Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Януари, 2023 13:35 5 164 48

Корупционни скандали разтърсват Украйна. Зеленски обещава твърд подход

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • русия-
  • война-
  • корупция-
  • пари-
  • подкупи

Корупционни скандали разтърсват две украински министерства. Зеленски обещава прозрачност и решителен подход.

Корупционни скандали разтърсват Украйна. Зеленски обещава твърд подход - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Докато напоследък Русия отчита незначителни успехи във войната си срещу Украйна, ръководството в Киев е заето със себе си. През тези дни президентът Володимир Зеленски се сбогува с министъра на вътрешните работи Денис Монастирски, който загина при катастрофа с хеликоптер, а две министерства в страната - Министерството на отбраната, което е толкова важно за войната, както и Министерството на регионалното развитие, бяха разтърсени от корупционни скандали.

За какво точно става дума?

Министерството на отбраната е упреквано, според публикации в украинския новинарски портал zn.ua, в набавянето на хранителни продукти на завишени цени - с два до три пъти по-високи от обикновено. Договорът, сключен от министерството, е за продукти на стойност 325 милиона евро, пише zn.ua. В случая не става дума за изхранването на войниците, които се сражават на фронта, което би обяснило по-високите разходи заради трудната логистика, а за вътрешността на страната. Според заместник-председателката на Комисията по национална сигурност Маряна Бесугла, подобни завишени цени са плащани не само за храна.

Министерството на отбраната отхвърли обвиненията. Храната за войниците била закупена в съответствие с "установената от закона процедура", съобщиха от там. Съобщенията в медиите били "неверни". Сега щяло да започне разследване на разпространението на тази "подвеждаща" информация, която накърнявала "отбранителните интереси" на Украйна, посочиха още от министерството. За днес, 23 януари, е насрочена спешна среща с министъра на отбраната Алексей Резников. Маряна Бесугла още в събота обяви, че Резников ще бъде призован за изслушване в парламента. Същевременно Сметната палата ще проведе проверки в неговия ресор.

Министерството на регионалното развитие е другото, което изглежда замесено в корупционни сделки. И по-конкретно става дума за заместник-министъра Васил Лосински, който е бил арестуван в събота по подозрение в подкуп, както съобщава украинската Агенция за борба срещу корупцията. По-рано, според съобщение на онлайн изданието "Украинска правда", апартаментът на заместник-министъра е бил претърсен. Твърди се, че Лосински е получил 400 000 щатски долара, "за да улесни сключването на договори за закупуване на оборудване и генератори на завишени цени". Разследването продължава от септември, съобщиха от Агенцията за борба срещу корупцията. От министерството заявиха, че напълно подкрепят разследванията.

Зеленски обещава прозрачност

Украинският президент Володимир Зеленски не иска да толерира корупцията в Украйна. "Искам да е ясно: няма да има връщане към начина, по който нещата са се случвали в миналото, към начина, по който са живели различни хора, близки до държавните институции, или тези, които цял живот са преследвали място в кабинета", казва Зеленски във вечерното си видеообръщение. Важни решения по този въпрос трябва да бъдат взети тази седмица. Той заяви, че правителството е приело оставката на заместник-министъра, срещу когото е било образувано производство за подкуп.

Украйна получи статут на кандидат за членство в ЕС през юни 2022, четири месеца след като Русия започна агресивна война срещу страната. Изискванията за присъединяване включват върховенство на закона и напредък в борбата срещу корупцията, където Украйна, въпреки многобройните усилия през последните години, все още е на едно от последните места в света.

Във включване на живо по темата репортер на германската новинарска телевизия n-TV Юрген Вайхерт коментира: "За Украйна корупцията виси като камък на крака ѝ. Това е катасрофално за страна, която е зависима от пари от чужбина. Вътрешно- и външнополитически това е огромна тема. Със сигурност в Брюксел тя днес ще бъде обсъдена от минстрите на отбраната на фона на даването на зелена светлина за нови 500 милиона евро военни помощи за Украйна." Никой не иска част от тези пари да потъва в корупционното блато, казва Вайхерт. "Дори и да е една малка част от помощите, това е достатъчно лошо и ядосва и хората в Украйна", продължава репортерът. По думите му, хората в Украйна си казват: "войниците ни рискуват живота си, а малка част от управляващите пълнят джобовете си".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    88 3 Отговор
    Какво е твърд подход само в кюлчета ли ще се дава кеша?

    Коментиран от #14, #36

  • 2 ТаУмВзе

    90 6 Отговор
    Еврейчето нацист изпържи краварчето, барабар със европейския слугинаж! Войната му е последната проблемация.

    Коментиран от #10, #40

  • 3 Батко

    100 4 Отговор
    Наркомана ще се бори срещу корупцията.смях!

    Коментиран от #9, #16

  • 4 Русофил

    41 4 Отговор
    Сгрешилите - до стената публично до края на седмицата.

    Коментиран от #38, #42

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бонев

    87 1 Отговор
    И там като у нас. Корумпираните борят корупцията.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Азз

    53 6 Отговор
    Корупцията започва и свършва с жУжето Белоноско,каквото и да говори....Не случайно преди месец той,и бандитите около него,засекретиха данните за доходите си от началото на СВО....

    Коментиран от #13

  • 12 Дългоноско

    68 3 Отговор
    Зеленски обеща и при избирането му МИР в Донбас, ама излъга. На такъв простокирчо вяра не фащам.

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Урюрвкос

    42 0 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    под твърд подход разбирай---Володимир Зеленски се сбогува с министъра на вътрешните работи Денис Монастирски
  • 15 Логично

    60 2 Отговор
    В страна управлявана от Запад с палячо-наркоман,какво да се очаква ?
  • 16 ами

    59 1 Отговор

    До коментар #3 от "Батко":

    клоуна си е клоун, неговата сметка от 650 милиона вече е милиар и 600 милиона според класацията на Форбс - амо то сигурно е спестявал от закуски и от пудра

    Коментиран от #45

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хасковски каунь

    48 3 Отговор
    Руснаците са набрали ВСУ кът тюлени пердета, село след село освобождават. В чест на юбилея ще са на линията Северск, Крематорск,Константиновка.
    Следете независими, не БГ медии

    Коментиран от #19

  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 48 Отговор

    До коментар #18 от "Хасковски каунь":

    Затова некролозите на русия растат
  • 20 Наркомандо

    47 2 Отговор
    "незначителни успехи" бахахахахаха руснаците нулираха хиляди натовски аватари, но понеже за запада животът няма значение, това е незначително
  • 21 Хаха

    45 0 Отговор
    То там е веселие някой умират други богатият на тяхен гръб, а пък да не споменавам задаващия се скандал с шефката на чуждестранния легион към сбу, която казва че ако се разпри казва всичко ще се разтресе из основи. И там са по продажни от наще дори
  • 22 УСА боклук

    28 0 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Много си зле бе пенсио. Има психиятри, а има и направления от ЗК. Иди прегледай се , хапче вземи.
    Чудя се защо не те заличават от форума.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 комика в цирка

    30 0 Отговор
    ма така се гради имидж. Комика, където и да пипне все на корупция ще попадне. Проблема няма да се реши, ако подмени един-двама, трябва да се махнат всички като той води парада. Иначе, ситуацията е "крадеца вика дръжте крадците"
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Укропитекантроп

    6 0 Отговор
    Малък пампер е виновен.
  • 28 ГРАД ТАБАДЪТКЕВО

    16 0 Отговор

    До коментар #17 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Името на сина на баща си ли описа. Как набързо се разпозна. Психологичен трик му се казва на това. Винаги действа при някои индивиди. Познай при кои? Не можеш, защото си от тях
    Ако го напиша ще те обидя, но най- вече ще ме изтрият.😁
  • 29 Мухаа,хаа!

    32 1 Отговор
    Че по голям далавераджи 🤡,от него няма на планетата бе.Защо се премълчава проведеното разследване от голандската" Фракция за Демокрация ( част от техния парламент). Която изнесе още през Юли миналата година, стряскащи данни,точно за 🤡. Показаха данни, фактология-че 🤡, към момента притежава в чужди банки 850 милиона зелено! Те заявиха: Защо голанския народ да изпраща стотици милиони,на най заможния т Прзидент в Европа? Нека той самия,да отдели част от тях,за да помогне на народа си!...Тогава не изпратиха е два цента.Там в момента,е такава бездънна яма за пачки на върхушката, че ни е бедна фантазията.ЕС налива, щатите наливат- каца без дъно.Сащисания се досеща,но мълчи.Важното е , 🤡 да дава жертви.Руснака също.Унищожена Украйна ( който държи Украйна,държи Европа) сериозни щети за РФ във икономика, финансите, жива сила.И тотален срив на цял ЕС, като конкурент.В по,длите трикове нямат равни!
  • 30 струва си

    31 0 Отговор
    "Зрелищни ВИДЕА от мобилизацията в Украйна как ловят мъже по улиците" в Блица

    Коментиран от #48

  • 31 украинец-воиник

    2 9 Отговор
    Не е верно ето,българите по корумпирани,това пропаганда,да не дават помощ на УКРАЙНА,Украинци много чесни хора
  • 32 защо

    19 0 Отговор
    И? Какъв е проблема? Нали "Обединения запад" плаща! Тарикатите сега ако не намажат кога?
  • 33 Дойдохме си на думата.

    29 2 Отговор
    Бивш украински премиер: “Вашингтон толерира кражбата на Володимир Зеленски от финансова помощ, която Западът предоставя, докато украинският лидер изпълнява възложените му задачи. Това просто е откраднато, никой не го крие, всички знаят за това. Американците също знаят, но докато Зеленски решава задачите, които му се поставят – да съсипе страната, да нанесе щети на Русия – те ще си затварят очите за това", каза бившият украински премиер (2010-2014 г.) Николай Азаров в интервю за канала Mriya Youtube. Политикът отбеляза, че на Зеленски ще му бъде трудно, ако Камарата на представителите в Конгреса проведе одит. Според него може да се говори за кражба на около 2 млрд. USD”
  • 34 Очакваме скоро

    25 1 Отговор
    Много скоро ще потърсят сметка къде отиват парите, които дават на зеления наркофашист..

    Коментиран от #41

  • 35 Стоян Георгиев

    29 1 Отговор
    След като евреинът Зеленски го казва, значи е вярно, защото той никога не лъже 😇. И не украински ракети паднаха в Полша, а Северен поток беше взривен от руснаците, а Зеленски казва честно много други неща, не може да излъже, че е станал три пъти по-богат през войната? Мога да добавя, че героичната 😁 украинска армия беше евакуирана .... в плен, както в друг случай. Както каза Пелочито: „Славата мирише. Зеленски каза, че печели, че целият Запад му помага да забогатее и да се скрие, така ще бъде. Но хората не се интересуват от него, той е евреин, той поставя своите интереси по-горе. Къде е Яценюк евреин? Открадна, сега си живее спокойно в Америка.
  • 36 Серсемин

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Може и диаманти, че са още по-твърди. :))
  • 37 Билкарят

    8 1 Отговор
    Лъжат.Корупция нема.Продаваме железо за скраб.От гаубиците е най дебело.От вносните.
  • 38 Ах,недей..

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    И теб да изправят до стената при тях,крадливата фашистка сган,само деветте грама в манерките ще ви "цивилизоват" вас..
  • 39 Володимир

    5 1 Отговор
    Много ме сърби носа!
  • 40 !!!???!!!

    1 7 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    А твоята ПРОБЛЕМАЦИЯ(?!!) каква е, умнико ? Че се опитваш да направиш впечатление ти е най-малката ПРОБЛЕМАЦИЯ ! По-голям проблем ти е празното пространство, в което "пляскаш с крилца" !!!
  • 41 Пешо

    9 0 Отговор

    До коментар #34 от "Очакваме скоро":

    Нищо няма да потърсят, защото той им връща голяма част по лични сметки. Ще ги изпее и голям скандал , ама не им пука. С един милиард ставаш непостижим, като Баце, а той е с повече. Яко се разграбва , а се показват някакви кокошкарси случаи.
  • 42 Пак съм аз

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    И ... какво ще ги правиш, освен да коленичи пред тях, а - нали знаеш за какво ?!!
  • 43 Хахаха

    5 1 Отговор
    Крадеца вика дръжте кпадеца
  • 44 Стоянов

    5 1 Отговор
    Моля някой да гръмне тоя че ше зема да се ядосам.
  • 45 Коро

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "ами":

    Ще го обесят. И тогава със здраве да си ги харчи
  • 46 Вайхерт

    1 1 Отговор
    По думите му, хората в Украйна си казват: "войниците ни рискуват живота си, а малка част от управляващите пълнят джобовете си".

    Кога са следващите избори в Украйна ? Или и те са забранени както опозицията и Чайковски ?
  • 47 ТИХО?

    1 0 Отговор
    ШУМИ, ШУМИ ПРАЗНА КРАТУНО.
  • 48 Гледах ги

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "струва си":

    ДВЕ. КАК ХВАНАХА ЕДИН МЪЖ И ГО ХВЪРЛИХА ВЪВ НЕЩО КАТО УАЗКА, И ЕДНО МОМЧЕ ДО СТЕНАТА ГО НАТИСНАХА ДВАМА, И СЪ ПИСТОЛЕТ ГО ЗАПЛАШВАХА ДА ВЗЕМЕ ПРИЗОВКАТА А ЕДНА ЖЕНА РЕВЕШЕ.
Новини по държави: