Last news in Fakti

23 Януари, 2023 22:25 1 018 20

Германската прокуратура разследва руска културна организация в Берлин

  • германия-
  • санкции-
  • руска-
  • организация-
  • разследване

Културната организация е част от руска правителствена агенция, която попада под санкциите на Европейския съюз

Германската прокуратура разследва руска културна организация в Берлин - 1
Източник: БГНЕС

Германската прокуратура е започнала предварително разследване на организацията за насърчаване на културата "Руски дом" в Берлин, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на прокуратурата в столицата на Германия.

Агенцията отбелязва, че културната организация е част от руска правителствена агенция, която попада под санкциите на Европейския съюз.

По-рано този месец разследване на Ройтерс разкри, че въпреки санкциите, организацията "Руски дом" е закупила самолетни билети за двама проруски активисти, живеещи в Германия, които да пътуват за организирана от Кремъл конференция в Москва.

"Мога да потвърдя, че е подадена жалба във връзка с "Руски дом" и е започнало разследване", заяви говорителят на берлинската прокуратура Карен Зомер в имейл до Ройтерс в отговор на запитвания на агенцията.

Зомер не отговори на конкретни въпроси на Ройтерс относно предмета на разследването или какво го е предизвикало. Тя каза, че разследването е на предварителен етап и в момента няма повече информация, която може да бъде предоставена.

Германската информационна агенция ДПА цитира друг представител на берлинската прокуратура, според когото разследването установява дали организацията "Руски дом" е нарушила германския закон за външната търговия и плащанията, чрез който се прилагат санкциите на ЕС.

Активите на структури, които са предмет на санкции на Европейския съюз, често биват замразявани или са изправени пред ограничения за извършване на финансови операции в рамките на юрисдикцията на ЕС.

Служител на "Руски дом" в Берлин насочи запитванията на Ройтерс към техен говорител. Той не отговори на многократните позвънявания по телефона.

Руската правителствена агенция за насърчаване на културата "Россотрудничество" посочва "Руски дом" в Берлин като едно от нейните представителства.

Агенцията не е отговорила още на писмено искане за коментар.

"Россотрудничество" беше поставена под санкциите на ЕС през юли 2022 г. за това, че ръководи, както блокът го характеризира, мрежа от "агенти на влияние", разпространяващи наратива на Кремъл. Нейният ръководител заклеймява санкциите като "безумни", припомня Ройтерс.

Разследването на Ройтерс показа как група от промосковски активисти в Германия организират протести онлайн и на обществени места, за да се противопоставят срещу подкрепата на Берлин за Украйна.

Двама от тези активисти, Елена Колбасникова и Макс Шлунд, са планирали да летят до Москва през декември миналата година, за да участват в събитие, организирано от руското правителство. В онлайн пост Колбасникова заяви, че "спонсор" на самолетните билети е бил "Руски дом".

Служителят на "Руски Дом" Григорий Михитарянц каза тогава за Ройтерс, че организацията му е получила билети за двама души, които да пътуват до Москва за събитието, но отказа да съобщи имената им. В крайна сметка Шлунд и Колбасникова не са пътували до Москва, защото, както каза Колбасникова, изпуснали полета.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мюлер

    8 2 Отговор
    Щирлиц излез!Няма ме! Ботушите ти са пред вратата!Може да съм излязъл бос!Ех ,пак се измъкна този Щирлиц!
  • 3 Майна

    10 4 Отговор
    Нацизъм, това е..,тези май не си научиха урока или търсят пълен реванш за нацистите..., Идиото
  • 4 Разваляй

    7 14 Отговор
    седянката. Всичко руско ВЪН от Европа!

    Коментиран от #5, #6, #17

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Затова ли

    5 10 Отговор

    До коментар #6 от "Санкт Петербург Z 🇷🇺":

    рашистките политици си пращат децата в Европа и САЩ? Затова ли купуват имоти там? Не си много умен, да знаеш.

    Коментиран от #9, #10, #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Урюрвкос

    4 1 Отговор
    няма самолетни полети между Москва и Берлин
  • 12 Оруел 1984

    2 1 Отговор
    Щом е казал, че санкциите са безумие, си заслужава дървото. И затвор! И изпаряване ! Комунизма и фашизма бяха само за загрявка.
  • 13 Химарс Великолепний

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "Затова ли":

    Ти бил ли си на запад и преди и сега? Разбира се че запада беше демократичен преди. И богат, и свободен! И все още е богат, но но на доизживяване. Посоката му сега е надолу и надолу. Ако не бъдат изгонени слугите на Клаус Шваб час по-скоро, любимия ни запад ще последва съдбата ни, когато бяхме през комунизма. Че и по-лошо.
  • 14 Русофил

    6 4 Отговор
    Ловният сезон за руснаци в ЕС е открит.
  • 15 12783

    5 2 Отговор
    ЗНАЕМ КАКВИ СА КУЛТУРНИТЕ АТАШЕТА В ПОСОЛСТВОТО
  • 16 да питам

    0 0 Отговор
    Да не е тая организация , която канеше немците да се постоплят в "руският културен център" , а на другия ден ги немаше ?!🤭😁
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Добре е,

    0 0 Отговор
    че нашата прелюбима Камчия е пазена на едно прекрасно закътано място,иначе германците щяха да ги разкъсат от завист,по отношение на сталинската руска култура.
  • 20 SDEЧЕВ

    0 1 Отговор
    ФАШАГИТЕ СА СИ НАМЕТНАЛИ ПО ЕДНА ОВЧА КОЖА ПОСЛЕДНИТЕ 80 ГОДИНИ И СЕГА ПАК СЕ ПОЧВА. . ФАШИСТКИТЕ ТАНКОВЕ ОТНОВО СА КРАЙ ХАРКОВ, ЗАБРАНИ НА КУЛТУРНИ ДЕЙНОСТИ И Т.Н. КЪЩИТЕ В ПРОВИНЦИЯТА ЩЕ СА ЗЛАТО СКОРО ВРЕМЕ-КУПУВАЙТЕ
Новини по държави: