25 Януари, 2023 16:00 703 5

Узбекистан и Русия преговарят за реверсивен газопровод

  • русия-
  • газ-
  • газопровод-
  • узбекистан

Газопроводът "Централна Азия - Център" е проектиран да пренася газ от Централна Азия на запад

Узбекистан и Русия преговарят за реверсивен газопровод - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и Узбекистан ще проучат възможността за организиране на доставки на руски природен газ до централноазиатската страна чрез тръбопровода, който в момента се използва за пренасянето на синьо гориво в другата посока. Това обяви правителството в Ташкент, съобщава "Ройтерс".

Руският енергиен гигант "Газпром" и Министерството на енергетиката на Узбекистан се споразумяха да разработят техническите изисквания за такива доставки, като търговските условия все още не са обсъдени, посочват от ведомството.

Газопроводът "Централна Азия - Център" е проектиран да пренася газ от Централна Азия на запад. В момента той се използва за изпомпване на газ от Туркменистан към Русия, въпреки че "Газпром" купува само малки количества от суровината от Туркменистан.

През последните години Узбекистан - бивш износител на газ, бе изправен пред енергиен недостиг, който се изостри тази зима поради изключително студеното време и прекъсвания на доставките от Туркменистан.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    2 0 Отговор
    Ето вижте

  • 2 Гориил

    3 1 Отговор
    Русия блокира потенциално опасни заплахи за своята минна и газова индустрия. Европа няма да може да разчита на риториката за правата на човека и демократичната демагогия в Централна Азия.Новата политическа класа на Европа е лишена от култура, невежа и социално неразвита. Неговите представители не познават елементарните основи на баланса на интересите, постигнат през ХIХ век между Русия и Англия в Средна Азия.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    е тъй ще го демократизират тоя руски газ ама и цената му става демократична като нещем да купуваме от изворчето ще си плащаме за демкрацията, важното е че ще има банани
  • 4 Реалист

    2 0 Отговор
    Газта пътува от РФ през Киргизстан, Афганистан , Пакистан и стига до Индия. Руснаците дори направиха старите враговете Пакистан и Индия парньори

    Коментиран от #5

  • 5 Гориил

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Мисля, че неразумно преувеличавате разделянето на газа в Индия и Пакистан. Нищо не сближава хората така, както омразата към общия враг.Социалните проучвания показват, че 88% от индийците и 65% от пакистанците подкрепят Русия и виждат заплаха в действията на коалицията на НАТО в Украйна.