26 Януари, 2023 14:54 562 1

Тричасова стачка обявиха работници в Кипър

  • стачка-
  • кипър-
  • работници-
  • служители-
  • заплати

С искане за увеличение на заплатите

Тричасова стачка обявиха работници в Кипър  - 1
Източник: Shutterstock

Хиляди работници в Кипър, включително държавни служители, учители и строители, спряха днес работа в рамките на общонационална тричасова стачка, съобщи Асошиейтед прес. Според стачкуващите работодателите са се отметнали от споразумение за индексиране на трудовите възнаграждения съобразно с инфлацията, предаде БТА.

Стачката е обявена от 14 синдиката в различни сфери – от автобусния транспорт до летищния персонал. Действията им имат за цел да изпратят послание към работодателите и правителствените медиатори, че няма да приемат никакво отстъпление от това, на което според тях имат право по закон.

Стотици работници се събраха в столицата Никозия на шествие до министерството на труда с искания за по-високо заплащане.

От стачката ще бъдат засегнати 22 полета и около 4000 пътници от двете летища на острова. Летищният оператор „Хермес“ обяви, че полетите са пренасрочени за други часове извън времето на стачката.

Министърът на труда Кириакос Кушос заяви, че различията между работодателите и синдикатите са твърде големи, за да бъдат решени от настоящото правителство, което е в края на мандата си преди изборите в началото на следващия месец. Трудовите спорове ще бъдат приоритет на следващото правителство, което се очаква да поеме властта през март.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 надарена кака

    0 2 Отговор
    Дреме ми на сатененитепрашки!