Last news in Fakti

20 Януари, 2023 14:34 2 007 26

Politico: Много западни компании продължават да работят в Русия

  • русия-
  • бизнес-
  • икономика-
  • елвира набиулина-
  • рубла

Йейлският университет посочва такива гиганти като Ford, Renault, McDonald's, Ikea и Shell сред десетките западни компании, които напълно спряха да правят бизнес в Руската федерация

Politico: Много западни компании продължават да работят в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Огромен брой фирми със седалище в Европейския съюз и страните от Г-7 продължават да оперират и инвестират в Русия, сякаш нищо не се е случило, показа ново проучване на капиталовите инвестиции на западни компании, цитирано от американския вестник POLITICO.

Според професор Саймън Евенет от университета в Санкт Гален в Швейцария и професор Николо Пизани от Международния институт за развитие на мениджмънта до ноември 2022 г. по-малко от 9% от приблизително 1400 компании от ЕС и Г-7 са продали поне едно дъщерно дружество след нахлуването на Русия в Украйна. И това е въпреки най-строгите западни санкции срещу Москва и поредица от съобщения за изтеглянето на редица компании от Русия с избухването на военни действия в Украйна.

"Тези резултати поставят под въпрос желанието на западните фирми да се разделят с икономиките на такива страни, които собствените им правителства смятат за геополитически конкуренти", се казва в изявление на авторите.

Сред компаниите, напуснали Русия, има повече американски компании (почти 18%), отколкото европейски (8,3%) и японски (15%).

Йейлският университет посочи такива гиганти като Ford, Renault, McDonald's, Ikea и Shell сред десетките западни компании, които напълно спряха да правят бизнес в Русия.

Но други, като гиганта за потребителски стоки Unilever, американската верига за бързо хранене Subway и италианския производител на паста Barilla, продължават да работят в Русия.

По-голямата част от западните компании, останали в Русия, са от Германия, според ново проучване.

По-рано на срещата на върха на Световния икономически форум в Давос висши служители и бизнес лидери обещаха да засилят военната и икономическа подкрепа за Киев. Зад кулисите обаче бяха повдигнати въпроси за това колко дълго световната бизнес общност може да изолира Москва и къде да намери нови пазари за енергия, метали и храни.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Смех 😆🤡🤣

    6 21 Отговор
    Яя немските начуги се припознаха в руските хитлерюнгенченца
  • 3 Христо Божилов

    1 29 Отговор
    Реално всички западни компании трябваше да останат и с печалбите да финансират украинската армия. Това щеше да са истински санкции

    Коментиран от #4, #8, #14, #23

  • 4 БСП за България и Радев

    25 5 Отговор

    До коментар #3 от "Христо Божилов":

    Всичко това показва какъв добряк е Другарят Путин, че не е изгонил и малкото останали
  • 5 Ердоган

    26 0 Отговор
    "Интереса клати феса" или пък "парата прай фукарата".

    Коментиран от #16

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Раданч Татлъту

    21 2 Отговор
    Ами да работят с Зеленото,какъв е проблема?🙉🐵🥳🤡👍
  • 8 Псевдоним

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Христо Божилов":

    Така обаче щяха да покажат "лош пример" и стадото нямаше да се съгласи да бъде остригано.
  • 9 Сатана Z

    17 3 Отговор
    Много Руски компании продължават бизнеса си в Украина,подобно на Турските фирми ,които са изкупили половин България и дават работа на хиляди Българо—мохамедани.
  • 10 Бурхныбэлэг чадалтай

    24 7 Отговор
    Русия е толкова голяма и силна държава, че всеки се стреми да е със силния!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Анал лизатор

    24 2 Отговор
    А добро утро.Брюкселски тикви.
  • 13 Реалист

    11 3 Отговор
    Ами то тоя санкции е все едно да накажат жената да не прави любов с мен. По-добре е хем да си я плюштя, хем любовницата
  • 14 Божил Христов

    13 6 Отговор

    До коментар #3 от "Христо Божилов":

    NEXO финансира с откраднати от Американските инвеститори пари фашистките партии в България.Истински патриоти,а ги арестуват
  • 15 Фирмите

    18 2 Отговор
    управлявани с акъл,остават в Русия и въртят бизнеса.
  • 16 фукара

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ердоган":

    означава бедняк,сиромах.Нема фукара с пари.

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Неееее

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "фукара":

    Има логика в това:-"парата прави фукарата". Чувал съм го! Когато някой направи малко кинти, и започва да се фукарее...
  • 19 Амиии

    7 0 Отговор
    До колкото знам, Икеа се върна в Русия! Най напред се изтегли... руснаците започнаха да си правят столовете и масите... А Икея като видя, че печалбите й паднаха, а руснаците си правят столовете и... се върна на руския пазар....
  • 20 Лошоо

    11 0 Отговор
    Много лошо! Уж могат без руските енергоносители и неизчерпаеми ресурси, уж всичко им въеви по "мед и масло" ама много алчност е заседнала в гърлата Им!
  • 21 Механик

    11 0 Отговор
    По един или друг начин, всички западни компании си работят с Русия. Кой е луд да изпусне толкова голям и толкова богат пазар?
  • 22 Е ти к`во искаш?

    12 1 Отговор
    Да фалират от солидарност към фащ и европските им марионетки?! Трябва съвсем да са изтрещели, да изоставят доброволно такъв пазар. Това е война между Русия и банкерите от федералния резерв, със слугите им, внедрени в ЕС.

    Коментиран от #25

  • 23 Браво, бе мъдрецо библейски!

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Христо Божилов":

    Ми тогава дай личен пример. Продаваш панелката, нивите на баба и дядо, и финансираш укритата. То с чужда пита помен се не прави. Седнал зад компа при мама и тате, и акъл като у фуния разсипва.
  • 24 Европеец

    4 1 Отговор
    "колко дълго световната бизнес общност може да изолира Москва и къде да намери нови пазари за енергия, метали и храни"

    Е това е въпроса де и за това пък Путин не бърза да приключва войната.

    "Световната бизнес общност" скоро ще потърси сметка на правителствата си. Най-лошо за едни управляващи е да ударят бизнеса по джоба - това не е стадото което въпреки че се бунтува лесно се управлява.
  • 25 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "Е ти к`во искаш?":

    Фирмите останали в Раша са почти всичките скрити руски перачници на пари !! Скоро ще почне разследване на истинските им собственици , скрити зад хиляди фиктивни такива !! Каквито за съжаление им и стотици в България !! Но това няма да спаси нито Путлер , нито Раша ! Защото нищо полезно за войната няма да направят , основно осигуряват на руската олигархия луксозните стоки с които са свикнали и то срещу все по дефицитните долари и евро !! Но с нищо не помагат на фронта , даже пречат !!
  • 26 Пак прецакани

    3 0 Отговор
    По малко от 9 % от западните компании са напуснали Русия , а ние я предадохме , за да се харесат политиците ни на западните си господари .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания