Last news in Fakti

25 Януари, 2023 17:30 595 8

Осем мигранти се удавиха край Либия

  • либия-
  • мигранти в средиземно море

Телата на удавените мигранти бяха изхвърлени на брега близо до либийския град Кастелверде на 40 км източно от Триполи

Осем мигранти се удавиха край Либия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко осем души загинаха, след като лодка, пълна с десетки африкански мигранти, се преобърна край бреговете на Либия, съобщи местната организация на Червения полумесец в сряда, добавяйки, че близо 100 други са били спасени, предава Ройтерс.

Телата на удавените мигранти бяха изхвърлени на брега близо до либийския град Кастелверде на 40 км източно от Триполи, след като лодката потъна във вторник. Това е поредният от нарастващия брой смъртоносни инциденти с лодки, които отнеха живота на много мигранти в Средиземно море през последната година.

Броят на мигрантите и бежанците, които искат да преминат към Европа в търсене на по-безопасен или по-добър живот, нарасна след пандемията от COVID-19, въпреки че остава под нивата от 2014-15 г., твърдят хуманитарни агенции.

Според Червения полумесец, който ръководи операциите по търсене и спасяване, очевидци на бедствието казаха, че близо 150 души са се качили на лодката с надеждата да стигнат до Италия.

Либия е основна отправна точка за хората, които искат да стигнат до Европа, поради близостта си до Италия и слабата гранична охрана на страната.

Страната се намира във водовъртежа на продължителен вътрешен конфликт от 2011 година и голяма част от територията ѝ се контролира от различни въоръжени групировки. Много мигранти са заключени в центрове за задържане, където някои се оплакват от малтретиране и експлоатация.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трак🇦🇹🇮🇹🇩🇪🇯🇵🇺🇦🇧🇬🇮🇷

    7 0 Отговор
    Квото са търсили това са намерили !
  • 2 При Кадафито

    5 0 Отговор
    нямаше такива удавници! Верно, прочистваше бунтовническите плема, но либиеца с 1000 долара заплата, не мислеше да напуска Рая на земята с надуваеми лодки. Честита краварска демокрация!
  • 3 Механик

    4 0 Отговор
    Браво! Дано се оправят хората!
  • 4 БгТопИдиот

    4 0 Отговор
    Местя го ,аз съм антихуманист !
  • 5 Aфгaниcтaнcки

    1 1 Отговор
    бeжaнци имa oтдaвнa, бягaхa oт прeдишнoтo прaвитeлcтвo, бягaт и oт ceгaшнoтo cлeд кaтo вoйнaтa cвърши. Нe мoжe 450мил. Eврoпa дa изхрaнвa aрaби, пaкитa, индийци, турци, нeгъри и др. пoдoбни. Сега украинци бягащи от войната и руснаци бягащи от моб/гилизация.
  • 6 ЛИЛИ

    3 0 Отговор
    Колко българи работеха в Либия? Каква Държава беше Либия? Прекрасно уредена ! Но САЩ измислиха арабската пролет, платиха на малоумните, внедриха техни хора и ликвидираха - Либия, Ирак, Иран, Украйна и много други включително и нас! Света вече не говори за тези измъчени народи! Погледа им е прикован в Русия, но ще получат това което не очакват!
  • 7 Язък

    1 0 Отговор
    ....малко са...
  • 8 Язък

    1 0 Отговор
    ....малко са...