и с надута по десет цена , както всички руски проекти , дето се финансират с тях дружките на вожда , както и прословутия балкански поток !! Тая тръба Лукойл ще я плати сам със печалбата си за 6 месеца , дори не за година !! И ще го направи с удоволствие , щото иначе следващата година затваря !!
  • 18 Дааааааа

    1 5 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Земята е отдавна "отчуждена" ама друг път.....разбирачо ! Нито декар няма отчужден.....
  • 19 Няма съмнения

    4 4 Отговор
    Каквото и да строят и да отварят, като няма сигурни доставчици на евтини ресурси всичкото са празни приказки
  • 20 Смях......

    2 5 Отговор
    Т.е. ..... става въпрос за изграждане на нещо, което обаче е прекратено с референдум в Бургас още през февруари 2008-а!
  • 21 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Какво има да определя служебното правителство , има забрана от ЕС от 31.12.2024 , това е след по-малко от 2 години руски петрол ПО НИКАКЪВ начин не може да се купува и внася в ЕС !! За България и Унгария това , щото другите ВЕЧЕ не внасят !! Само преминаването на танкер през Босфора струва два пъти повече от това дето ще вземат гърците за тразита до границата !! Времето за чакане и това , че всеки месец затварят Босфора по 1-2 пъти отделно !!
  • 22 Смях......

    2 5 Отговор
    Т.е. ..... става въпрос за изграждане на нещо, което обаче е прекратено с референдум в Бургас още през февруари 2008-а! Не знаете ли?

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Некой си

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Смях......":

    Ами ако искаш да караш бензин по 20-15 лв/л. ..можеш да опресниш референдума.Когато са стратегически интересите , нема референуми...За мен е по важно кога ще си приберем Нефтохима, че не мога да ги трая вече тия тарикати от Лукойл...
  • 26 Бай Пешо саламурата

    1 2 Отговор
    Има една фамилия „Копелузос груп“ в Гърция Те са основен проводник на идеята. Министъра ходи на откриването на тяхна електроцентрала в Дедеагач, радва се диво на електроцентралата им, но явно не му направи впечатление че е на газ...... Основната и цел е доставка на ток точно за България по маришкият далекопровод от 2024 г..... но иначе ни обясняват как в България газови турбини не били ефективни .....
  • 27 Хмхмхмхмхм

    2 2 Отговор
    Да, де, да- точно руССки експерт ще ни каже обективното ни положение, след като държавата му го кара да бъде крайно заинтерисован да ни дава инфо, което е в полза само и единствено на руССия и запазване на нейните енергийни интереси в България, след като беше изхвърлена от ЕС енергиен пазар.. Защо изобщо публикувате мнението, посочено в статията, след като е ясно, че то не е обективно и безпристрастно...
  • 28 Браво бе

    1 1 Отговор
    С държавна пара, нефтопровод за частна фирма. Яко.....
  • 29 Само така

    1 1 Отговор
    Лукойл може да продаде завода по скъпо. Браво!
  • 30 Антон

    2 1 Отговор
    Искаме да сме зависими от Русия и Путин да ни извива ръцете.
  • 31 Ветеран от Протеста

    5 0 Отговор
    Време е да Национализираме рафинерията в Бургас...Време е да си върнем откраднатото от Руските комунистически Олигарси!!!
  • 32 Български специалитет

    1 2 Отговор
    Пускаш питомното и гониш дивото. Непрекъснато.
  • 33 асд

    2 1 Отговор
    Руските експерти ги знаем, говорят това което е изгодно на тях.
  • 34 Страннно

    2 1 Отговор
    Варианта българската рафинерия в Бургас (Която сега е "Лукойл" на РФ) да няма възможност да получава друг нефт освен от РФ и само оттам ,е по -"целесъобразна" за България???...или за някой друг?
  • 35 Бай Пешо,

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Пешо саламурата":

    като искаш такива цени за строителството на нефтопровода,после ще ги плащаш ли на бензиностанцията?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания