Last news in Fakti

16 Януари, 2023 13:27 1 046 6

Финландия: Турция не ни е предоставила списък с лица за екстрадиция

  • финландия-
  • турция-
  • лица-
  • екстрадиция-
  • списък

Заяви министърът на външните работи на скандинавската страна

Финландия: Турция не ни е предоставила списък с лица за екстрадиция - 1
Източник: БГНЕС

Финландия не е получила от Турция нов списък с лицата, подлежащи на екстрадиция, заяви министърът на външните работи на скандинавската страна Пека Хаависто в ефира на радио „Суомен Пяйвя“, предаде ТАСС.

Министърът свърза новите изисквания на Турция за екстрадиция на лица, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), с акта на протест, организиран в Швеция на 11 януари.

„Мисля, че това недвусмислено беше реакция на събитията от последните дни“, каза Хаависто.

Миналата седмица манекен, наподобяващ турския президент Реджеп Тайип Ердоган, бе окачен да виси с главата надолу пред общината в Стокхолм. Турски официални представители определиха случая като "терористична пропаганда" от страна на поддръжници на забранената ПКК и други кюрдски войнстващи групи. В неделя Ердоган заяви, че за ратификация от турския парламент на членството на Финландия и Швеция в НАТО, двете държави трябва да предадат на Турция около 130 терористи.

През май 2022 година Швеция и Финландия подадоха кандидатурите си за членство в състава на Северноатлантическия алианс. Процесът на присъединяване в НАТО на двете държави беше блокиран от Турция, която изиска екстрадицията на лица, издирвани от турските власти за тероризъм. Швеция, Финландия и Турция подписаха миналата година тристранно споразумение, което има за цел да отстрани турските възражения срещу кандидатурите на двете скандинавски страни за членство в НАТО, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    3 0 Отговор
    Според Блумбърг през април са продадени на Украйна всичките ни самолети СУ 25, системи Град, танкове и гаубици.Нека им е зле.Един самолет е 11 млн долара, един танк 6 млн долара.
  • 2 Европа

    15 4 Отговор
    Предлагам Европа да изпрати на Турция всички араби ,кюрди,пакистанци,африканци които са преминали от тях към запад и те сами да се разберат кой е терористит и кой не е

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Хахаха

    3 0 Отговор
    Турция няма никога да жертва своите отношения с Русия заради чухонците. Даже ако това са натовските
    блянове.
  • 4 кукуш

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Европа":

    Личи си,че никога не си бил в Европа......, продължавай да живееш в мизерията мечтаейки за Европата . Съвсем скоро е денят, когато пак ще събирате празни кенчета хвърлени от в кошчето от Европейците
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Онова

    1 0 Отговор
    Писмо дето ми писа да върна парите, не съм го получил
Новини по държави: