22 Януари, 2023 07:10 886 2

Референдумът за предсрочни избори в Словакия пред провал

  • словакия-
  • избори-
  • референдум-
  • конституция

Избирателната активност е твърде ниска

Референдумът за предсрочни избори в Словакия пред провал - 1
Снимка: Фейсбук

Референдум в Словакия за подкрепа на поправка в конституцията, позволяваща произвеждането на предсрочни избори, е напът да се провали поради твърде ниска избирателна активност, показват предварителни резултати от избирателната комисия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Само една четвърт от имащите право на глас словаци са пуснали бюлетина, според предварителни резултати от избирателните секции.

За да бъде допитването валидно, в него трябва да са участвали поне 50 процента от имащите право на глас граждани.

Общо около 4,5 милиона словаци имаха право да се произнесат във вчерашното допитване. Референдумът беше свикан по инициатива на лявата опозиция, след като близо 400 000 избиратели се подписаха под петиция с искане за конституционна промяна.

В момента в Братислава управлява популистка консервативна трипартийна коалиция, която вече няма парламентарно мнозинство. При нови избори тя е заплашена пълен разгром, според всички допитвания.

Управляващите партии се опитваха всячески да осуетят референдума.

От 20 години референдум в Словакия не е достигал необходимия праг, за да бъде валиден. За последен път допитване, достигнало необходимия минимум участници, беше това за присъединяването към Европейския съюз, припомня ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 глоги

    0 0 Отговор
    Референдумът за предсрочни избори в Словакия Е пред провал.
Новини по държави: